Skocz do zawartości
  • 0

wygięty hak od przerzutki

Gość sableholiday

Pytanie

Gość sableholiday
Napisano

witam jestem z trójmiasta niedawno kupiłem sobie rowerek scotta model genius mc 10 z 2006 roku problemem jest wygięty hak( niewymienny) od mocowania przerzutki pytalem sie w paru rowerowych sklepach czy ewentualnie podjęto by sie prostowania owego elementu niestety każdy sie boi tego dotknąć w związku z tym moje pytanie czy znacie kogoś lub jakiś serwis który by sie podjął owego zadania ewentualnie gdzie była by możliwość kupna elemntu ramy na której jest ten nieszczęsny hak ?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W starym bike'u też miałem skrzywiony hak i żaden serwis nie chciał się podjąć prostowania dlatego wziąłem sprawę w swoje ręce i jakoś wyprostowałem go ( wiadomo że nie było idealnie ale tragedii też nie było, jeździć normalnie się dało ) PoZdRo

Napisano

Wiecie co, przyszedł mi do głowy pewien pomysł, może bardzo głupi. Sam miałem problem z wygiętym hakiem w zaden sposób nie byłem w stanie go wyprostować, a mój pomysł polega na tym, że... uwaga:P co jakby nałożyć jakiś twardy materiał na hak tak aby jego powierzchnię zewnętrzną postawić do pionu, a potem całość przegwintować ? Tylko co to byłby za materiał. Rozwiązanie na około, nigdy nie stosowane, niewiadomo czy działa.

Jeżeli zrobisz ramie krzywdę, mozesz zawsze kupić piastę Sainta i przerzutkę pod oś.

Napisano

witam jestem z trójmiasta niedawno kupiłem sobie rowerek scotta model genius mc 10 z 2006 roku problemem jest wygięty hak( niewymienny) od mocowania przerzutki pytalem sie w paru rowerowych sklepach czy ewentualnie podjęto by sie prostowania owego elementu niestety każdy sie boi tego dotknąć w związku z tym moje pytanie czy znacie kogoś lub jakiś serwis który by sie podjął owego zadania ewentualnie gdzie była by możliwość kupna elemntu ramy na której jest ten nieszczęsny hak ?

Zdejmij przerzutke tylną, zdejmij kasete, załóż koło i zamknij szybkozamykacz.

Weź ino w ręke klucz francuz/Szwed postaw rower na kierownicy i siodle. (klucz musi łapać hak ściśle)

Złap kluczem za hak minimalnie powyżej miejsca w którym zaczyna się giąć i delikatnie wyginaj w strone przeciwną do obecnego odgięcia. Kontroluj stan wyprostowania stając za rowerem i patrząc na hak.

Ja w ten sposób prostowałem sobie haki wymienne.

Ew jeśli rower masz na gwarancji jedz do sklepu i powiedz ze maja naprawic.

Napisano

Ja mam lepszy patent. Brat mi zgiął hak ostatnio, że wbił się w wolnobieg i musiałem to jakoś wyprostować.

Najlepiej jest wsadzić długi pręt w otwór haka i prostować. Ale żeby nie popsuć gwintu to najlepiej, żeby pręt był gwintowany. Zwykłe śruby nie pasują do tego gwintu, bo jest bardzo drobny. Z pomocą przychodzi ośka z piasty od roweru. Idealnie pasuje do gwintu w haku i ma wystarczającą długość. W ten sposób wyprostowałem tak, że jest idealnie jak było.

Tu http://sosna.bikestats.pl/index.php?did=301627 są fotki z tej naprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...