Skocz do zawartości

[amortyzator] Suntour XCR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie , nie i jeszcze raz nie! To co podałeś to XCM z gwintowaną rurą sterową ale na stery 1 1/8 cala (28,6mm)

Ty potrzebujesz widelca z gwintowaną rurą sterową na 1 cal (25,4mm)

Napisano

Piotrek, będę szczery. Nie wpakujesz tam XCRa ani XCMa raczej na pewno, 1 calowy amor to dość unikatowy sprzęt, zależnie od rozmiaru główki można by wywalić dotychczasowe stery i założyć inne coby móc przepchnąć sterówkę.

Jeżeli się nie da, to...sam wiesz :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

a skąd wiecie ze to akurat jest 1 cal? Czyli ten który podał Marek93 mogę kupić tak?

No ze zdjęcia ;) zrersztą zmierzyć możesz żaden problem ;) Tak ten amor bedzie spoko ale szukaj z blokada ma lepszą charakterysykę pracy.

Napisano

Pod 1 cal z gwintem najlepsze co możesz wsadzić to właśnie XCM w wersji V2 HLO (kartridż z hydrauliczną blokadą skoku).

Starsze XCM-y (V1) MLO bodajże, mają mechaniczną blokadę skoku. Z hydraulicznej będziesz bardziej zadowolony :) (w zasadzie XCM V2 HLO już zalatuje XCR-em :P ).

I pamiętaj, kup wersję z pivotami pod hamulce (domyślam się, że masz V-ki, a nie tarcze).

Piszę o pivotach, gdyż ku mojemu zdziwieniu znalazłem XCM-a w wersji DISC ONLY :D

http://www.allegro.pl/item998696782_amortyzator_sr_suntour_xcm_v2_olej_blokada_jak_xcr.html

piotrek1993 niestety w tej chwili nie widzę na Allegro żadnego XCM-a w takiej konfiguracji jak podałem. Pozostaje Ci czekać, albo podjechać do dobrego sklepu rowerowego, tam powinni Ci ściągnąć ;)

• Mod Team
Napisano

w zasadzie XCM V2 HLO już zalatuje XCR-em :)

No to są bliźniacze amory praktycznie takie same nieznacznie sie różniące. Ogólnie budowa jest lekko inna i z innych materiałów inny jest tłumi i golenie.

Napisano

Wiecie, tak sobie myślę - przecież rury sterowe są demontowalne. można by wyjąć 1i1/8", dotoczyć (z głową!) redukcję i wcisnąć to z rurą na 1". Wchodzi od spodu, więc po zrobieniu odpowiednich kołnierzy nie wyjdzie i w normalnej jeździe nic nikomu nie zrobi. A do nienormalnej nikt i tak nie weźmie reszty sprzętu :thumbsup: .

Pomysł banalny a jeszcze nikomu do głowy nie przyszło?

Napisano

To pojęcie względne, bo już się do dobrego przyzwyczaiłem ;) .

A poważnie, to w ogóle nie czułbym się bezstresowo na gwintowanych sterach, nieważne w jakim rozmiarze bo gwint wprowadza ogromny karb na rurze a i sama wytrzymałość tych sterów jest, hmmm... Na pewno taka redukcja nie będzie mniej wytrzymała ani mniej bezpieczna. Do czegoś, co określam jako lekkie xc się nada.

• Mod Team
Napisano

http://img691.imageshack.us/i/24042010439.jpg/

Oto jak kolega załatwił swojego XCR, nic szczególnego, po prostu trochę gór i sam z siebie pękł...

No cóż jazda po górach troche zalatuje AM a XCR jest do XC i to łagodnego wiec nie ma sie co dziwić :P

To pojęcie względne, bo już się do dobrego przyzwyczaiłem :thumbsup: .

A poważnie, to w ogóle nie czułbym się bezstresowo na gwintowanych sterach, nieważne w jakim rozmiarze bo gwint wprowadza ogromny karb na rurze a i sama wytrzymałość tych sterów jest, hmmm... Na pewno taka redukcja nie będzie mniej wytrzymała ani mniej bezpieczna. Do czegoś, co określam jako lekkie xc się nada.

W sumie jeździłem na takim gwincie kilka sezonów i nie powiem żeby lekko nic sie nie działo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...