Nemo7 Napisano 21 Kwietnia 2010 Napisano 21 Kwietnia 2010 Mam mały klasyczny problem z suportem zaczął mi strzelać. Z tym że nie wiem czy mam wymieniać cały na nowy czy wystarczy wymienić łożyska. Posiadam Race Facet X-Type Mountain był zamontowany oryginalnie w rowerze który kupiłem w marcu 2009roku. Czy będzie się dało wymienić same łożyska, czy trzeba całość wymieniać ? Jeżeli łożyska są wymienne to gdzie szukać informacji o wymiarach itd. Na internecie nic nie znalazłem co by mi to wyjaśniło.
blair7 Napisano 21 Kwietnia 2010 Napisano 21 Kwietnia 2010 info o wymiarach najlepiej szukac na starych lozyskach
kyloziom Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Lepiej i pewniej będzie wymienić na nowy. Bo łożyska mogą być niestandardowe, a zatem droższe
Timon92 Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Co ty opowiadasz? Nie wiem jakie łożyska mogą kosztować więcej niż nowy suport (pomijając ceramiczne). Do autora: Idź do sklepu ze starymi łożyskami i tam Ci dobiorą odpowiednie.
kyloziom Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie chodziło mi o to że są droższe od suportu. Ale niektóre łożyska są droższe od nowego suportu wiem bo kupowałem jakieś za 50zł(tylko że specjalne łożysko)
Schwefel Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie chodziło mi o to że są droższe od suportu. Ale niektóre łożyska są droższe od nowego suportu Masło maślane. Przeczytaj to jeszcze raz i powiedz czy to ma sens? Nowy suport to najmarniej 100zł a łożyska 2-15zł więc policz sobie sam.
Przeor Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Pytanie jeszcze czy takie łożyska się dostanie. Ja kiedyś zabawiłem się w wymianę łożyska w jakimś suporcie accenta i niestety nie mogłem nigdzie dostać takich łożysk. Średnica zewnętrzna łożyska była niestandardowa i nigdzie ich nie było nawet w katalogach takich potentatów jak Skf i Nsk. Dzwoniłem do kilku sklepów i stwierdzili, że to na pewno chińszczyzna nie do dostania i niestety mieli rację. A to czy wymieniać same łożyska czy suport to już kwestia indywidualna. Niektórzy wolą cały suport wymienić, a inni (np ja) lubię się pobawić w naprawę. cenowo, może nie jest wiele taniej ale istnieje jeszcze coś takiego jak satysfakcja.
pawelsystem Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 ja tam w suporcie szitmano wmymieniałem łożyska (6805 jak pamietam) i kupiłem za 20zl komplet tylko spisałem symbol ale stwierdzilem ze niezaszkodzi miec przy sobie w sklepie i nie wiem czemu ale jakby gosciu w sklepie nie lubił rowerzystow bo odrazu zapyalem czy rowerowe i spojrzal z pogarda nie wiem o co mu chodziło ale mam go głeboko
Nemo7 Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Napisano 22 Kwietnia 2010 Najgorsze jest to że nie mam klucza do odkręcenia suportu.
Schwefel Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 A po co odkręcać? Wystarczy użyć ściągacza do łożysk albo chałupniczo innego narzędzia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.