Misko Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam ! Na początek chciałem się przywitać ponieważ jestem tutaj nowy a więc - Cześć ! . A teraz sprawa, która mnie zaciekawiła. Kupiłem jakieś 1,5 roku temu rower. Nie miałem dużo pieniędzy więc rower nie jest jakiś markowy z dobrym osprzętem. Ma stalową rame czyli dość ciężki, przód tarczówka, która przestała już hamować i przerzutki, które nie raz same przeskakują. Za rower dałem 500 zł. i tak sobie pomyślałem, czy opłacało by się go 'przetuningować' ? Co mam tu na myśli ? A no zmiane ramy, amortyzatora i przerzutek. Przejrzałem dzisiaj popularny serwis aukcyjny na litere A... i znalazłem ramę aluminiową ( waga - 1,90 kg ) za 100 zł. Jest to nowa rama nie malowana. Potem popatrzyłem na amortyzatory i jest jakiejś amerykańskiej firmy też za 100 zł ( z regulacją itp. ). Wiadomo, że po jakimś czasie mógłbym zmienić hamulce na lepsze i reszte rzeczy. Co do przerzutek nie patrzyłem bo się kompletnie na tym nie znam. Chciałbym się dowiedzieć od Was czy to w ogóle opłacalne ? Nie znam się zbytnio na rowerach a jeździć lubie, nie mamn też pieniędzy na lepszy rower a wiadomo, że kupno takiego byłoby najlepszym rozwiązaniem. Czy kupując takie w miare dobre części zmienił bym swój rower mieszcząc się w kwocie 500 zł ? ( nie wliczając kół hamulców tylko rame , amor i przerzutki ). Licze na szczere odpowiedzi i myśle, że każdy mnie zrozumiał. Pozdrawiam. Miśko Oj, właśnie się zorientowałem, że pomyliłem działy i bardziej mój temat pasował by do "Ramy/Rowery", więc prosiłbym moderatora o przeniesienie tematu, przepraszam.
Aston95x Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Moge polecic b. dobre przerzutki deore LX sa super sam posiadam amory za 100 zl. uuuuu..... slabe beda ja mysle ze suntora sa b. dobre link : http://www.ceneo.pl/1830079 rama uuuu.... do 100 zł. słabe aluminium sie znajdzie : http://www.allegro.pl/item1006306254_meski_rower_z_osprzetem_sachs_prawie_kompletny.html nic więcej nie wymysle moze za 800 zł moglbys sobie go zrobic na super sprzet .
Michalek Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Szkoda czasu i pieniędzy na takie ulepszanie. Rama niewiadomego pochodzenia, amortyzatora za 100zł nie kupisz, zmieniając przerzutki dobrze byłoby kupić również manetki i w zasadzie to będzie błędne koło, zawsze coś będzie zawadzało. Po 1.5 roku chcesz ulepszyć rower wydając na niego łącznie ~1000zł, a już za te pieniądze kupiłbyś coś markowego do spokojnej jazdy. Pewnie, że fajnie jest modernizować sprzęt, ale trzeba mieć jakąś baze, czyli choćby ramę. Wiem, że łatwo jest powiedzieć ,,uzbieraj więcej kasy", ale moim zdaniem w tym wypadku warto.
Arek03170 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Według mnie wogle nie warto, z tego roweru nic więcej nie zrobisz, możesz jedynie naprawić go żeby wogle jeździł. Zakładając, że to jest rower typu makrokesz nie połaczysz go ze standardami droższych rowerów typu stery ahead, nie założysz mu przerzutki jak deore albo alivio, z korbą i suportem też pewnie nic nie zrobisz. Według mnie powinieneś dołożyć te 400 zł i kupić jakiś nowy rower np. kross hexagon, albo jakąś meride.
Misko Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 Nie no nie jest tak źle. Rower jeździ i to nawet wygodnie się nim śmiga, byłem na kilku dłuższych wypadach w terenie mieszanym ( las, pole, asfalt ) i nie było tak źle. Ale jednak posłucham waszych rad i postaram się dozbierać na coś lepszego . A może podalibyście mi link do takich w miare dobrych rowerków, które można kupić do 1000-1300 zł. na Allegro ?
kathon Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisz w jakim terenie jeździsz. Jak długie trasy.
Arek03170 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 celuj w krossa level a2. rama nadaje się już do rozbudowy. Szukaj jak najstarszego modelu, jeżeli nie boisz sie samemu serwisowac wez z internetu.
Rockerroller Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Wg. mnie nie warto.Sam byłem kiedyś w podobnej sytuacji.Kupiłem używany bike od "zaufanej osoby".Po zakupie okazało się,że do wymiany/naprawy jest praktycznie wszystko wliczając w to stalową ramę.Łudząc się jednak,że powstanie z tego coś,co będzie nadawało się do jazdy pakowałem w gruchota pieniądze.Nie wyszło to na dobre ani rowerowi ani mojemu portfelowi.Lepiej kupić coś nowego,coś z porządną ramą,na bazie której będziesz mógł w przyszłości rozbudować rower.
Misko Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 Jak już kupie nowy rower to nie będe go rozbudowywał, nie ma sensu. Przeglądnąłem dziś allegro i widze, że sporo rowerków jest ale to 1000 trza conajmniej mieć.
afly Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Jak już kupie nowy rower to nie będe go rozbudowywał, nie ma sensu. Przeglądnąłem dziś allegro i widze, że sporo rowerków jest ale to 1000 trza conajmniej mieć. Za 1000zł świetny rowerek Unibike Fusion 2009:) - w tej cenie nie znajdziesz na 99% nic lepszego - póki są warto rozważyć je, albo już bardzo cięzko dostępny Kross Hexagon V6 2008.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.