Skocz do zawartości

[hamulce] Magura Marta, Shimano SLX, Hayes Stroker Trail, Magura Julie HP-wybór!

swierzak1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule... Zastanawiam się nad wyborem hamulców do swojego bike'a. Mam do wyboru Magurę Martę 2008r (wersja normalna bez SL), Hayes Stroker Trail, Shimano SLX, Magurę Julie HP-wszystkie to komplety. Od hamulców oczekuję w miarę sporej siły lecz dobrze kontrolowanej (czyt. modulacji), bezawaryjności, bezproblemowości i bezobsługowości lecz liczę się z tym że co sezon pewnie będzie trzeba go odpowietrzyć a co 2 zakupić klocki itp. Ważę 73kg więc raczej każdy z tych modeli byłby w stanie mnie katapultować. Będą użytkowane z tarczami 160mm pod CLa. Chciałbym aby w odpowiedziach znalazło się jakieś nawiązanie do każdego modelu ponieważ o każdym z tych hampli usłyszałem wiele dobrego ale czasem także i głosy negatywne. Jeżdżę XC i w tym roku planuje góry więc dostaną trochę w kość. Aha i o cenie nie rozmawiamy ponieważ wszystkie te hamulce mam do wzięcia w podobnej kwocie :) Moim faworytem jest Marta lecz słyszałem że Marty od 2008 i wcześniejsze były awaryjne. Proszę o rzetelne odpowiedzi...

Tak wygląda ta Marta którą mam do kupienia: http://img683.imageshack.us/i/cfa212.jpg/

Widzę że nikt się nie kwapi aby odpowiedzieć bądź doradzić na te ważne dla mnie kwestię...

No jeżeli planujesz kupić któryś z tych modeli to podejrzewam że do wydania masz ok 500-600 zł? Co mogę powiedzieć... O Hayes'e różnie się mówi... Ci którzy jeżdżą często nie narzekają na brak siły ale modulacja jest podła(mnie nie przypadły do gustu w każdym razie). SLX to niezły hamulec ale też bywały z nim problemy - poczytaj, tutaj na forum był bardzo obszerny temat o tych hamulcach. Co do Magury to też różne opinie chodzą ale jeżeli miał bym wybierać już któryś to wolał bym Martę... To jest znacznie wyższa półka...

• Mod Team

Od dwóch lat spowalniają mnie SLX. Żadnych awarii, przecieków czy nierówno pracujących tłoczków. Ale..

- oryginalne klocki (żywiczne) powinny być zabronione przez Komisję Europejską jako element stwarzający potencjalne zagrożenie życia

- siły im nie brak,modulacja na niezłym poziomie,ale cały czas czegoś brak

- przy długich zjazdach puchnięcie klamki

- poniżej zera działają nieco ospale

- z tarczami Ashima działają lepiej niż z tarczami XT- bardziej zdecydowanie

Magura Julie

- działają,są ,ale nie są to hamulce, które mnie przekonały czymkolwiek- ot ,przeciętne hydrauliki

Hayesy

- siła spora

- działanie zerojedynkowe

- pojawiające się luzy na klamce

- tradycyjnie dla Hayesa piszczą

- zdarzały się egzemplarze z cieknącymi klamkami i nieszczelnymi tłoczkami

- wygodna klamka i jej regulacja

- w zimie nie zauważyłem spadku mocy

- konieczność użycia nieoryginalnych tarcz

Marta- nie znaju

Reasumując- albo sprawdzone SLX w konfiguracji tarcz 180/160 i klockami co najmniej spiekanymi ,albo Hayesy Trail

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...