wojtekkrakow Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam. Potrzebuję pomocy bo zgłupiałem dzisiaj, a że zmęczony ostatnio jak diabli to nie potrafię już myśleć. Zakupiłem nowy amortyzator, ściągnąłem stary i wkładam nowy, na rurę sterową daję jedną podkładkę i mostek, dokręcam, sprawdzam i w drogę, na początku szarpał mi przedni hamulec i coś mi drgało, szybko doszedłem do tego że to luzy tuż pod mostkiem i przypatrzyłem się sterom i faktycznie nie równo siedzą. Rozkręcam, dokręcam i działa, w drogę i za chwilę to samo. W czym może tkwić problem? Jest pewna różnica w porównaniu do poprzedniego amora tzn rura sterowa jest krótsza i daję jedną niską podkładkę i przez kapsel nie dociska mostku, bo jest dosłownie ok 1mm nad nim. Czy to może powodować że stery wybijają się i mostek minimalnie podnosi (mostek na 1 śrubę)?
DominikM Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Najczęściej popełniany błąd... a przełożyłeś bieżnie z amortyzatora starego na nowy ?
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2010 Jest pewna różnica w porównaniu do poprzedniego amora tzn rura sterowa jest krótsza i daję jedną niską podkładkę i przez kapsel nie dociska mostku, bo jest dosłownie ok 1mm nad nim. Czy to może powodować że stery wybijają się i mostek minimalnie podnosi (mostek na 1 śrubę)? Troche nie łapie, kapsel jest 1mm nad mostkiem ?? Bieżnię chyba musiał przełożyć jak nie miał innej.
wojtekkrakow Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Napisano 19 Kwietnia 2010 Bieżnia jest założona. Tak kapsel jest ok 1mm nad mostkiem, nie dociska go. Kurde już nie jeden amor rozbierałem, ale stery to dla mnie czarna magia.
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2010 Nie no po prostu musisz dać inną podkładkę pod mostek, bo jest na nisko z tego co piszesz i kapsel opiera sie o rurę i nie dociska mostka. Co prawda można to ustawić bez tego ale to kłopotliwe.
DominikM Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Wyższa podkładka pod mostek i wszystko dobrze skręcić - najzwyczajniej nie ścinałeś sterów przy składaniu. Ewentualnie jak nie chcesz podnosić mostka, to załóż 5mm podkładkę nad mostek i wystający kawałek rury skręć wszystko kapslem - dokręć mostek.
wojtekkrakow Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Napisano 19 Kwietnia 2010 Trochę mi rozjaśniliście, dzięki. Jutro sprawdzę, ale pewnikiem to to. Trochę nie byłem pewny czy kapsel ma dociskać mostek.
DominikM Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Trochę nie byłem pewny czy kapsel ma dociskać mostek. Ma dociskać i musi - inaczej zawsze będziesz miał luz na sterach - tak właśnie działa system A-head Dopiero po dokręceniu śrub/y mostka można go poluzować aby nie wyciągać gwiazdki.
wojtekkrakow Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 Dodana podkładka pod mostek i kapsel dociska teraz mostek i wszystko gra. Thx
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Podkładki powinny być tak dobrane żeby rura sterowa była około 3 mm poniżej górnej krawędzi mostka.
davidoff Napisano 23 Kwietnia 2010 Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam. Powiedzcie mi moi mili co to mógl byc za problem: Mialem oryginalnie stery Ritchey logic zero zintegrowane. Po wymianie amortyzatora okazało się ze nagle pojawil sie luz na sterach. Oddałem rower do serwisu to mi wymienili stery, a dokladniej: miski obie, łozyska, bieżnie, kapsel, podkladke ta taką stożkową no i dwie uszczelniające. Zostawili gwiazdke, podkladki te zaraz pod mostkiem i dolozyli jakąś jedną mnijeszą. to wszystko jest jakies dla mnie dziwne.. moze wiecie w czym rzecz?
DominikM Napisano 23 Kwietnia 2010 Napisano 23 Kwietnia 2010 davidoff, możliwości błędów jest od licha i trochę, ale właściwie wszystkie leżą po stronie serwisu montującego amortyzator. Dla mnie to wygląda na to, że wymienili ci stery (bo czemu by nie) i dołożyli podkładkę aby wyeliminować luz bo nowy amortyzator był odrobinę dłuższy od starego - tak jak było u wojtekkrakow.
davidoff Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedź. Powiem szczerze że tak myślałem.. naciągneli mnie na koszty (pewnie umyślnie) i to wszystko.
Malik Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Mam podobny problem Panowie... mam stery Ritchey Zero Logic Integ Pro, amor rockshox sid race, mostek kcnc i problem luzowania sie sterow Podkladki 12mm i 3mm na to mostek. Odlegosc kapsla od rury amora jest kolo 3mm i mimo to po jezdzie mam luzy. Juz dzisiaj 3 razy dokrecalem. Gdzie moze byc problem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.