Skocz do zawartości

[ do 1500zł] miast + las

xgth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może warto pomyślec o jakimś rowerze hybrydowym (Crossowym) większe koła na miasto fajnie się jeździ a po lesie też da rade w najgorszym razie można sobie zmienić opone na szerokąz bieżnikiem

Napisano

Z tych MTB to bierz Authora. Ma lepszą ramę choć gorszy osprzęt. W Krosie nie podoba mi się połączenie Shimano ze Sram. Trochę beznadziejnie to zrobili. Choć zgodzę się pic1985. Na takie użytkowanie jakie ty preferujesz to lepszy będzie typ roweru cross. Ten co podałeś taki sobie. Pomyśl nad KTM life fun

Napisano

Właśnie weekendowe wypady w plener są dosyć istotne :) czytałem, że unibike evolution 2009 jest dość wytrzymałą konstrukcja?

Napisano

Słuchaj xgth jak nie będziesz skakał to raczej żadna firmowa rama pod Tobą nie pęknie. Natomiast musisz się niestety liczyć z tym, że przy Twojej wadze amortyzatory bedą mocno dociążone / przeciążone i tak samo będzie z kołami. Będzie to prowadzić do trochę szybszego zużycia i częstszego centrowania kół. Tym bardziej, że w tym przedziale cenowym montowane są podstawowe modele osprzętu.

Napisano

Nie na pewno nie będę skakał ;p wiem liczę się z tym ze po prostu szybciej wymienię obręcze niż powinny się zużyć i amortyzatory. Po prostu potrzebuje roweru do jazdy rekreacyjnej, a nie wyczynowej.

Napisano

Jeśli Kellysy to proponuję raczej rocznik 2009, bo tegoroczna kolekcja podrożała. Zresztą wielu innych firm też. Co do crossów to dwie uwagi:

1. mają one zazwyczaj amortyzatory o skoku 63 mm i zastanawiam się czy taki dość wiotki amorek nie ugnie się pod Tobą za bardzo, tracąc już na starcie większość skoku

2. jednak jeśli cross to chyba najlepszy stosunek cena/wartość mają wystawiane na Allegro Krossy Crow z poprzednich lat

Napisano

....

1. mają one zazwyczaj amortyzatory o skoku 63 mm i zastanawiam się czy taki dość wiotki amorek nie ugnie się pod Tobą za bardzo, tracąc już na starcie większość skoku

...

Takie coś nie wystąpi, ponieważ dobry przykładem są amorkiw MTB 100mm i 80mm, 100mm są "miekksze" ponieważ większym skokiem sie dysponuje ale trzeba użyć "takiej samej siły" aby dobić i 100mm i 80mm, poprostu mniejszy skok = mniejszy zakres działania.

Napisano

To czy trzeba użyć takiej samej siły, aby amor dobił akurat nie zależy od jego skoku tylko od metody tłumienia i parametrów tłumika. Możesz mieć twardą 80, miekką 100 lub odwrotnie. Wszystko zależy od zadanych parametrów. Ja pisząc wiotki miałem akurat na myśli małą sztywność goleni, wynikającą z ich niewielkiej średnicy. Natomiast przy takiej wadze amortyzator musi trochę przysiąść na dzień dobry, więc siłą rzeczy skróci mu się użyteczny zakres pracy, który i tak nie jest zbyt duży.

poprostu mniejszy skok = mniejszy zakres działania.

No o tym właśnie pisałem.

Napisano

To czy trzeba użyć takiej samej siły, aby amor dobił akurat nie zależy od jego skoku tylko od metody tłumienia i parametrów tłumika. Możesz mieć twardą 80, miekką 100 lub odwrotnie. Wszystko zależy od zadanych parametrów. Ja pisząc wiotki miałem akurat na myśli małą sztywność goleni, wynikającą z ich niewielkiej średnicy. Natomiast przy takiej wadze amortyzator musi trochę przysiąść na dzień dobry, więc siłą rzeczy skróci mu się użyteczny zakres pracy, który i tak nie jest zbyt duży.

Myślałem że o co innego Ci chodziło, a tak to wszystko się zgadza.

Napisano

Witam

Nie chcę zasmiecać i zakładac nowego tematu...

Spora grupa z was poleca jako rower do lasu krosa a6:

http://allegro.pl/item1010715202_kross_level_a6_model_deore_lx_axon_truvativ_wawa.html

ciekawi mnie również wasza opinie na temat tego rowerku:

http://allegro.pl/item1000726100_rower_mtb_gorski_romet_rambler_model_2010_26.html

Ciekawie wyposażony, nie jestem znawcą ani profesjonalistą, a bardzo chciałbym kupić porządny rower do 2000zł głownie do lasu, 185wzrostu ok 90kg wagi.

Jeżeli uważacie, że zaśmiecam - założę nowy temat :devil:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Więc zakupiłem swojego kelly`s salamander :) przejechałem 100km i jestem naprawdę zadowolony rower godny polecenia :) ... tylko siodełko muszę zmienić :D dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...