Skocz do zawartości
  • 0

Kłopot z regulacją przerzutki tylnej.

Gość Martins

Pytanie

Gość Martins

Witam

Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki. Zacząłem wszystko jak w temacie o regulacji. Zrzuciłem łańcuch na najniższą, najmniejszą zębatkę. Następnie kręcąc śrubką ustawiłem kółka przerzutki w odpowiednim ustawieniu względem biegu. Założyłem łańcuch na najwyższy bieg, pokręciłem pedałami, łańcuch zszedł na najniższy bieg, więc tu jest ok. Po naciągnięciu linki wrzucam na manetce bieg wyżej, przerzutka dobrze przenosi łańcuch, ale linka jest na tyle mocno naciągnięta, że nie da się wrzucić kolejnego biegu. Czy zatem linkę naciągać na najwyższej zębatce? Albo może tylko delikatnie ją naciągnąć, a nie jak napisano, że mocno? Drugi problem jest taki, że automat praktycznie nie przesuw się dalej, niż o 3 biegi. Jak wrzucę na najwyższy bieg to i tak regulacja śrubką nie przesunie automatu w odpowiednie miejsce. Śrubka wkręcona do oporu. Próbowałem regulacji już według kilku opisów, ale to na nic bo automat nie chce się przesunąć dalej niż o 3 biegi.

Ważną rzeczą jest to, że chwilowo nie mam automatu przedniego i chcę wyregulować tył względem przedniej środkowej zębatki. Z tyłu mam kasete na 6 biegów. Dodam, że rower jest już dość stary a ma mi jeszcze sporo czasu posłużyć. Przerzutka działała wcześniej bez zarzutu, wyczyściłem ją porządnie. Wymiana jej na nową to ostateczność ze względu na budżet.

Proszę o odpowiedź co robię nie tak. Automat wygląda mi na sprawny.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poradziłeś sobie z problemem ? Mam podobną sytuację - jakby zbyt mocno naciągnięta linka, gdy ją poluzuje nieco to pierwsze indeksy nie są w stanie przesuwać łańcucha, a z kolei jak naciągne problem jest na większych zębatkach. Być może problem u mnie tkwi w doborze długości pancerza.

Manetki SIS 3/6, przerzutka tył TY-20, wolnobieg 6.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...