kabanos222 Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam Jestem kolarzem i chcę poprawić mój czas, szybkość, i wytrzymałość. Czy ktoś może mi podać jakieś porady jak poprawić kondycje ? Dziękuję i proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Wytrzymałość najlepiej zacząć robić stopniowo np. na początku 2godz, później 2,5godz i tak do max. 3,5-4godz. Szybkość można wyćwiczyć min. robić sobie finishe do tablic z nazwą miejscowości, jechać 1km na maxa, poćwiczyć starty itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszk Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Jak nie masz wiedzy na temat treningu to nie jesteś kolarzem, ewentualnie rowerzystą. A jako odpowidź na twoje pytanie to by szło księżke napisać, toź to cała filozofia treningu jest żeby szybciej jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchanodozol Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o szybkość to wyczyść napęd,"nabuksuj" dętki i jeśli masz możliwość pojeżdzij w grupce .A na wytrzymałość to mi pomogło jeżdżenie na długich dystansach i bieganie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvooki Napisano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 W dużym skrócie: Siła to głównie treningi interwałowe (2-3 razy w tygodniu). Dobrze jeśli interwały są wykonywane na podjazdach (góry). Niska kadencja (60-70), twardy bieg. Szybkość (po całym cyklu związanym z siłą) również 2 - 3 razy w tygodniu, również interwały, ale w formie sprintów (kadencja pow. 100 obrotów). Ale i tak najlepiej: Kupić książkę (np. Biblia kolarza górskiego), pogrzebać trochę po internecie (jest cała masa różnych ciekawych artykułów). Prowadzić dzienniczek treningowy. Jak jest $ to może jakieś konsultacje u profesjonalistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Jak nie masz wiedzy na temat treningu to nie jesteś kolarzem, ewentualnie rowerzystą. A jako odpowidź na twoje pytanie to by szło księżke napisać, toź to cała filozofia treningu jest żeby szybciej jeździć. Porada miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunderbird25 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Ja wytrzymałość ćwiczę na długich dystansach szosowych. Zakładam opony slicki 1,5" i minimum 120km dobrym tempem cisnę po asfaltach Nie ma litości! Jak nogi nie bolą to nie znaczy , że progresu nie będzie. Siłę ćwiczę na podjazdach jadąc na ostrym przełożeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.