Skocz do zawartości

[stery] Luzy na sterach po zamontowaniu nowego amora

wojtekkrakow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Potrzebuję pomocy bo zgłupiałem dzisiaj, a że zmęczony ostatnio jak diabli to nie potrafię już myśleć.

Zakupiłem nowy amortyzator, ściągnąłem stary i wkładam nowy, na rurę sterową daję jedną podkładkę i mostek, dokręcam, sprawdzam i w drogę, na początku szarpał mi przedni hamulec i coś mi drgało, szybko doszedłem do tego że to luzy tuż pod mostkiem i przypatrzyłem się sterom i faktycznie nie równo siedzą.

Rozkręcam, dokręcam i działa, w drogę i za chwilę to samo.

W czym może tkwić problem?

Jest pewna różnica w porównaniu do poprzedniego amora tzn rura sterowa jest krótsza i daję jedną niską podkładkę i przez kapsel nie dociska mostku, bo jest dosłownie ok 1mm nad nim.

Czy to może powodować że stery wybijają się i mostek minimalnie podnosi (mostek na 1 śrubę)?

• Mod Team
Napisano

Jest pewna różnica w porównaniu do poprzedniego amora tzn rura sterowa jest krótsza i daję jedną niską podkładkę i przez kapsel nie dociska mostku, bo jest dosłownie ok 1mm nad nim.

Czy to może powodować że stery wybijają się i mostek minimalnie podnosi (mostek na 1 śrubę)?

Troche nie łapie, kapsel jest 1mm nad mostkiem ??

Bieżnię chyba musiał przełożyć jak nie miał innej.

• Mod Team
Napisano

Nie no po prostu musisz dać inną podkładkę pod mostek, bo jest na nisko z tego co piszesz i kapsel opiera sie o rurę i nie dociska mostka. Co prawda można to ustawić bez tego ale to kłopotliwe.

Napisano

Wyższa podkładka pod mostek i wszystko dobrze skręcić - najzwyczajniej nie ścinałeś sterów przy składaniu. Ewentualnie jak nie chcesz podnosić mostka, to załóż 5mm podkładkę nad mostek i wystający kawałek rury skręć wszystko kapslem - dokręć mostek.

Napisano

Trochę nie byłem pewny czy kapsel ma dociskać mostek.

Ma dociskać i musi - inaczej zawsze będziesz miał luz na sterach - tak właśnie działa system A-head :)

Dopiero po dokręceniu śrub/y mostka można go poluzować aby nie wyciągać gwiazdki.

Napisano

Witam. Powiedzcie mi moi mili co to mógl byc za problem: Mialem oryginalnie stery Ritchey logic zero zintegrowane. Po wymianie amortyzatora okazało się ze nagle pojawil sie luz na sterach. Oddałem rower do serwisu to mi wymienili stery, a dokladniej: miski obie, łozyska, bieżnie, kapsel, podkladke ta taką stożkową no i dwie uszczelniające. Zostawili gwiazdke, podkladki te zaraz pod mostkiem i dolozyli jakąś jedną mnijeszą. to wszystko jest jakies dla mnie dziwne.. moze wiecie w czym rzecz?

Napisano

davidoff, możliwości błędów jest od licha i trochę, ale właściwie wszystkie leżą po stronie serwisu montującego amortyzator.

Dla mnie to wygląda na to, że wymienili ci stery (bo czemu by nie) i dołożyli podkładkę aby wyeliminować luz bo nowy amortyzator był odrobinę dłuższy od starego - tak jak było u wojtekkrakow.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam podobny problem Panowie... mam stery Ritchey Zero Logic Integ Pro, amor rockshox sid race, mostek kcnc i problem luzowania sie sterow :whistling:

Podkladki 12mm i 3mm na to mostek. Odlegosc kapsla od rury amora jest kolo 3mm i mimo to po jezdzie mam luzy. Juz dzisiaj 3 razy dokrecalem. Gdzie moze byc problem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...