Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] BR-M545 czy BB5

Tom77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W ciągu ostatnich lat trochę się zmieniło i po powrocie mam mętlik w głowie.

Kupiłem Unibike expert, w zestawie są hamulce Elixir R. Nie są mi potrzebne, jeżdzę głównie po asfalcie i jakieś 30% czasu po ścieżkach w lesie.

Chcę je zamienić na mechaniczne BR-M545 lub Avid BB5/BB7. Czy nie będzie problemu z montażem ww hamulców w miejsce obecnych ? Czy kupując avida muszę kupować tarcze avida ? Z tego co widzę tarcze shimano są o wiele tańsze.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Skomplikowane to jest może za pierwszym razem, odpowietrzenie hydraulików to koszt około 30zł za jeden hamulec, nie przeprowadza sie tego co miesiąc tylko jeżeli z hamulcami wszystko ok, a przebiegi nie są niewiadomo jak duże to spokojnie na rok płyn w układzie da radę wiec taki serwis raz w roku jak nie rzadziej - zostań przy tych hamulcach. Oczywiście sam możesz je odpowietrzać, instrukcje znajdziesz na tym forum lub na stronie producenta hamulców, wtedy jedyny koszt to nabycie plynu.

Bo obawiam się skomplikowanej i kosztownej obsługi hydraulików

A gdzie się takich głupot naczytałeś?

Odpowietrzanie? Praktycznie tylko przy okazji skracania przewodów, bo prawidłowo odpowietrzony układ może jeździć kilka lat. Na v'kach tyle pojeździsz? Nie, bo po roku należałoby wymienić pancerze+linki.

A czytales moze, ze kolega rzadko hamulcow uzywa?

Tez bym zostawil te tarcze, a jesli juz zmiana, to na V-ki, bo przynajmniej duzo lzejsze. Tak jak koledzy pisali, hydrauliczne hamulce to nie takie zlo straszne ;). Nawet jak cos Ci nie pojdzie, to raczej nic nie zepsujesz, najwyzej klocki zalejesz. Jak obecnie sa ok, to nie maja powodu sie zepsuc. A jak jezdzisz czasem w deszczu, blocie, to tarcze + hydraulika gwarantuja Ci spokoj i bezobslugowa prace.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...