Skocz do zawartości

[Tarcza] Jaka do hamulców hydraulicznych ?

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Kupiłem hamulec hydrauliczny Shimano Deore M555.

Mam już 2 letnią tarcze i myślałem że będą dobrze się uzupełniać i siła hamowania będzie zdecydowanie większa niż w hamulcu mechanicznym,ku mojemu zdziwieniu nie było znacznej poprawy.

Moja tarcza jest już trochę wytarta,tzn.ślizga się i jest taka gładka :icon_cool:

Jak myślicie,czy po 2 latach mogła się już wyeksploatować (Nie jeździłem po górach,w sumie to nigdy nie męczyłem jej)??

Może macie jakiś pomysł,aby można było jakoś zwiększyć tarcie.?

A jeżeli nie,to co polecicie mi do hamulca hydraulicznego,mam paskudne mocowanie- Center Lock,więc tylko na taką mógłbym zamienić.(max.50zł a rozmiar tarczy to 160mm)

Pozdrawiam

PS.Moja tarcza to Shimano SM-RT53

Kolega Pavlo ma racje , pierwsze co spróbuj je dotrzeć, jeżeli nic se nie poprawi dopiero myśl o nowych tarczach (ewentualnie lepsze klocki hamulcowe), u mnie od nowości było to samo :) klocki sie dotarły i jest cacy :D A co do wyboru tarcz ......wyszukaj (tematow caaaala masa)

• Mod Team

Jak masz suwmiarkę albo mikrometr to zmierz tarcze wtedy sie dowiesz czy sie wyeksploatowała. O prawidłowym ustawieniu zacisku i klocków pewnie wiesz :P

Nowa tarcza dociera sie w kilkanaście km. Wiem bo nie dawno kupilem nową i nie przejechałem dużo juz hamuje jak powinno.

Dużo zależy od klocków. shimano słynie z tego ze oryginalne nie grzeszą ani jakościa ani skutecznością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...