Skocz do zawartości

[płyn hamulcowy] Dot 4 i Dot 5.1 - wersja rowerowa i samochodowa

luk84l1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!

jakoś nie mogę nigdzie znaleźć jak to jest z tym płynem a mianowicie producent zaleca Dot 4 lub DOT 5.1

I tak się zastanawiam czy płyn hamulcowy samochodowy DOT 4  się nadaje ( jest z 4 razy tańszy i ogólnie dostępny )

• Mod Team

Przepłacać warto, jak dużo jeździsz w górach, wtedy właściwości DOT'a 5.1 mogą się przydać.

5.1 ma wyższą temperaturę wrzenia niż 4, tak więc trudniej zagotować płyn i tym samym stracić działanie hamulców.

W rzeczywistości wątpię by hamulce w rowerze osiągnęły tak wysokie temperatury,a jeśli tak to musiałby by to być bardzo długie ciągłe hamowanie.

Dot 4 ma temperaturę wrzenia 230 stopni a 5.1 ma 270 stopni celsjusza.

DOT to amerykański Departament Of Transportation a kolejne standardy 3, 4, 5.1 to kolejne MINIMALNE wymagania co do temperatury wrzenia, jakie płyn musi spełniać.

Tak więc parametry płynu mogą się różnić u różnych producentów. Mogą się na przykład różnić stopniem ściskalności.

A nie chodziło przypadkiem o to, że DOT 4 "samochodowy" jest 4 razy tańszy od "rowerowego"?

Ja jeżdżę na DOT 4 i jeszcze zagotować mi się go nie udało, ale klamka potrafi dość spuchnąć po ostrym hamowaniu. Aktualnego płynu już wiele nie mam więc następnym razem inwestuje w 5.1 i zobaczę czy było warto :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...