stickman Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 Przede wszystkim witam, bo to mój pierwszy wpis na tym forum:) W 2005 r. kupiłem Authora Basic z 2004 r. Jeździ mi się nim dobrze, wymieniam tylko to, co się zużyje... Ale w życiu każdego faceta przychodzi taki moment, że chciałoby się czegoś więcej Dlatego w tym roku postanowiłem sobie sprawić nowe dwa kółka i poszerzyć rowerowe horyzonty. Stwierdziłem, że kupię Authora Dexter i na to forum zawędrowałem w poszukiwaniu jakichś opinii o nim. Skończyło się na tym, że odkryłem firmy o których wcześniej nie słyszałem (albo tylko słyszałem) i narobiłem sobie tym mętliku w głowie Ale pomyślałem, że jakoś się z tym uporam i sam coś wybiorę, dopóki nie zauważyłem pewnego ważnego dla mnie szczegółu... Chodzi mianowicie o to, że w Basicu miałem zamontowany bagażnik i chciałbym mieć też możliwość montowania go (w razie potrzeby) na nowym rowerze. A tu wchodzę sobie na stronę Krossa, sprawdzam jeden z często polecanych na forum modeli - Level A4, oglądam go w powiększeniu i... nie widzę na rurze pod siodełkiem dziurek do montażu bagażnika I tu prośba o pomoc do was drodzy forumowicze. Mam niecałe 180 cm. wzrostu i ważę (w zależności od momentu sezonu) 80-85 kg. Poradźcie mi jaki rower do 2000 zł. kupić... W 60% będę jeździł po "normalnych, polskich drogach", czyli po mocno zniszczonym i dziurawym asfalcie, w 30% po kamieniach, szutrach, kocich łbach itp., a w pozostałych 10% po lasach. Zależy mi jak już wspomniałem na możliwości zamontowania bagażnika i - o czym nie wspominałem - błotników. Wolałbym też tarczówki zamiast v-brake'ów. Ale mimo, że błoto rower będzie widział rzadko, crossa nie chcę. Jeżdżę dość agresywnie, przez dziury wolę skakać zamiast je omijać, bez ostrzeżenia wypadam w teren, dlatego wolę MTB Wpadła mi np. w oko Merida Matts TFS XC 300-D - na allegro do wyrwania poniżej 2000 zł, a poza amortyzatorem nie widzę różnicy pomiędzy nim, a 400-D, który kosztuje ponad 300 zł więcej. Moglibyście mi powiedzieć coś więcej o tym rowerze (waga, rama, osprzęt)? Zdaje się być całkiem dobry jak za te pieniądze, ale jakoś nie umiem się doszukać szerszych opinii o nim. Będę wdzięczny za każdą pomoc
lukaszs Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 mogę polecić Mbike Renegade 04 na tarczach świetny rowerek za 1999zł. http://www.allegro.pl/item991412267_promocja_mbike_renegade_0_4_disc_licznik_wysylka.html
kubek20 Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 Ja bym wybrał takiego kellysa http://allegro.pl/item997726303_kelly_s_kellys_quartz_dsc_2010_jak_nowy.html hamulce ma troche gorsze od mbike ale za to inne części dużo lepsze
afly Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 Osobiście brałbym Kross Level A4 2009, ponieważ ma lepszy osprzęt/wagę od tego Kellys`a, w porównaniu z Mbike wypada tylko gorzej pod względem hamulców, natomiast amortyzatorem/osprzetem rozkłada go na łopatki
stickman Napisano 17 Kwietnia 2010 Autor Napisano 17 Kwietnia 2010 Dzięki za odzew, ale niestety 3 razy zonk... Mbike odpada ze względu na serwis - sklepy patronackie (więc pewnie i serwisy gwarancyjne) ma tylko w Mazowieckiem i w Łodzi, a jakby mi miało coś nawalić, wolałbym iść osobiście do serwisu, a tu byłbym zdany na kuriera (niewygodnie i kosztownie). Ten konkretny Kellys odpada ze względu na wielkość ramy (potrzebowałbym 17,5/18", ten ma 19,5"), a nowe są znacznie droższe. A Kross odpada, bo nie zamontuję na nim bagażnika - pisałem o tym wyżej A co myślicie o tej Meridzie, o której pisałem w pierwszym poście? Cena kusząca, a osprzęt chyba też całkiem niezły, a przynajmniej tak mi się wydaje I teraz też wpadłem na inny pomysł: jakbym kupił powiedzmy Authora Traction z 2009 z v-brakeami http://www.author.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=5&id=328, to czy bez problemu mógłbym mu w przyszłości zmienić hamulce na tarczowe? Na pewno musiałbym zmienić piasty, ale amortyzator i rama nie miałyby nic przeciwko? Pytam, bo jak sobie porównywałem Meridy z tarczami i v-brakeami, to zauważyłem, że w tych rowerach właśnie ramy i amortyzatory mają inne oznaczenia (w rowerach z tarczami jest literka D w nazwie). No i oczywiście czekam na wasze dalsze propozycje
Sissy Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 Co do wymiany na hamulce tarczowe to nie widzę problemu, bo zarówno na amorze , jak i na ramie w tym Authorze masz mocowania pod tarcze właśnie, więc tak jak pisałeś, jedyna konieczna zmiana to nowe piasty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.