Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir 5-udało się komuś ustawić?

gutek

Rekomendowane odpowiedzi

Oraz kolejne pytanie jaka powinna byc szczelina miedzy tarcza a klockiem. Poniewaz wydaje mi sie ze przeswit jest na grubosc kartki papieru :/ Nie za malo? W takim ustawieniu zawsze cos bedzie tarlo

U mnie bankowo jest szerzej niż kartka papieru :) spróbuj rozchylic klocki tym Pad Spacer'em a później wyregulować śrubami. Może zacisnęła Ci się klamka po wyjęciu tarczy przypadkowo.

http://www.google.pl/images?q=pad%20spacer&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1440&bih=736

Idealnie czymś takim i spokojnie klocki można rozepchać na tyle, by prześwit się zwiększył. Jeśli nie masz tego pad spacera to kombinuj tak byle nie poharatać klocków.

Klocki najlepiej rozpycha się dużym płaskim śrubokrętem JEDNAKŻE jeżeli stawiają duży opór to wtedy w ruch idzie zestaw do odpowietrzania i na wkręconej strzykawce rozpychamy tłoczki. Jeżeli system był napełniony przy wysuniętych tłoczkach to następstwem jest bardzo mała odległość klocka od tarczy.

Tak tutaj czytam o kłopotach z Elixirami 5, a wkrótce w nowym rowerku będę miał właśnie takie hample, że pomyslałem o wymianie na inne hamulce. Tym bardziej,że mam niemiłe doświadczenia z Elixirami CR i wiem jak to może zatuć przyjemnośc z jazdy(co z tego ze modulacja i siła hamowania rewelacyjna, jak ustawienie aby klocki nie obcierały graniczy z cudem).

Czy na przykład hample XT(zbliżona cena do EliXir 5) będą lepszym rozwiazaniem, lub może lepiej szarpnać się i kupić XTR(te na 2011 bardzo mi się podobaja)?

A moze lepiej(taniej) po prostu wymienić tarcze na shimanowskie ?

Powiem tak. Miałem styczność z Juicy 5 i SLX'ami. W Juicy idealne ustawienie zajmuje co najmniej 15-20 min, w SLX'ach ustawia mi się idealnie za pierwszym razem... Także jakość wykonania rzuca się w oczy. Hamulce Avida są wykonane podle, prawie jak produkcja garażowa. SLX'y wykonane elegancko, połówki zacisków równo odlane, solidna klamka. Także na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał, i brał XT.

XTR ale z tą klamką :

http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/shimano_xtr_bl_m988

Został bardzo dobrze oceniony w teście KTM Lycan 2011, w ostatnim BB.

Sam się nad takim zestawem zastanawiam :)

Właśnie o tych myslałem( z tym nowym mechanizmem serwo). Widziałem je w realu i wygladają za...biscie. Tylko ta cena: 1150 + tarcze.

Gilgamesz - niestety nie na regulację tylko na serwis zacisków i przeróbki. Z dumą mogę powiedzieć, że przerobiłem swoim sposobem zacisk Elixira CR tak, że szczelina jest taka sama jak w shimano. Oczywiście skok klamki jest minimalnie większy, ale to bez znaczenia wobec osiągniętych efektów :)

Sciagnalem kolo i wlozylem pad spancera. Najgorsze jest to ze on prawie wogole nie rozepchal mi klockow. Wchodzi na maxa i szczelina jest taka sama.Czy to oznacza, ze bardziej nie idzie ich rozepchac? Pytam o to bo jezeli to jest max to szkoda mojej dlubaniny srubokretem bo jeszcze cos uszkodze. Pozdrawiam

Posłuchałem naszego forumowego specjalisty od Avidów :) i wymieniłem tarze na Shimano RT-75. Nie szarpią i wszystko bez niechcianych dźwięków. Wszystko super :)

+ dla Andrew thumbsup.gif

Z przerażeniem czytam Wasze posty o problemach z Elixirami 5. Właśnie idzie do mnie taki hamulec (na przód, wariant 2011 + tarcza G3 160mm) i zacząłem poważnie obawiać się czy aby na pewno dobrze kupiłem (zastanawiałem się nad Shimano XT oraz Elixirami R lub CR - no ale teraz już za późno, poza tym wariant cenowy wziął górę :rolleyes: ). Interesuje mnie hydraulik możliwie bezawaryjny (jeżdżę rónież zimą więc Shimano z ich olejem mineralnym chyba odpada), wcale niekoniecznie z top półki a tutaj widzę, że co chwilę z nim (Elixir 5) jest coś nie halo, głównie z regulacją.

