Jagoda50 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam forumowiczów i Administrację Forum. Mam problem,ale nie wiem czy potrafie sie tu poruszać???? Może dam radę . Mam taki problem. I prosze o pomoc i poradę. Szukam roweru dla siebie marki Gazelle /innego nie chcę/ Jestem niska,mam 156 cm wzrostu i na alegro używane rowery sa dla mnie za duże. Znalazłam 2 rowery do mego wzrost i teraz nie wiem ,który kupic? Gazelle madelief26,które maja sprowadzić w cenie ok.1700 zł link http://www.gazelle.n...adelief-26.html oraz 2 razy droższa Gazelle Orange Plus z przerzutkami http://www.chillride...us+26+t7+damski Rowe ma mi służyć do wyjazdów po zakupy ,do lasu i niedalekie wypady. Pomóżcie mi proszę który będzie dla mnie lepszy? Podoba mi sie bardziej ten droższy ale nie wiem po co mi te przerzutki,czy nie będą mi przeszkadzały w jeżdzie? Nie mam doświadczenia z nimi a teren u mnie nizinny. Nie mam sie też kogo poradzic. Z góry dziękuję za pomoc.
Pitof Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Witaj, nie odpowiem Ci jednoznacznie na pytanie, który rower bedzie dla Ciebie lepszy, ale mam nadzieję, że rozwieję Twoje wątpliwości co do przerzutek. Po pierwsze to przerzutki są po to, żeby pomagać, a nie przeszkadzać Po drugie przerzutki zastosowane w tym modelu Gazelle różnią się od wersji klasycznej. Nexus to przerzutki, w których cały mechanizm jest zabudowany. Tak więc nic nie wystaje na wierzchu, nic się nie może uszkodzić i nic się nie brudzi. Są całkowicie bezobsługowe - nie musisz ich sama czyścić, ani smarować. W ogóle niczym się nie musisz martwić, bo cały mechanizm jest schowany w środku i po prostu sobie działa. Wszystko zostało tak pomyślane, aby być jak naprostsze w obsłudze oraz oferować jak największą wygodę użytkowania. Nauczenie się ich obsługi (tylko jedna dźwigienka) zajmię Ci dosłownie 5 minut, a nawet krócej. Jest to idealne rozwiązanie do rowerów miejskich. Będziesz sobie mogła zmieniać biegi nawet stojąc w miejscu. Jest to bardzo wygodne w mieście, gdy np. stoimy na czerwonym świetle i czekamy żeby ruszyć. Jedno, dwa kliknięcia i możesz bez wysiłku ruszyć sobie rowerem, nawet obciążonym zakupami. Fakt, ze zupełnie wystarczająca (i pewnie trochę tańsza) byłaby wersja 3 biegowa, ale takiej na stronie nie znalazłem.
Jagoda50 Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 Pitof....bardzo Ci dziękuję za informację o tych przerzutkach. Tylko nie wiem w czym one bedą mi pomagać? Słyszałam ,że są przydatne jak się jedzie pod góre ale na nizinnym terenie w czym one mi pomogą? Czy rower będzie jechał szybciej? Pytam się ponieważ nigdy nie miałam do czynienia z rowerem z przerzutkami ,a tak mi się podoba ten rowerek,że nawet cena mnie nie zraża.
Pitof Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Oczywiście, że do turlania się po mieście przerzutki nie są niezbędne, ale... w rowerze bez przerzutek masz tylko jedno przełożenie. Producent roweru dobiera je w ten sposób, żeby było kompromisem pomiędzy łatwością / lekkością pedałowania, a prędkością, którą będziesz mogła osiągnąć. Tak więc niezależnie od sytuacji na drodze, obciążenia roweru, Twojego zmęczenia czy po prostu nastroju zawsze masz tylko to jedno przełożenie. Natomiast mając przerzutki masz wybór. Jeśli zechcesz będziesz mogła jechać bardzo szybko, ale również będziesz mogła toczyć się leniwie, bez żadnego wysiłku. Łatwiej będziesz się mogła rozpędzać. Mając do wyboru parę przełożeń sama sobie wybierzesz to, które najbardziej Ci odpowiada. Po prostu lepsze jest wrogiem dobrego. To tak najbardziej obrazowo jak mogę to wytłumaczyć Jeśli jesteś z Warszawy to proponuję odwiedzić ten sklep i poprosić o przejażdżkę takim rowerem. Wtedy sama ocenisz czy chcesz przerzutki czy może jednak się bez nich obejdziesz.
