Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir 5-udało się komuś ustawić?

gutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam rower Unibike Flit 2010 no i mam te nieszczęsne elixory 5.

No więc tak na początku było świetnie nic nie piszczało ani nic. Po ok 200-300 km zaczęło mi piszczeć ale tylko jak jechałem tak po woli, czy ruszałem z miejsca lub np. prowadziłem rower. Myślałem, że to kwestia dotarcia no ale nie przestawało więc pojechałem do serwisu. Tam gość ściągnął koło rozepchał tarcze śrubokrętem po czym założył koło odkręcił śruby mocujące hamulec do ramy i powoli je przykręcał. Hałas ustąpił! No ale niestety po ok 100-200km wrócił :/ potem próbowałem sam zrobić tak że poluzowywałem koło zacistakem hamulec no i je dokręcałem. Wczoraj próbowałem odkręcić śruby od hamulca i je przykręcić przy zaciśniętym hamulcu. Nie piszczy ale tak syczy cicho dość.

I z tego co tam widziałem to z jednej strony jest odstęp klocka od tarczy (od strony szprych) z drugiej go nie ma (przeciwna strona niż szprychy)(przynajmniej mi się tak wydaje że nie na tam odstępu :S). No i jak naciskam hamulec to tarcza w zacisku tak jakby się wyginała w stronę tego klocka który ma więcej luzu. Nie wiem czy to normalne czy nie ponieważ to moje pierwsze hydrauliki. Tarcza się wygina z przodu i z tyłu z tym że z przodu mi nic nie piszczy czyli problem dotyczy głównie tyłu!

Wie ktoś co z tym zrobić??

Musisz tak ustawić zacisk, żeby były równe szczeliny między tarczą a klockami. Odkręcanie śrub, zaciskanie klamki i dokręcanie pozwala ustawić zacisk z grubsza. Potem musisz sprawdzić jak wyglądają prześwity i ręką ustawić zacisk w odpowiedniej pozycji. Polecam ustawianie z jedną śrubą słabo przykręconą, a drugą luźno. Wtedy nie zepsujemy tego co już osiągnęliśmy.

jechałem tak po woli

A jak jechałeś po Pradze albo innym Ursynowie ?

Co do samego ustawienia, jak napisał "Andrew" najlepiej ustawia się "wizualnie", w dobrym oświetleniu kiedy widać szczeliny, postaraj się ustawić równolegle do tarczy zarówno w poziomie jak i w pionie.

a masz taki czerwony "pipsztok" Pad Spancer sie nazywa. Jesli tak to zdejmij koło i włoż go na maxa miedzy klocki. W ten sposob rozepchasz klocki, a dalej ustawianie jak pisali koledzy wyzej. Najpierw zgrubnie przy zacisnietej klamce a potem na oko. Ja posilkowalem sie latarka by swiatlo sobie dobrze ustawic. No i podstawa sprawdz czy masz prosta tarcze.

A jeszcze syzbkie pytanie co do tarczy G3 mam. CZy to zdrowe by ja co 100km jak zaczyna obcierac prostowac palcami?

Osobiście ustawiłem zacisk idealnie w 2 minuty - najpierw przykręciłem troszkę mocniej dolną śrubę, zacisnąłem mocno klamkę i przytrzymując ręką zacisk dokręciłem drugą śrubkę. Więc też jak ktoś ma zamiar kupić elixiry to niech się nie boi że to jest absolutnie nieustawialne ;)

Tylko mam problem, bo hamulec jest strasznie słaby, jeśli po tych np 100 km nic się nie zmieni, to chyba wrócę do tego "wspaniałego" serwisu na mehoffera żeby to jakoś zareklamować... :angry2:

Osobiście ustawiłem zacisk idealnie w 2 minuty - najpierw przykręciłem troszkę mocniej dolną śrubę, zacisnąłem mocno klamkę i przytrzymując ręką zacisk dokręciłem drugą śrubkę. Więc też jak ktoś ma zamiar kupić elixiry to niech się nie boi że to jest absolutnie nieustawialne ;)

Tylko mam problem, bo hamulec jest strasznie słaby, jeśli po tych np 100 km nic się nie zmieni, to chyba wrócę do tego "wspaniałego" serwisu na mehoffera żeby to jakoś zareklamować... :angry2:

zapraszam sasiedniego sklepu na pasłecka 7 vis a vis kośkoła

Wiesz co, przejechałem się dzisiaj kawałek, pohamowałem jak sie dało i .. zaczął działać o niebo lepiej.

Tylko miałem wrażenie, że jakby skok jałowy jest duży. W każdym razie do mehoffera, jeśli nie będę musiał, to nie wrócę. Są niesłowni i to mnie wkurzyło.

Wiesz co, przejechałem się dzisiaj kawałek, pohamowałem jak sie dało i .. zaczął działać o niebo lepiej.

Tylko miałem wrażenie, że jakby skok jałowy jest duży. W każdym razie do mehoffera, jeśli nie będę musiał, to nie wrócę. Są niesłowni i to mnie wkurzyło.

a ktory masz model dokładnie??

• 2 tygodnie później...

Mam elixiry 5 współpracujące z tarczami SM-RT79. Po dzisiejszej 30km wycieczce w deszczu i błocie skok tylnej klamki zwiększył się dosyć mocno, obecnie przy mocniejszym dociśnięciu zaczyna dotykać do chwytu. Zdemontowałem klocki, wyglądają następująco. Wygląda mi to na zablokowany jeden tłoczek, dobrze kombinuję? Przejeździłem na tym zestawie dopiero ~750km. Jeszcze pytanie odnośnie klocków, to są oryginalne półmetaliki avida?

EDIT: Przednie klocki starte równomiernie i w niewielkim stopniu.

Witam. Mam pytanie do użytkowników Elixirów 5. Wczoraj zamontowałem do roweru , jeszcze nie jeżdziłem ale jedno co mi się nie podoba to znikoma możliwość regulacji wychylenia klamki. Mam dość długie palce i jak dla mnie klamka jest zbyt blisko chwytu. Wkręciłem śrubkę regulacyjną do oporu ale to nadal mało. Czy można jeszcze coś z tym zrobić ??

Andrew napisz jak ci się udało dojść do ładu z elixirami. Bo chyba też miałeś problem z ocierającą tarczą. Ja do tej pory miałem spokój, to znaczy przez jakieś 150 km, a teraz ociera tarcza na całym obwodzie o jeden klocek. Wnioskuje z tego, że tarcza jest prosta, tylko tłoczki źle odbijają i źle się w stosunku do tarczy ustawiają. Wiem, że poluzowanie zacisku i ponowne jego ustawienie powinno na jakiś czas pomóc, ale może lepiej przesmarować tłoczki żeby dobrze odbijały i problem ustąpi. Tylko jak to skutecznie zrobić.

Generalnie to z tymi hamulcami mam same problemy. Najpierw z montażem:

Mój odnośnik

potem nie mogłem go odpowietrzyć... No ale się udało.

Ogólnie się nie zrażam i myślę ze uda mi się je doprowadzić do porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...