Sandacz Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Planuję dłuższy wypad i w Bydgoszczy będę jechał po DK25, a chciałbym się znaleźć w okolicy Mennicy. Wychodzi mi, że będą to ulice Grunwaldzka-Rondo Gr.-Focha. Czy jezdnie na tym odcinku są dostępne dla bicykli na ogólnych zasadach, czy może jest tam jakaś DDR? A może - zamiast robić lewoskręt na tym sporym rondzie (jeśli nie ma ścieżki) - odbić przed rondem we Wrocławską, a potem Nakielską przejechać rondo na wprost? Wydaje się to być bezpieczniejsze. Proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Przy ulicach Grunwaldzkiej, na rondzie i na Focha nie ma DDR czyli normalnie jedziesz po ulicy. Co do lewoskrętu z grunwaldzkiej to wielokrotnie tak jechałem i nie było problemu, tyle, że z reguły było to w godzinach wieczornych kiedy ruch jest mniejszy. Wybór należy do ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Dzięki za info. W takim razie jeszcze się dopytam: z Rynku planuję jechać przy Brdzie Bulwarami, a dalej Żeglarską w kierunku Smukały. Czy dobrze kombinuję, że Wyb. Narutowicza jest połączone z Bulwarami pod Mostem Focha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Nie jeżdżę tamtędy i nie jestem pewien czy jest tam przejazd. Będziesz musiał sprawdzić Zawsze jednak możesz pojechać mostową, przebić się przez pasy na drugą stronę Focha ( trochę poczekasz ) i pojechać kawałek aż do schodów, które są za przystankiem autobusowym. Sprowadzić rower po schodkach i dalej jechać już bulwarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex1680 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Mysle, ze to powinno pomoc Ci zorientowac sie co do istniejacych sciezek rowerowych.Schemat sciezek rowerowych w Bydgoszczy Jesli wlatujesz DK25 z kierunku Koszalina, to polecam przejechac sie nad Starym Kanałem Bydgoskim i zobaczyc śluzy, gdzie krecono jeden z odcinkow Czterech Pancernych. Moim zdaniem jest to jedna z ciekawszych atrakcji Bydgoszczy. Dojezdzajac ulicą Nad Torem kierujesz się na Grunwaldzką w strone Centrum, za kilkaset metrow mijasz most nad kanałem i skrecasz w ul. Bronikowskiego przejezdzasz przez tory kolejowe i jedziesz do nastepnego mostu przed ulica Nakielska, tam na moscie wjezdzasz do Parku nad Starym Kanałem. Polecam pojechac poluniowa strona przy samym kanale. Jadac wzdluz kanalu dojedziesz do Ronda Grunwaldzkiego, dalej w strone miasta na ul. Focha, gdzie z mostu Solidarnosci mozesz zjechac w ul. Mennica na Wyspę Młyńską (kolejne miesce warte zobaczenia), dalej przejechac na Stary Rynek i pojechac poludniowym brzegiem Brdy w kieruku hali widowiskowej Łuczniczka (sciezka rowerowa), tam wjechac na Most Pomorski i przejechac na druga strone rzeki i z powrotem (tutaj nawierzchnia szutrowo-asfaltowa generalnie OK dla roweru). Przy Operze Nova tak jak radzi Pichu, polecam pojechac gora i przejsc na druga strone przejsciem przez ul. Focha i tutaj wjechac na bulwary. Kiedys pamietam probowalem przejechac dolem pod mostem, ale musialem przenosic rower po jakis schodach/murkach. Ponadto ostatnio cos tam sie dzialo z nabrzezem (jakies prace ziemne) i nie wiem jak to teraz tam wyglada. Udanej wycieczki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 dzięki za sugestie. Właśnie myślałem zrobić dodatkowo kawałeczek od Rynku wzdłuż rzeki na wschód i drugą stroną z powrotem w okolice Mostowej. Do miasta wjadę konkretnie od strony Sośna, Wojnowa. Wyklepałem alternatywną trasę i wyszło mi kilka km mniej, niż po rowerowo nudnej DK25 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex1680 Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 dzięki za sugestie. Właśnie myślałem zrobić dodatkowo kawałeczek od Rynku wzdłuż rzeki na wschód i drugą stroną z powrotem w okolice Mostowej. Do miasta wjadę konkretnie od strony Sośna, Wojnowa. Wyklepałem alternatywną trasę i wyszło mi kilka km mniej, niż po rowerowo nudnej DK25 :-) To nawet lepiej, od Wojnowa, wjedziesz od strony Osowej Gory, stad proponuje jak najszybciej dojechac wlasnie do Kanału Bydgoskiego. Wjedziesz ul. Kolbego dojedziesz do Gunwaldzkiej tutaj w lewo i za jakies 500m w prawo w ul. Przejscie, przez tory, dalej prosto, w lewo i nad Kanał. Tu jest trasa rowerowa 'Nad Kanałem' o szutrowej nawierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.