matis1906 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witajcie. Kupiłem hamulec hydrauliczny Shimano Deore M555. Mam już 2 letnią tarcze i myślałem że będą dobrze się uzupełniać i siła hamowania będzie zdecydowanie większa niż w hamulcu mechanicznym,ku mojemu zdziwieniu nie było znacznej poprawy. Moja tarcza jest już trochę wytarta,tzn.ślizga się i jest taka gładka Jak myślicie,czy po 2 latach mogła się już wyeksploatować (Nie jeździłem po górach,w sumie to nigdy nie męczyłem jej)?? Może macie jakiś pomysł,aby można było jakoś zwiększyć tarcie.? A jeżeli nie,to co polecicie mi do hamulca hydraulicznego,mam paskudne mocowanie- Center Lock,więc tylko na taką mógłbym zamienić.(max.50zł a rozmiar tarczy to 160mm) Pozdrawiam PS.Moja tarcza to Shimano SM-RT53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Klocki muszą się dotrzeć. O ile tarcza nie jest zbytnie zużyta, to dotarcie nie będzie trwało długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dziś założyłem,zrobie ok 100km w tym tygodniu i dam znać co i jak.Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 100km nic nie mówi, musisz przez jakieś odcinki zacisnąć hamulec i popedałować, a najlepiej to znaleźć górkę i pozjeżdżać z zaciśniętą klamką, wtedy najszybciej dotrzesz klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzanas Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Kolega Pavlo ma racje , pierwsze co spróbuj je dotrzeć, jeżeli nic se nie poprawi dopiero myśl o nowych tarczach (ewentualnie lepsze klocki hamulcowe), u mnie od nowości było to samo klocki sie dotarły i jest cacy A co do wyboru tarcz ......wyszukaj (tematow caaaala masa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Jak masz suwmiarkę albo mikrometr to zmierz tarcze wtedy sie dowiesz czy sie wyeksploatowała. O prawidłowym ustawieniu zacisku i klocków pewnie wiesz Nowa tarcza dociera sie w kilkanaście km. Wiem bo nie dawno kupilem nową i nie przejechałem dużo juz hamuje jak powinno. Dużo zależy od klocków. shimano słynie z tego ze oryginalne nie grzeszą ani jakościa ani skutecznością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Rozumiem.W wolnej chwili wybiorę sie na jakis odcinek i postaram sie dotrzeć klocki. A tak przy okazji to co sądzicie o hamulcach M555 ??Miał ktoś z was do czynienia z nimi?? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ja miałem. Używałem ich od początku 2004 do końca zeszłego roku. Mam z nimi same dobre doświadczenia, naprawdę bezawaryjny sprzęt. Jedynie mocy trochę im brakowało, obecne XT są zauważalnie silniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.