herrscher Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam, Posiadam hamulce tarczowe Tektro IO. Zauważyłem, że śruba regulacji stałego klocka w tylnym hamulcu jest luźniejsza od tej samej śruby w przednim (z przodu stawia opór, a z tyłu prawie go nie ma). W związku z tym zaobserwowałem również samoistne minimalne przesuwanie się stałego klocka po kilkudziesięciu kilometrach. Dodam, że klocek jest prawie max przy tarczy, ponieważ w innym wypadku wchodzi w rezonans i tarcza po prostu strasznie "brzęczy" (dosunięcie go do końca było jedynym i skutecznym wyeliminowaniem drgań tarczy). Hamulce działają dość skutecznie, ale przy nie zaciśniętej klamce od czasu do czasu piszczą, ostatnio częściej(co z tym można zrobić?). Rower ma przejechane w sumie dopiero 150km. Czekam na sugestie i porady co w tej sytuacji mogę zrobić. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 No proste wykręć tą śrube i daj coś na gwint. Najtaniej ci wyjdzie kupienie taśmy teflonowej to uszczelniania połączeń gwintowanych. Nawiń tak 2-3 warstwy w odpowiednią stronę i po kłopocie. Miałem to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrscher Napisano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedź. A co z brzęczeniem? Czy śruby mocujące tarcze mają tez na to wpływ? Tarcza nie jest duża więc nie powinna mieć skłonności do dawania mi koncertów podczas jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Brzeczenie powoduje rzeczy: - kiepski widelec (mało sztywny) - kiepska piasta (mało sztywna na łozskach) - nieodpowiednia odległość miedzy klockami a tarczą. Skoro masz mechanika i sam dobierasz odległość to ustaw tak zeby klocki były tuż przy samej tarczy nawet minimalnie ją muskały. W ten sposób zapobiegniesz dźwiękom. Ja tak zrobiłem u siebie bo tarcza brzęczała nie ludzko a teraz jest skopuj i cisza. czasem zadzwoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrscher Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Wracając po dłuższym czasie do tematu. Rower dałem do serwisu gwarancyjnego. Hamulec został niby naprawiony (przynajmniej taki wpis widnieje w mojej karcie gwarancyjnej). Niestety mimo regulacji tego hamulca nadal klocek samoistnie odsuwa się po kilkudziesięciu kilometrach. Do tego dochodzi pogłębiający się pisk gdy tarcza obciera o klocek. Z tego co słyszałem, w hamulcach Tektro IO w niektórych egzemplarzach śruby od stałego klocka mają skłonności do odkręcania się. Jak myślicie, czy w ramach gwarancji wymieniliby mi cały caliper? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.