Skocz do zawartości

[stojak rowerowy] Sposób serwisowania roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegos czasu nie mogę uporać się z wyregulowaniem przerzutki, znacznie przeszkadza mi brak stojaka rowerowego, wiem że można je i kupić i zrobić, ale mam do Was pytanie jak wy sobie radzicie z problemem ustawienia roweru do serwisowania... jakie partyzanckie sposoby? Ja miałem kiedyś kij od mopa oparty o dwa krzesła i o niego zawieszony rower o nos siodła, ale teraz nie mam takich krzeseł:thanks:

Napisano

Od jakiegos czasu nie mogę uporać się z wyregulowaniem przerzutki, znacznie przeszkadza mi brak stojaka rowerowego, wiem że można je i kupić i zrobić, ale mam do Was pytanie jak wy sobie radzicie z problemem ustawienia roweru do serwisowania... jakie partyzanckie sposoby? Ja miałem kiedyś kij od mopa oparty o dwa krzesła i o niego zawieszony rower o nos siodła, ale teraz nie mam takich krzeseł:thanks:

Ja robię bardzo podobnie do Ciebie, z tą różnicą, że zamiast krzeseł wykorzystuję parapet zewnętrzny i balustradę balkonu, a zamiast kija od mopa, biorę dłuższą deskę, może to i prowizorka ale za to działa.

Napisano

Mam prosty tani stojak na tylne koło taki np. Poza tym regulacje mam przy manetkach wiec w trakcie jazdy sobie mogę dokladnie ustawic. Rower obciązony zawsze inaczej pracuje niz taki na stojaku.

Napisano

czasem wieszam rower za siodełko, na rurze pod sufitem, w piwnicy. Elegancko wisi i można sobie regulować do woli. Chociaż mam już stojak na rower, więc przerzutki robię bez podwieszania :)

Napisano

Ja zrobiłem taki psikus, że przymocowałem (za pomocą czterech kątowników) podłużny kawałek drewna do deseczki - taki rodzaj podpórki. Opieram na tym rower (w pobliżu mufy suportu) tak że tylne koło jest w górze. Jak zrobię zdjęcie to wrzucę dla lepszego zrozumienia "o co mi chodzi" :( Jest to dość wygodne do regulacji przerzutki...

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

Ten pierwszy odpada moim zdaniem. Bujać się będzie. No i będziesz musiał mieć odpowiedni szybkozamykacz który pozwoli umieścić rower w stojaku.

Napisano

Te stojaki to raczej nie serwisowe tylko do przetrzymywania roweru :( Ten pierwszy dość drogi jak na prosty stojaczek. Mam podobny do tego drugiego, przerzutki da się wyregulować, łańcuch wyczyścić również. Ale głównie służy do utrzymywania pionowej pozycji roweru gdy nic przy nim nie robię :D

Odi, mam wrażenie, że wystarczy zwykły szybkozamykacz, tak jak w trenażerze, zakręca się śrubę na stojaku i się trzyma.

Napisano

Mój sposób jest łatwy stawiam rower do góry kołami a pod kierownice kawałek deseczki deseczka ma ok 10-15cm no i jazda jest elegancko .

• Mod Team
Napisano

Odi, mam wrażenie, że wystarczy zwykły szybkozamykacz, tak jak w trenażerze, zakręca się śrubę na stojaku i się trzyma.

Dokładnie tak, ale większość szybkozamykaczy ma inny kształt i nie da się tak osadzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...