Skocz do zawartości

[napęd] wymiana na 9 biegów

DejwiD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

obecnie mam

Przerzutka przód Shimano TY-10

Przerzutka tył ShimanoAcera M360-L

Hamulec przód Alhonga HJ-806AD

Hamulec tył Alhonga HJ-806AD

Manetki Shimano ST-EF50

Korba Shimano FC-M191

Suport Kaseta Alfred Thun

Łańcuch KMC Z50

Kaseta Wolnobieg Shimano MF-TZ21

Piasty Shunfeng

chcę jak najniższym kosztem przeskoczyć na 9 biegów. co muszę wymienić, coś może zostać? w grę wchodzą wyłącznie nówki sztuki.

Napisano

Przy takim osprzecie nie wiem czemu chcesz isc w 9 biegow. Bedzie Cie to duzo kosztowac, a za ta cene moglbys kupic inny lepszy osprzet, np piasty, obrecze. Przemysl sprawe czy jeden dodatkowy bieg wart jest tej ceny w Twoim przypadku. Zobacz, ze kasety 8 sa w podobnych konfiguracjach co 9 z wylaczeniem ktoregos z biegu.

Napisano

jako, że się bardzo na tym nie znam to:

1. co muszę wymienić?

2 jaka będzie różnica w zestawie deore i alivio? jeżeli do 150 zł to mogę się wydać. liczę się z tym, że w 450 się zmieszczę. później przyjdzie pora na wymianę obręczy, itd.

Napisano

Piasty też do zmiany bo masz wolnobieg...kup na razie jakieś lepsze koła pod kasetę, a potem dopiero zmieniaj osprzęt na deore, bo alivio jest na 8 rzędów(działało by na 9, ale manetek alivio na 9 nie ma)

• Mod Team
Napisano

No chcąc zepodać "9 drive train" musisz wyskoczyć z ok trzystu złotych. Więc zastanów sie czy jest sens. I to cena po naprawdę najniższej lini oporu, taniej sie chyba nie da (oczywiście tylko nowe części).

Jeżeli jesteś zdeterminowany to:

- koło >> http://allegro.pl/item990355412_kolo_26_tyl_mtb_remerx_na_kasete_v7_8_9_nowe.html 115zł

- kaseta + łańcuch >> http://allegro.pl/item993528402_kaseta_shimano_deore_11x32_34_9_tka_lancuch_hg53.html 119zł

- manetki >> http://allegro.pl/item1004321479_deore_sl_m530_3x9_promocja_kup_taniej_nie_bedzie.html 99zł

To jest minimalne minimum które musisz zakupić wychodzi 333zł

Pociesze cie ze łańcuch może nie być konieczny. Skoro nie masz przedniej zmieniarki na 9 to skopokjnie możesz kupić łańcuch na 8 rzędów będzie trochę taniej.

Od siebie dodam ze mnie przejście z wolnobiegu na kasete wyszło 115zł :D razem z kaseta XT manetkami LX i piasta STX. :icon_wink: wiec mozna tanio ale to wymaga pewnych umiejętności. :D

• Mod Team
Napisano

jako że masz wolnobieg musisz wymienić minimum

-tylną piastę

-kasetę

-tylną przerzutkę

-manetkę tylnej przerzutki

-łańcuch

Tylnej przerzutki nie musi podobnie jak łańcucha jeżeli nie będzie skakał na nowej kasecie.

Acera M360 piszą obsługuje kasety 7/8 a powiedzcie czym sie rózni 8 od 9 skoro piszecie ze trzeba wymienić ??

• Mod Team
Napisano

Piasta pod kasetę, manetka na 9, kaseta, łańcuch, tylna przerzutka (choć nie koniecznie), korba (jeśli obecna jest wysłużona, to źle wpłynie na nowy łańcuch).

W takim wypadku dozbierałbym jeszcze trochę kasy i zakupił od razu sensowne nowe koła.

A sama zmiana dla zmiany jeśli wszystko działa jest bez sensu.

