JemJogurt Napisano 25 Września 2011 Napisano 25 Września 2011 Dopiero po roku nieźle. Kross dobry stosunek jakość/cena, nie płacimy za firme, ale nie wiedzieć dlaczego sprzedawca odradzał mi a6.
Nielad Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Cześć wszystkim, posiadam A2 z tego roku już 2 miesiące i niestety ostatnio nie jestem zadowolony Zaczęło się od pedałów które szybko popękały, ale najgorsze jest to że dość szybko zacząłem mieć problemy z przerzutkami, nie dość że potwornie hałasowały to od paru dni mam problem ze zmienianiem biegów, zmieniają się po dłuższej chwili. I to co najbardziej mnie denerwuje i odbiera ochotę do jeżdżenia to przeskakujący łańcuch przy mocniejszym "depnięciu". Nie było żadnego ostrego katowania, jazdy po trudnym terenie, raczej głównie asfalt. Będę z nim niedługo jechał do serwisu. Nie było mnie na "pierwszym przeglądzie", czyli doregulowania wszystkiego żeby było cacy. CZy wiecie orientacyjnie ile trzeba by zapłacić żeby doprowadzić rower do porządku w serwisie? Z twojego opisu wynika, że najzwyczajniej w świecie wyciągnęły się linki od przerzutek. Problem ten dotyczy chyba wszystkich nowych rowerów, niezależnie czy jest to Kross, Spec czy coś innego. Na pierwszym przeglądzie podregulowaliby przerzutki i wszystko by grało. Ustawienie przerzutek nie powinna kosztować zbyt wiele, cena zależy od serwisu i w każdym jest troszeczkę inna.
radeks23 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 @up Zgadzam się, właściwie w rowerze każdej marki mogą zdarzyć się problemy. Mój kolega ma Kone za ponad 4 tys. która ma kilka miesięcy i strzela mu w korbie, z piastą jest coś nie tak i nie może ustawić przerzutek żeby działały tak jak w moim krossie:) Odnosząc sie do tematu, narzekać nie moge na swojego signa. Jedyny mankament który zauważyłem po roku używania, to źle założona przednia opona, poprostu jest odwrotnie założona Na pewno? czasami tak się robi;)
Poochaty Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 Przytoczę wam historię, która mnie spodkała kilka dni temu. W moim Crim'ie jakiś czas temu odkręciła się jedna z tulejek trzymających wahacz (łącząca wahacz z elementem wahliwym przykręcanym do ramy). Z racji braku możliwości dokręciłem do czym się dało, byłem w trasie, kiereszując przy okazji trochę śruby, i zapomnialem o temacie, nie poprawiając tego. w zeszłym tyg. znowu mi się mocowanie rozkręciło, z mojej winy, bo zapomniałem to poprawić i porządnie skręcić na kleju tak jak przewidywane to było konstrukcyjnie. Do tego gwinty lekko ucierpiały na skutek szarpnięc. Zadzwonilem więc do jednego z serwisow krossa z zapytaniem czy jest szansa coś takiego dostać i czy mogliby to sprowadzić. Usłyszałem że raczej niemożliwe, że tego się w ogóle nie wymieniało i że jedynie szukać po serwisach być może ktoś ma pozostaości po składaniu roweru lub serwisowaniu, ale mało prawdopodobne. Z racji tego że uszkodzona była tylko tuleja ze śrubami, wszystkie podkładki dystansowe do łożysk były całe, wymyśliłem że ostatecznie poproszę tokarza, aby coś takiego na wymiar zrobił i już...Ale wpadłem na pomysł aby napisać maila do Przasnysza do krossa bezpośrednio i przedstawić im mój problem, choć nie ukrywam że byłem nastawiony pesymistycznie chociażby z racji tego że Crime'a już nie produkują, poza tym cóż może taki mały szary człowiek. Napisałem na kilka maili i ku mojemu zdziwieniu na drugi dzień dostałem odpowiedź z działu serwisu o bliższe informacje dotyczące poszukiwanego elementu, gdyż jest problem ze zrozumieniem o co mi chodzi. Zachęcony odzewem wysłałem dokładny opis i dodatkowo zrobiłem zdjęcie elementu. Wymieniłem jeszcze kilka miłych maili z sympatyczną Panią z działu serwisu i ku mojej uciesze dowiedziałem się iż faktycznie udało się ten element znaleźć i będą mi mogli pomóc. Suma sumarum, wczoraj po południu odebrałem przesyłkę z przasnysza, w środku zastałem nie tylko tulejkę i śruby o które mi chodziło, lecz cały zestaw mocujący razem z podkładkami do łożysk. Pomijając wszelkie aspekty kosztów, czasu itp. Byłem ogromnie zaskoczony reakcją i żywym zainteresowaniem, w końcu będąc szarym użytkownikiem kilkuletniego roweru otrzymałem wsparcie, zainteresowanie i pomoc działu bardzo dużej firmy. Dodam oczywiście że próby dorobienia elementu pochłonęłyby jeszcze więcej czasu i pieniędzy i byłby to element dorabiany a nie oryginalna część. Z mojej strony ogromna pochwała, nawet nie za to iż udało mi się część zdobyć, ale za to iż ktoś w ogóle znalazł czas i poświęcił go nie kolejnemu dealerowi który chce kupić 200 rowerów, tylko zwykłemu śmiertelnikowi w potrzebie. To tyle ode mnie nt. współpracy i dbania o dobre imię marki. Uff, ale się rozpisałem...
