Skocz do zawartości
  • 0

Prawidłowe wyposażenie

Gość Adam

Pytanie

Napisano

Witam, jestem nowy w tej dziedzinie sportu dlatego szukam odpowiedzi u ludzi zafascynowanych i znających się na tym. Kupiłem rower i chciałem się dowiedzieć czego potrzebuję, aby bezproblemowo poruszać się po ulicach miasta.

Wyczytałem w internecie następującą fakt:

Obowiązkowe wyposażenie roweru powinno zawierać takie elementy jak:

- lampa ze światłem białym lub żółtym selektywnym, umieszczona z przodu,

- lampa ze światłem czerwonym, umieszczona z tyłu,

- światełko odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt umieszczone z tyłu, (jest w zestawie)

- działające hamulce, (są w zestawie)

- opony w dobrym stanie, (są w zestawie)

- sygnał dźwiękowy (jest w zestawie)

Tutaj zaczyna się moje pytanie. Jeśli nowo kupiony rower nie posiada lampy przedniej i lampy tylnej (rozumiem, że chodzi tutaj o coś co daje własne światło), a zamiast tego mam tylko światła odblaskowe barwy białej z przodu i czerwonej z tyłu, to znaczy, że z takim wyposażeniem nie mogę jeździć po mieście ? Mógłbym zostać zatrzymany przez policję z powodu braku odpowiedniego wyposażenia ? Czy też lampy odblaskowe w mieście mogą spokojnie zastąpić te "samoświecące" ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czy to nie jest tak, ze w Polsce do sprzedaży dopuszczone są tylko rowery które spelniaja normy poruszania sie pod drogach?

I dla tego kupujac rower dzwonek i odblaski sa w komplecie?

Czyli te swiatla (odblaskowe) biale i czerwone wystarcza aby nie lamac prawa?

Napisano

Do BMX'ów też nie dają - może sprzedawcy wychodzą z założenia, że ta grupa bikow nie będzie jeździć po drogach publicznych?

ale z innej baczki... światła odblaskowe boczne (czyli np te na szprychach) są obowiązkowe i nie rozumiem ludzi którzy ściągają je łamiąc prawo i narażając własne zdrowie.

Napisano

Wyczytałem w internecie następującą fakt:

To nie są fakty.

- lampa ze światłem białym lub żółtym selektywnym, umieszczona z przodu,

Oświetlenie musisz mieć po zmroku, w warunkach złej widoczności, w innym przypadku nie. Jakby było inaczej, to przepis o stosowaniu świateł dziennych tyczyłby się także rowerów, a nie ma takiego zastosowania :thumbsup:

- działające hamulce, (są w zestawie)

Przynajmniej jeden działający.

- opony w dobrym stanie, (są w zestawie)

Nie, nie ma nic o stanie bieżnika opon rowerowych w przepisach.

Napisano

@adam, @schwefel: nie ma tego bezpośrednio w PoRD, ale jest w stosownym rozporządzeniu: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia, Dz. Ustaw 2003 nr 32 poz. 262, art. 53 i 56.

Mowa jest tam o oświetleniu, hamulcu i dzwonku. O stanie opon nikt nie wspomina.

To są fakty, a teraz kilka obserwacji:

1. Nie zauważyłem aby policja w dzień łapała za brak świateł na rowerze. Jak przyczepią się do czegoś innego (przejeżdżanie przez pasy...), to zdarza się im polecieć po całości i skontrolować wyposażenie roweru.

2. Jeśli nie zależy Tobie na masie, a chcesz być w zgodzie z przepisami, to zamontuj, tak jak ja to zrobiłem, lampki Sigma Micro, malutki czerwony odblask przy, mały dzwonek (taki z młoteczkiem na sprężynce). Doskonale wytrzymują trudy jazdy w terenie, nie dzwonią nawet na kocich łbach. Oczywiście takie oświetlenie służy wyłącznie zamydleniu oczu policji, nie odważyłbym się jeździć tak wyposażonym rowerem od zmierzchu do świtu.

Napisano

@mrSpock -

ale w rozporzadzeniu M.Pol napisal : "dopuszcza sie umieszczenie swiatel odblaskowych barwy zoltej samochodowej [..] na bocznych plaszczyznach kol [..]"

czyli nie ma nakazu zakladania odblaskow, konieczne jest swiatelko przod,tyl, dzwonek i hamulec

przy czym dzwonek - albo inny sygnal ostrzegawczy o nieprzerazliwym dzwieku .. to chyba moje tarcze nie moga robic za dzwonek :wallbash:

Napisano

@mrSpock -

ale w rozporzadzeniu M.Pol napisal : "dopuszcza sie umieszczenie swiatel odblaskowych barwy zoltej samochodowej [..] na bocznych plaszczyznach kol [..]"

czyli nie ma nakazu zakladania odblaskow, konieczne jest swiatelko przod,tyl, dzwonek i hamulec

przy czym dzwonek - albo inny sygnal ostrzegawczy o nieprzerazliwym dzwieku .. to chyba moje tarcze nie moga robic za dzwonek :P

Fakt, przeczytałem owe rozporządzenia Ministra Infrastruktury i mowa o swiatlach odblaskowych jest ale w odniesieniu do motoroweru, a nie roweru.

@Schwefel - pisanie od braku pojęcia jest chyba lekkim terminologicznym nadużyciem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...