Napisano

to nie jest tak, ze nie mam kasy na zmianę. chodzi o to, żeby zrealizować ją w mniejszych krokach. najpierw zbudować bazę, a później wymienić resztę. Czyli do wymiany jest:

-tylne koło

-piasta

-kaseta

-łańcuch

-korba

-manetki

-przerzutka tylna

czy coś jeszcze?

• Mod Team
Napisano

Albo piasta albo koło :)

Do listy dopisz przednią zmieniarke. Powinno sie bo:

Jeżeli przejdziesz na napęd 9 razem z łańcuchem a zmieniarka zostanie stara (8 w dół) to może nie zmieniać precyzyjnie i być trudna do wyregulowania bo będzie za szeroka. w sumie zmianę łańcucha na 9 rzędowy determinuje właśnie przednia przerzutka bo reszta działa bardzo dobrze z łańcuchami 8 czy 7 rzędowymi (w sumie to te same łańcuchy). A nawet jak kupisz przerzutkę przednią na 9 i wsadzisz łańcuch 8 to też będzie działało bardzo dobrze ale na regulacji możesz spędzić nawet pare godzin.

Korbę jeżeli masz dobrą nie musisz ruszać w ogóle chyba że chcesz. Przerzutka tak jak pisałem tez nie musisz zmieniać, możesz ją zostawić na koniec, dobierać kupić coś lepszego.

Możesz sie też teraz zastanowić nad Sramem. Skoro zmieniasz manetki i przerzutkę tez chcesz.

• Mod Team
Napisano

Korbę wybrałeś na Octalink, jest to stary model, który wyszedł parę lat temu.

W komplecie nie ma suportu.

Korby ze zintegrowaną osią mają w zestawie suport, ale to nie ta półka cenowa.

Do obecnej rozpiski musiałbyś dołożyć jeszcze jakieś 120 zł, a suport do M442 kosztuje około 40 - 65 zł (w zależności od modelu).

Moim zdaniem różnica w cenie robi się na tyle mała, że można dorzucić do korby ze zintegrowaną osią.

Napisano

Tylnej przerzutki nie musi podobnie jak łańcucha jeżeli nie będzie skakał na nowej kasecie.

Acera M360 piszą obsługuje kasety 7/8 a powiedzcie czym sie rózni 8 od 9 skoro piszecie ze trzeba wymienić ??

teoretycznie rzecz biorąc to w głównej mierze zależy to od manetek, ale potem mieć cyrki przy ustawianiu tego to już lepiej dla świętego spokoju kupić przerzutkę opisaną przez producenta jako 9biegowa

Brakuje porządnych manetek. SLX to straszna lipa wole już deore.

tu popieram, manetki slx pracą się nie wyróżniają ponad deore, jedynie wyglądają na trochę dokładniej wykonane.

@DejwiD

rozmiar kasety wg upodobań, dla mnie osobiście 32 jest aż nadto, ale jak ktoś dużo pod stromizny podjeżdża to weźmie 34

długość wózka zależy od rozmairu kasety i blatu a przez to od tego czy zdarza ci się wrzucać przełożenia na przekos(czego się robić nie powinno), zwłaszcza duża przód duża tył. Długi wózek(SGS) będzie tu pewnym marginesem bezpieczeństwa i w sumie najczęściej jest dobrym rozwiązaniem jak nie wie się jaki rozmiar wziąć ;)

Ogólnie wybrany zestaw jest OK, kwestia tylko czy do Korby dorzucają suport bo nie wiem szczerze mówiąc

a piastę to najlepiej szukaj na łożyskach maszynowych uszczelnianych, ma się potem wiele mniej problemów w trakcie eksploatacji

• Mod Team
Napisano

11-34 tylko SGS 11-32 może byc SG.

Przednią przerzutke SLX zamienił bym osobiście na starszego LX'a jest sporo lżejszy i sporo tańszy.

teoretycznie rzecz biorąc to w głównej mierze zależy to od manetek, ale potem mieć cyrki przy ustawianiu tego to już lepiej dla świętego spokoju kupić przerzutkę opisaną przez producenta jako 9biegowa

I tak sie wlasnie ulega marketingowi ... piszą ze tylko 9 to kupie 9 ... :) Skoro pisze ze przerzutka pracuje z 8 rzędami to z 9 też będzie pracować tak samo i tylko od manetek zależy jak ona będzie działać.

