Skocz do zawartości

[Maraton] start poniżej 16 roku życia

Fishbone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem chcial bym pojechac w maratonie max (60-70km)i mam 15lat grupa max jest od 16 czy jakos za zgoda rodziców nie dalo by rady wystartować?

• Mod Team
Napisano

Czytaj regulamin maratonu. Są takie na których na najdłuższym dystansie (ok 100km) jest kategorycznie napisane że np. tylko od 19 lat bez odstępstw. Za zgodą dorosłych (rodziców, opiekunów) chyba 16-18lat, poniżej tylko w obecności opiekuna (też dyma dystans). Nie przeskoczysz, organizatorzy dmuchają na zimne w obawie przed niespodzianką (problemy zdrowotne, wypadek itp.) i chwała im za to. Dotyczy to startów amatorskich (bez licencji PZKol). Co do startów zawodniczych nie potrafię się wypowiedzieć. Nie sądzę że ktoś odważy się zrobić oficjalne odstępstwo od regulaminu. Dlatego są również imprezy rodzinne tam nie ma takiego parcia na wynik i dystanse też pewnie bardziej lajtowe.

Napisano

Jaki to jest maraton ?

Patrząc skąd jest Fishbone śmiem twierdzić, że chodzi o Mazovię. Według mnie to nie jest dystans dla tak młodego człowieka. W końcu nawet organizator w regulaminie wyraźnie to zaznacza:

Na dystansie Giga nie mogą startować kobiety poniżej 19 roku życia oraz mężczyźni poniżej 16 roku życia. W przypadku nie zastosowania się do powyższej reguły zawodnik/zawodniczka zostanie zdyskwalifikowany/a i nie ujęty/a w klasyfikacji końcowej maratonu. 

Każdy uczestnik startuje na własną odpowiedzialność. Zawodnicy niepełnoletni dopuszczeni są do startu po pozostawieniu w biurze zawodów pisemnej zgody rodzica lub opiekuna prawnego na start w wyścigu. Zawodnicy w wieku poniżej 16 lat dopuszczeni są do startu wyłącznie w towarzystwie rodzica lub opiekuna prawnego, albo podczas jego pobytu w miasteczku sportowym w czasie wyścigu.

Napisano

Jeśli Fishbone jeździ dość regularnie, to Giga na Mazovii nie powinno byc zbyt dużym problemem, tym bardziej że trasy sa tam płaskie jak stół. Oczywiście co innego jeśli chodzi o pozwolenie organizatorów, ale myślę ze jakby pogadać to nie było by problemu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...