lukasar Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam, Jestem szczesliwym posiadaczem Authora Basica SX , gdzie z "orginalnego" sprzetu zostala tylko rama. Niestety kolejny raz zmuszony jestem do wymiany czesci na nowy sezon Przeznaczenie: XC Moja masa ~90kg Latwiej bedzie jak napisze co zostaje: rama, kierownica, korba [Deore LX, blat 32 i 44 do wymiany] klamki (deore), manetki (alivio), wklad suportu (nie pamietam, ale jakis porzadny z mocowaniem na octalink), rura podsiodlowa i siedelko... Do wymiany (oczekiwania)[moja propozycja do oceny] Amortyzator (lekki, twardy)[sR SUNTOR RAIDON LOD] - na jesieni albo na wiosne za rok, bede wymienial na cos bardzo porzadnego Hamulce: 2xV-ka [Deore LX], lub przod jakas tarcza [nie znam sie kompletnie], tyl V-ka [Deore LX] Przednie kolo: Piasta [NOVATEC NT-A751 36H] Obrecz [Mavic XM 719 lub Mavic XM 317] Szprychy [MACH1] Opona (las, piasek ~2,1") [nie mam pojecia] Tylne kolo: Piasta [NT-D042SB] Obrecz [Mavic XM 719] Szprychy [MACH1] Opona (las, piasek ~2,1") [nie mam pojecia] Przednia przerzutka [Deore LX lub Alivio] Blaty do korby [32-Shimano LX FC-M582, 44-Shimano LX FC-M582] Kaseta [Alivio] Lancuch [Deore LX HG-70] Linki i pancerze [XTR KIT] Tak jak w temacie zaznaczylem, mam na to od 1800zl do max 2000zl. Za wszelkie uwagi i pomoc bede wdziewczny
ProKreator Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Pomyliłeś działy. Ten dział jest dla ram. Pisz do Moda o przeniesienie, bo się w koszu znajdzie. Jaki skok amora? Moje propozycje koła- mavic 317+novatec+2-1.8-2 szprychy- ja mam 36 szt ale na 32 zupełnie wystarczy- taki kpl około 700 zł amor jeśli setka to epicon 09 chyba nawet za około 550 zł można wyrwać heble- jeśli V to SD7 jeśli tarcza to można popłynąć ale Elixiry około 800 KPL(P+T) albo SLX+ tarcze , wyjdzie podobnie Kaseta to XT- prawdziwy alu pająk a nie pseudo jak w SLX Opony- jeśli masa Cię nie przeraża to z moich doświadczeń mega uniwersalna (moja waga podobna do Twojej) to Panaracer Fire xc 2,1. Waga szt około 700 gram albo nawet lepiej wersji drutowej(koszt około 60 zł szt.) Chociaż set IRC Mythos XC też jest fajny Pozdro
lukasar Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Napisano 18 Kwietnia 2010 Teraz zadam glupie pytanie, do jakiego dzialu? Corratec: Czy klamki od LX beda pasowac do XT? Jeszcze moge zrobic tak, przod XT lub XTR, tyl LX. ProKreator: Ostro pojechales, czesci fajne, tylko ze 3k nie mam Amortyzator: potrzebuje minimum 100mm, jakby mial blokade skoku to wogole byloby super. Obrecz: Mavic 317, nie jest zalecany dla osob o mojej masie. Hamulce: dobre V-ki mi wystarcza (3-4 lata temu jak bylem na biezaco, V-ki Xtr byly lepsze od najlepszych tarcz) Przy okazji: Jaki rower crossowy mozecie polecic do 2k-2,5k dla kobiety? I co myslicie o rowerach KTM bo taki chce (Ona) kupic bo jest ladny i sprzedawca mily.
ProKreator Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Temat kół wałkowałem chyba ze 4 m-ce. Mam koła na 317 i jest wszystko OK. Zapewniam (wersja na 36 szpr.) Jak zaczniesz analizować max obciążenia i wagi tych obręczy to zwariujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.