Skocz do zawartości

[amortyzator] do crossa 28'

Leto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

amortyzator dla ojca. ojciec wazy 90-100 kg. rower crossowy na kolach 28 cali. amortyzator do powiedzmy 600pln.

ciezko jest znalesc amortyzatory pod takie duze kola.

najlepiej przypasowalby rock shox, ale nie wiem czy robi amortyzatory do rowerow crossowych. sam mam rock shox judy tt, i wiem ze ten amor, pracuje jak pracuje, ale jest wytrzymaly, w przeciwiensktwie do rst ktore znajduja sie w rowerze mojej siostry, oraz rowerze mojego taty. w rowerze taty byl rst calpa czy jakost tak, bodajze 50mm skoku. odmowil juz posluszenstwa.

mam mieszane uczucia do rst i suntourow, jednak je najlatwiej znalesc.

znalazlem takie amorki:

RST VITA RL

http://allegro.pl/item995098737_amortyzator_28_rst_vita_rl_z_blokad_chorzow.html

SR SUNTOUR NCX D-LO 63mm

http://allegro.pl/item1001133422_sr_suntour_ncx_d_lo_63mm_cross_trekking_mod_09.html

czy amortyzatory suntour maja lepsza opinie od rst?

pozdrawiam,

P.

ten rst jest za miekki. ale znalalem Rock Shox Ruby Metro, cena 350pln, moze jednak byloby cos jeszcze lepszego?

Napisano

Jest Tora na 28 , chyba najlepszy wybór pod 100 kg , z tym że pod tarcze.

http://www.synkros.pl/product-pol-1497-Amortyzator-ROCK-SHOX-TORA-SOLO-RACE-AIR-29-100mm-.html

M

Przeciez to amortyzator pod 29" ze skokiem 100 mm takze cala geometria sie zmieni wtedy... juz przedzej Marzocchi TXC1/TXC2/TXC LO, RST Vogue Air, RST Vita, jakies amortyzatory 29" ze skokiem 80 mm -> RST M-29 AIR 80 mm, albo sztywny carbonowy widelec ale wtedy tez geometria sie zmieni.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pozwolę sobie podłączyć pod temat - również rozważam opcję kupna amortyzatora RST Vita, lub któregoś z modeli Suntour, proszę o radę. Moja waga ok 100. stery ahead, ośka zwykła. Jakieś propozycje, rady, doświadczenia ?

Napisano

Przeciez to amortyzator pod 29" ze skokiem 100 mm takze cala geometria sie zmieni wtedy... juz przedzej Marzocchi TXC1/TXC2/TXC LO, RST Vogue Air, RST Vita, jakies amortyzatory 29" ze skokiem 80 mm -> RST M-29 AIR 80 mm, albo sztywny carbonowy widelec ale wtedy tez geometria sie zmieni.

Skok: 100 mm (80/ 130 mm możliwe do ustawinia w serwisie)

Tora przy skoku 80mm jest o około 1 cm wyższa od NCX ze skokiem 63mm.

Skoro masz na ten cel 600 PLN, to może warto się zainteresować powietrznym NCX-E-RL (w Eurobike proponowali mi go za 540 PLN). Metro widziałem sporo tańsze, na alledorog chodziły za 150 PLN.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam. Odświeżę temat. Chcę kupić amortyzator do crossa poc V-ki. Po przejrzeniu różnych wypowiedzi na czoło mojego rankingu wysuwa się RST Vogue Air, głównie ze względu na wagę - 1800g. Chciałbym prosić posiadaczy tego amortyzatora o opinie na jego temat, lub podpowiedzi co jeszcze było by ciekawego w cenie do 700 zł z piwotami (waga max 1900g).

Napisano

Z tym nie, ale z M-29. Wydaje mi się, że mechanicznie są takie same. Różnią się skokiem i grubością goleni.

Aha nie nastawiaj się na deklarowany skok 60mm. W Neon Pro mam około 50 zamiast 60, a w M-29 60 zamiast 80 ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...