Burak Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Przerzutki są pomocne nie tylko pod górkę. Także z górki, z wiatrem i pod wiatr. Pomagają też szybciej ruszyć z czerwonego światła. Jeśli będziesz kiedyś chciała wozić na rowerze coś cięższego (większe zakupy lub dziecko) przerzutki pomogą rozpędzić rower. Te zastosowane w tym rowerze są bezobsługowe (tak jak cały rower zresztą) więc na pewno nie będą przeszkadzać. Wg tabelki: http://www.gazelle.nl/nl/maattabel.php'>http://www.gazelle.nl/nl/maattabel.php powinnaś wybrać rower o rozmiarze 49. W tym rozmiarze występują wszystkie damskie modele z kolekcji rowerów miejskich. Model który pokazałaś (Gazelle Orange Plus 26' T7 - Damski) występuje w rozmiarze 44 na kołach 26'' oraz 49 z kołami 28''. Według danych producenta oba powinny do Ciebie pasować, ale na którym będziesz się lepiej czuła musiałabyś sama sprawdzić. Model na kołach 28 jest lepiej wyposażony, ma przedni amortyzator. Wszystkie modele możesz sobie pooglądać na holenderskiej stronie producenta: http://www.gazelle.nl/nl/ Są tutaj też zalecane ceny na holenderskim rynku. Klikasz na "Collectie" potem "Stadsfietsen ######ef", wybierasz "dames" a na końcu model. Modelu Orange Plus z bliska nie oglądałem. Widziałem natomiast czarny Paris Plus i muszę powiedzieć, że jest piękny (jak na mój męski gust :-)). Wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciu. Tu gdzie mieszkam najbardziej popularne są modele Chamonix Plus (badań nie robiłem, ale najczęściej je spotykam po drodze). Życzę udanego wyboru!
Jagoda50 Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Napisano 21 Kwietnia 2010 Bardzo dziękuję Pitof i Burak za dokładne informacje i za stronke producenta Gazelle. Po Waszych postach coraz bardziej skłaniam się do kupienia roweru z przerzutkami. Od miesiaca koresponduję z tym sklepem w Warszawie,gdyż mieszkam 150 km od W-wy. I czekałam na ten tańszy ale teraz muszę się wybrać i faktycznie wypróbować na miejscu ten rowerek. Na wysyłke od nich raczej się nie zdecyduję /ryzyko złego wyboru/ chociaż sprzedawca od razu mi odpisał ,że dla mnie tylko koła 26 i rama 44 cm. Sprawdziłam nawet w starym rowerze i faktycznie rozmiary sie pokrywaja. Jeszcze raz dziękuję za pomoc a jak kupię to napiszę jak mi sie na nim jeździ. Pozdrawiam
Jagoda50 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam !!!!!!! Rowerek juz kupiony Gazella Xanta http://www.chillride.pl/details:5114/gazelle+xanta+damski rozmiar D49 i na mnie jak ulał. Jeden kłopot z głowy a teraz znów stres jak go zabezpieczyć ,żeby mi go nie ukradli. Ma blokadę na tylne koło.dokupiłam też linke a raczej linę Axa no i liczę na szczęście. Znalazłam na alegro linkę z alarmem na rower. Może ktoś słyszał czy to coś warte? Zapomniałam dodać-rower ma 3 przerzutki i myślę ,że jak na warunki miejskie i do lasu dla mnie wystarczy, no i dzięki temu i cena niższa. Jestem z niego zadowolona -idzie jak burza!!!!!!
Pitof Napisano 26 Kwietnia 2010 Napisano 26 Kwietnia 2010 Moje gratulacje Trzy biegi w zupełności Ci wystarczą i myślę, że bardzo szybko docenisz ich obecność.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.