Skocz do zawartości

[Rower] kross level A4 2009/2010 czy Author Enduro A-Gang 7mm 2008

karyha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.

Minęło mniej więcej 11 lat odkąd mam krossa granda z 99 roku. Dokładnie od 3ech i pół lat jeżdżę już wyczynowo na tym "zabytku" ( w zeszłym roku zdobyliśmy puchar w Mistrzostwach Polski w maratonie szosowym i I miejsce w kategorii K2 kobiet ;D na 82 km …) I po długich przemyśleniach nadeszła pora na zmianę na lepszy model ;) na coś konkretniejszego na wyczynowe jazdy i wyścigi i na pewno typowy MTB-ek. Wobec czego chciałabym się poradzić Was w kwestii co powinnam kupić.

Mieszkam w Koszalinie poza obszarami miasta są piękne plenery i lasy, górki fajne zjazdy i waham się nad firmami kross level A4 2009/2010 (bardziej mnie interesuje model z 2009) acz kol wiek przeczytam wszystkie opinie i rady) http://www.kross.pl/rower/27-Level_A4__.html , http://www.ekross.pl/rowery-kross-kolekcja-2009-kross-level-a4-2009-o_l_173_1782.html i AUTHOR MTB ENDURO A-GANG 7mm 2008 http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=199 . Zaczynając od wycieczek (od 30, 50km i wzwyż ) składa się zarówno z odcinków wyłożonego asfaltem jak również droga przez las, ubita ziemia, kamienie, konary w poprzek ścieżki, trochę piasku, kilka podjazdów i zjazdów.

Mam 160cm wzrostu, ok 74cm od krocza do stopy i waga 57kg - z tego co zdążyłam się zorientować najodpowiedniejsza dla mnie byłaby rama 16

Powiedzmy że mogę wydać na rower do 2tyś złotych, i w tym przedziale cenowym zainteresowały mnie te właśnie owe firmy i mają całkiem niezły osprzęt jak na taką cenę. Z drobnych ustaleń wynikających z danych o modelach Kross jest lżejszy a author cięższy z tym że porównuje je do mojego obecnego krossa który warzy ok. 18 kg i jak pisałam na początku potrafię nim zdziałać cuda wiec nie martwi mnie masa ciężaru Na krossie będzie problem aby poszaleć na małych wyskoczeniach acz kol wiek nie było by źle po górkach i w tym author przeważa, acz kolwiek na krossie mogę pośmigać po płaskim terenie a autorek może mieć z tym problem. No i mam dylemat bo chcę wydać dobrze kaskę a rower to moja 2ga miłość:) dla tego chce zainwestować dobrze aby pośmigać kolejne 11 lat i więcej i tu prosiłabym Was o doradztwo, wypowiedzenie, się na temat tych rowerów.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Karolina

Napisano

Brałbym Kross Level A4 2009:

- niska waga

- model ten jest lepszy od modelu 2010

- nowa rama, zachwalana ze względu na sztywnośc i przepiękne jak dla mnie jej wykonanie (szlifowane spawy - sprawiają że rama wydaje się karbonowa)

-osprzęt jak najbardziej do zaakcpetowaniu chociaż tutaj lepiej wypada Author jednak uwierz, jeżeli asflat/XC to ta waga robi sporą rożnicę

- sprawdzone przeze mnie koła, ważę 80kg+, jeżdże głównie po lesie, cztery litery dosyć żadko podnosze na wertepach, do tej pory (ok. 1600km) są proste :thumbsup:

- dobrej jakości piasty

Wczesniej przed sezonem ten rowerek kosztował 1600zł i w tej cenie była to jedna z najlepszych opcji, teraz nie wiem czy bym się nie pokusił o Kross`a Levela A6 2008 za ok 2100zł ponieważ ma amortyzator TORA 318 powietrzny który najlepiej z wszystkich wyżej wymienionych sprawdziłby się pod Tobą :huh:, z drugiej strony super ramka w modelach 2009/2010.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dzięki za info.

Poza tym a ganga juz nie ma na stanie to tez i dobrze bo wybór był juz tylko jeden KROSS LEVEL A4. Śmigam juz nim od połowy maja i naprawdę jest super. Na początku było kilka mankamentów bo musiał sie dotrzeć, ale poza tym polecam w 100% natch ;D i ma juz prawie 400 km ;P

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...