Po powyższej lekturze również zastanawiam się nad tarczą Shimano RT-75, czy jest faktycznie lepsza od G3 (brak drgań, hałasów opisywanych powyżej) ? Wybaczcie pytania, to będzie mój pierwszy hydraulik. Koledzy, którzy jeżdżą na Avidach (głównie właśnie Elixir 5 oraz R/CR), bardzo się nimi zachwycają a mnie dopadły wątpliwości. Mój amortyzator to RS Recon Race Solo Air.

Niepotrzebnie się stresujesz, były wadliwe hamulce ale nie wszystkie. Ludzie najczęściej piszą o problemach a nie o tym, ze wszystko jest ok i stąd wrażenie ogromnej problematyczności danego komponentu. Przyjdą, sprawdzisz i dopiero wtedy będziesz się martwił o ile w ogóle będzie taka potrzeba.

Witam dzisiaj kolejna proba wyeliminowania obcierania.

Tak wygladaja tloczki, mysle ze sa max schowane.

http://www.youtube.com/watch?v=CbARLVMXdkE

A Tutaj widac jak ulozone sa klocki w hamulcach. W krztalcie litery "V" to moze oznaczac ze za gleboko tarcza wchodzi i dlatego obciera

http://www.youtube.com/watch?v=uWgrNODttvc

Na fotce widac jak obcieraja tarcze klocki. Czy faktycznie nie za gleboko tarcza wchodzi?

zdjecie,600,158051,avid-elixir-5-tarcza.jpg

Zacisk jest minimalnie za nisko na tarczy. Dołóż pod zacisk jedną najcieńszą podkładkę i to tylko na górze zacisku.

Zrób filmik pokazujący zacisk bez klocków i ponaciskaj klamkę, ale tylko tak, żeby tłoczki delikatnie się wysuwały, tzn żeby wysunięcie było równe powrotowi.

Po podlozeniu podkladek ze srubek bo tylko to pozwalalo na dostateczne odsuniecie sie hamulca nadal obciera. Wydaje mi sie, ze regulacja na podkladkach oryginalnych jest dosc ciezka i hamulec trudno ustawic idealnie prosto do tarczy.

2 sprawa to to ze po zdjeciu tarczy wydaje sie ona prosta, a po zalozeniu jej na piaste juz faluje. Piasta tez wydaje sie byc prosta.

Ponizej zamieszczam filmiki pracy przedniej i tylniej tarczy i pracy tloczkow jak pisal Andrew

Co do wnioskow to mysle ze moznaby sprobowac jeszcze odkrecic u gory zbiorniczek wyrownawczy i po rozepchaniu tloczkow pad spancerem zakrecic. Przy rozpychaniu slychac siorpanie z klamki.i tloczki obawiam sie ze nie sa na maxa rozepchane bo cisnienie je wypych o te 0,01mm :)

Praca tloczkow

http://www.youtube.com/watch?v=fv6KIlyg3KA

http://www.youtube.com/watch?v=0nb_qPICjxI

http://www.youtube.com/watch?v=3X5T1wcfE1M

Dzieki pozytywne jest to ze nie sa uszkodzone ale dlaczego nowa tarcza jest krzywa i az dziwne ze tego nie widze po polozeniu jej na blacie :/

Tzn ze nie ma sensu odkrecac czegos przy klamce i rozpychac bardziej tloczkow?

piaste tez sprawdzalem i w miejscu na sruby wszystko prosto sie kreci. Jedynie obrecz jest lekko krzywa ale to nic nie ma do tarczy

faktycznie tarcza krzywa. Wczesniej ja polozylem na jednej stronie i byla prosta i teraz tak samo. Tylko jak ja na drugiej poloze to wtedy przy naciskaniu slychac ze krzywa i szczelinka jest grubosci kartki papieru. Tarcze kladlem na szybe wiec podloze na bank jest proste.

Wkurza mnie to ze nowy rower i cos krzywego jest :/

Tarcze naprostowalem palcami na kole. Z przodu klocki lekko starte papierkiem sciernym, i dane podkladki jak widac na filmikach(pewnie czepi sie ktos do kolejnosci podkladek ale zaznaczam ze juz zmienilem ich kolejnosc i sa ok.). Z tylu lekko trze ale ciezko cos tam ustawic bo klocki sa czarne i nic nie widac a tez malo co slychac bo grzechotka piasty taka glosna.

Tak wiec odpowiadam odnosnie tematu, ze Tak mi sie udalo ustawic z przodu.

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu.

Mam Elixiry R SL i chodzi mi o śrubki do zestawu do odpowietrzania. Ktoś pisał że w zoologicznym takie można dostać. Jaka jest ich średnica i rozmiar gwintu. Ponieważ mam dobrego znajomego tokarza/ślusarza, który mógłby mi wytoczyć takie śrubki i sam mógłbym sobie sprawić zestaw do odpowietrzania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...