micropoint Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 Od kwietnia albo maja mam krosa level a10 z 2010r. Zbierałem 3 lata na rower więc chciałem dokonać roztropnego wyboru. Nie udało mi się znaleźć innego w tak dobrym stosunku cena/osprzęt (suma sumarum dałem za niego 5400zł). Po około pół roku użytkowania mogę śmiało powiedzieć, że nie żałuję ani trochę wyboru. Co więcej posiadanie takiego roweru zmobilizowało mnie do samodzielnego serwisowania a nie lecenia z byle problemem do serwisu jak to było wcześniej. Częściowo mogę potwierdzić, że rama łapie odpryski całkiem mocno choć z drugiej strony przy takich oponach to byłby chyba cud gdyby ich nie było. Do tej pory nie było poważniejszych awarii choć od kilku tygodni próbuję zidentyfikować przyczynę miarowego klikania podczas pedałowania ale to już może w innym temacie poruszę.
rowerowyfreaq Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Sprawdź tylne widełki - w tych modelach lubi pękać łączenie pomiędzy alu a carbonem i może być to źródłem dziwnych dźwięków. Ogólnie to osprzętowo rower fajny, ale IMO rama do d...y
micropoint Napisano 14 Października 2011 Napisano 14 Października 2011 Sprawdź tylne widełki - w tych modelach lubi pękać łączenie pomiędzy alu a carbonem i może być to źródłem dziwnych dźwięków. Ogólnie to osprzętowo rower fajny, ale IMO rama do d...y Raczej nie widełki ponieważ klikanie jest tylko wtedy jak pedałuję. Gdy zdejmę nogi z pedałów i oprę je na dolnej rurce karbonowych widełek i popompuję trochę ciałem żadnych dźwięków nie ma. Mimo wszystko sprawdzę aby mieć pewność.
ElDiablo Napisano 14 Października 2011 Napisano 14 Października 2011 u mnie też było coś takiego w a4. Nie moglem dokumentnie znaleźć przyczyny. Miało miejsce tylko jak kręciłem pedałami.... Na to co miało wpływ nie wpadł bym gdyby nie serwisant (1 przegląd po zakupowy), który odkręcił sztycę siodła, przeczyścił, poprawił skręt samego siodła i ....... przeszło. Jedna z tych dwóch rzeczy była przyczyną..
MMMAAACCC7 Napisano 21 Października 2011 Napisano 21 Października 2011 hmm, ja dorzucę jedną wadę jaką ktoś tu juz podał-słabe malowanie- jakiekolwiek otarcie czy oparcie o coś matelowego to już rysa czy odprysk, jak z jajkiem
pit1 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 W tym roku kupiłem A2 z 2010r. Muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy rower to naprawdę narzekać nie mogę. Zrobiłem na nim 2000km i zaliczyłem kilka maratonów. Działanie przerzutek bez zarzutu. Co do montażu to może faktycznie coś jest, bo w gdy byłem niedawno w serwisie na regulacji dowiedziałem się, że korba jest źle dopasowana. Chodzi o położenie łańcucha, jest za mocno przekrzywiony. Ale i tak jestem bardzo zadowolony. Przed zakupem w jednym ze sklepów usłyszałem, że rower za 1200zł powinienem sobie wybić z głowy bo będzie się psuł itd. Właśnie zastanawiam się nad kolejnym rowerem i też prawdopodobnie będzie ze stajni krossa.
after Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 w jednym ze sklepów usłyszałem, że rower za 1200zł powinienem sobie wybić z głowy bo będzie się psuł itd Jakby wszyscy tak myśleli, to byśmy musieli kupować rowery za 10000zł. Pewnie chcieli cie naciągnąć na coś droższego
pit1 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Jakby wszyscy tak myśleli, to byśmy musieli kupować rowery za 10000zł. Pewnie chcieli cie naciągnąć na coś droższego Dokładnie tak, facet powiedział, że muszę wydać 2x tyle bo inaczej nie pojeżdżę
ElDiablo Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Pewnie nie miał tego za 1200, tylko modele po 2400
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.