Napisano

przechwytywanierw.jpg

czyli takie coś? +piasta deore

na bardziej miejsce warunki zostawić SGS? a i przednia przerzutka down czy up?

rower prezentuje się tak:

przechwytywanie2.jpg

Napisano

Przerzutka przednia down swing (trudniej łapie luzy ale trudniej się przerzuca), jak mają to zamiast przedniej przerzutki SLX weź starego LX-a bo te nowe przerzutki shimano nie grzeszą jakością i wykonaniem :) reszta jest OK

• Mod Team
Napisano

Teraz masz Top to weź również Top Swing.

Z Down mogą być problemy przy regulacji choć nie muszą.

Choć moim zdaniem Down podejdzie.

Uważam, że przerzutki typu Down są lepsze od Top, głównie pod względem wytrzymałości.

Manetki, tu bym się sprzeczał.

Kupisz co będziesz chciał, ja brałbym SLX.

Napisano

I tak sie wlasnie ulega marketingowi ... piszą ze tylko 9 to kupie 9 ... :) Skoro pisze ze przerzutka pracuje z 8 rzędami to z 9 też będzie pracować tak samo i tylko od manetek zależy jak ona będzie działać.

może tak, może nie, jak to mówią, strzeżonego...

choć fakt, na upartego i mega ekonomicznie da radę bez przerzutki

czyli takie coś? +piasta deore

zestaw jest OK, nie bardzo można mu nic zarzucić, teraz korba jest z zintegrowaną osią i suportem, więc wszystko będzie grało

a co do piasty, nie wiem jaki masz budżet, ale shimanowskie piasty są, jakby to powiedzieć, nie najlepsze :P Osobiście polecałbym Novatec'a gdyż stosunkowo tani(nie płaci się za markę), a robią solidne piasty na łożyskach maszynowych

na bardziej miejsce warunki zostawić SGS? a i przednia przerzutka down czy up?

SGS sprawdzi się w 100% w rowerze typu "all around" (miasto, jakieś wycieczki po polnych drogach, las, te sprawy)

o upswing i downswing, znajdziesz tyle opinii ile użytkowników, up teoretycznie mówi się ze jest precyzyjniejszy, ale szybciej łapie luzy. W gestii estetycznej up jest IMO ładniejszy, bo bardziej kompaktowy :)

Ewentualnie w niektórych nieprzemyślanych ramach jak ma się bidon to w downswing mocowanie może wypadać na śrubie bidonu :)

@bogus92

manetki SLX mają tą nieprzyjemną przypadłość że kąt obrotu dźwigni był tam chyba dobierany losowo, jedno przełożenie zmienia się po prawie 50% skoku, potem z 15%, potem ok. 30%, dla mnie to porażka i szczerze uważam że już lepsze są deore choć nie prezentują się tak okazale, przy czym deorki 2010 wydaje się że już nie mają problemu z aparycją. (miałem SLX i Deore 2009)

• Mod Team
Napisano

Każdy ma swoje typy, ja bym mojego SLX'a na Deore nie zamienił.

Co to estetyki Down i Top Swingów to mnie bardziej podobają się Down.

Przerzutkę przy kasecie 11-32t i korbie 22-32-44 brałbym z krótkim wózkiem.

Na dużych przekosach i tak nie powinno się jeździć więc wybór jest prosty.

Mniejsza możliwość wciągnięcia czegoś w przerzutkę i podobno przerzutki z krótszymi wózkami lepiej przerzucają.

Napisano

Niby tak, ale musisz wtedy na ryzyku jezdzic, bo jak chcesz optymalnie skrocic lancuch, zeby na "normalnych" przelozeniach byl srednio napiety, to na 32-44 pewnie bedziesz juz poza zasiegiem i mozesz zerwac lancuch albo cos powyginac ;). Ja tak jezdze, no risk no fun.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...