leszekszop Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Przymierzałem w sklepie inne modele i kupiłem w ciemno z neta. Niestety trochę pudło bo ten model jest szerszy od innych. Lekko je zmodyfikowałem nad palnikiem gazowym oczywiście po wyjęciu szyby. Rzecz w tym że nie mogę jakoś dostrzec działania polaryzacji. Są to moje pierwsze okulary z taką "funkcją". Z tego co czytałem powinny być redukowane wszelkie refleksy od gładkich, błyszczących powierzchni a nic takiego nie zauważyłem. Na dodatek dodatkowa przezroczysta szyba miała być zwykła a na niej też znalazłem tajemniczo brzmiące "polarized". Jak myślicie polar jest tylko ja go nie widzę czy coś tu jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Możesz to łatwo sprawdzić. Załóż okulary, weź telefon komórkowy i obracaj go (tak aby cały czas wyświetlacz był skierowany w Twoją stronę) zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Jeżeli w pewnym momencie się "wygasi", to znaczy że masz polaryzację. Drugi sposób: weź folię przezroczystą i "rozciągnij ją" dalej postępuj tak jak z wyświetlaczem. W pewnym momencie ilość światła wpadająca do Twoich oczu przez folię powinna się zdecydowanie zmniejszyć. Albo idź do salonu optycznego - oni tam mają różne "przyrządy" do sprawdzania (np. specjalne naklejki na lustrach, na których się pojawia jakiś napis jak patrzysz przez spolaryzowane okulary). Polaryzacja nie wyeliminuje całkowicie odbłysków - jedynie je zmniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 albo poprostu zaloz okulary i przekreecaj glowa z jednego boku na drugi (ale nei w lewo czy w prawo) i powinno sie pod pewnym katem zaciemnic lekko. Ale w zaleznie od szybki mozesz nie miec polaryzacji, w modelu bodajze S-30 sa poliweglanowe szkla ktore nie maja polaryzacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekszop Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 No faktycznie tak jak było napisane w sklepie: ciemna ma, przezroczysta nie. Miałem wątpliwości bo gdzieś wyczytałem takie cuda o polaryzacji, że ludzi w samochodach widać i tego typu gadki. Jak widać nie warto wierzyć we wszystko co się wyczyta w sieci. Co do okularów może komuś pomogę- wielkością zbliżone do uvex i-vo, optycznie lepsze (względem przezroczystej w i-vo, innych nie miałem), trochę gorzej trzymają się na twarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Proponuję najpierw pojeździć z polaryzacją, a potem wydawać osądy Bo moim zdaniem naprawdę warto dołożyć i nie kupować zwykłych - oczy się mniej męczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.