Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Shimano MF-TZ07 -krótkie biegi

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Ja kiedyś w zamierzchłych czasach jak miałem nmanetke typu "wajcha" zmienianie nie było przyjemne i pod prawie każdą górę śmigałem 42/13 lub 42/14

Teraz odkąd mam rapidfirery to pod gore 44/18 w góre <_< jakoś sie przesiadłem z jazdy typowo siłowej na typowo kadencyjną. wygoda zrobiła swoje :huh: mniej sie też napęd zużywa.

• Mod Team

A no człowiek to takie śmieszne urządzenie co wytwarza moment obrotowy nieporównywalnie większy niż uzyskiwaną moc. Wiec możesz sobie jechać po prostej, pod górkę kręcąc szybko i w miare lekko czyli jazda kadencyjna, albo możesz kręcić sobie wolno lecz cięzko i to jest jazda siłowa.

Oba style mają plusy i minusy.

Nie wiem czemu wszyscy zabrali się za badanie siły i kadencji zamiast zająć się samymi zębatkami. Twój problem leży w stopniowaniu wolnobiegu/kasety. Potrzebujesz takiej która ma większą różnicę ząbków między kolejnymi koronkami.

Teraz masz bardzo miękkie przełożenie bo 14-16-18-20-22-24-28 do tego pewnie korbę 42-32-22.

Wyjściem jest przejście na kasetę, bo stopniowania 11-13-15-18-21-24-28-32 czy 11-12-14-16-18-21-24-28-32 nie dostaniesz w wolnobiegu.

Doraźnie możesz jeździć tylko na największej tarczy z przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...