Skocz do zawartości
  • 0

Pierwsza Szosa

Gość LosZiomek

Pytanie

Gość LosZiomek
Napisano

Witam serdecznie,

może ktoś może mi podpowiedź, jaki najlepiej wybrać rowerek szosowy na pierwszy raz. Jeżdżę tylko amatorsko i ostatnio załapałem bakcyla. A dotychczas jeździłem na rowerze górskim.

Chodzi mi o tanią szosę i w miarę rozwojowę, znaczy, żeby nie miał np 10 biegów. Bo chyba takie po 16, 20 jeśli będę więcej jeździł później pozwolą mi osiągać lepsze dystanse.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mniej biegów nie będzie bardziej rozwojowe. Zakres przełożeń będzie ten sam lub bardzo zbliżony. Mniejsze będą odstępy między biegami, ale dzięki temu nie będziesz osiągał większych dystansów.

Powiedziałbym nawet, że 10 biegów z tyłu będzie bardziej rozwojowe - jeśli chodzi o rozbudowę roweru. Bo przy 8 i 9 przy jakiejkolwiek wymianie elementów napędu do dyspozycji masz tylko komponenty z niskich grup albo używane. Przy 10 jest zdecydowanie większy wybór, przede wszystkim dobrych klamkomanetek.

Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zakupić rower z mniejszą liczbą biegów, co zresztą będzie bardzo prawdopodobne przy niedużym budżecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...