slickmex Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam, posiadam rower Giant Roam XR: http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/roam.xr.0/5740/39317/ . Chcialem zapytac czy jest mozliwosc zrobienia z niego 29er'a? Z przodu ma zainstalowany widelec Rock Shox Tora SL Solo-Air 29" wiec tutaj chyba problemu by nie bylo. Jak z tylem? Czy po dokupieniu kompletu kol 29" rower ten ma szanse stac sie 29er'em? Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam serdecznie Wyczytalem, ze 29er'y tez sa na obreczach 28" czyli problem kol bylby rozwiazany? Pozostaje zakupienie nowych detek, opon i to wszystko?
zekker Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 Pomierz ile masz miejsca w tylnym widelcu i jak jest miejsce, to dasz grubsza oponę. Zapewne z powodu trochę innej geometrii, ortodoksi stwierdzą, że to nie będzie 28er
zgud Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam, posiadam rower Giant Roam XR: http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/roam.xr.0/5740/39317/ . Chcialem zapytac czy jest mozliwosc zrobienia z niego 29er'a? Z przodu ma zainstalowany widelec Rock Shox Tora SL Solo-Air 29" wiec tutaj chyba problemu by nie bylo. Jak z tylem? Czy po dokupieniu kompletu kol 29" rower ten ma szanse stac sie 29er'em? Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam serdecznie Wyczytalem, ze 29er'y tez sa na obreczach 28" czyli problem kol bylby rozwiazany? Pozostaje zakupienie nowych detek, opon i to wszystko? pełnoprawnym 29erem nie będzie, nie poradzi sobie tak dobrze w terenie jak rowery o dostosowanej geometrii... będzie to cross bardziej żwawy i lepiej radzący sobie w terenie
slickmex Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Napisano 16 Kwietnia 2010 W tylnym widelcu mam ok 5,5cm szerokosci na opone, co wg Was mozna tam umiescic, tak zeby nie bylo tarcia itd?
nabial Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 pokaz tabelke z geometria tej ramy...jakos nie moge sie doszukac, to bedzie mozna pogdybac, jak sie toto sprawdzi opona...jaka upchniesz, taka bedzie ok, tylko zwroc tez uwage, czy wodzik przedniej przerzutki nie bedzie oral opony na najmniejszej koronce, bo jest to czestawa przypadlosc nawet 29erow gdybys szukal kol do 29era, to mam do sprzedania w okazyjnej cenie
slickmex Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Napisano 16 Kwietnia 2010 tabelka jest tutaj: http://www.giant-bicycles.com/_upload_uk/bikes/models/geometry/2010/roamXR.jpg mam rozmiar M co do kol to myslalem o zlozeniu calkiem nowego zestawu (ze stronki www.team29er.pl, ta najdrozsza, najlzejsza propozycja)
nabial Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 jesli jestes lekki, powiedzmy do 70kg, to ok, niestety te 2" roznicy powoduja, ze duzo trudniej o sztywne kolo co do ramy - nie powinno byc tragedii, ale nie licz na swietne wlasnosci jezdne
slickmex Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Napisano 18 Kwietnia 2010 waze dokladnie 70 zamierzam w nim jeszcze wymienic amortyzator na REBA XX 100mm, dobre posuniecie? teraz mam 80mm
zgud Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 waze dokladnie 70 zamierzam w nim jeszcze wymienic amortyzator na REBA XX 100mm, dobre posuniecie? teraz mam 80mm i dalej kup jeszcze ramę a nie pożałujesz... tylko kup ją bo naprawdę człowieku warto skoro rebe ksyksy ma zawitać a starej nie chciałbyś sprzedać?? bo wiesz chętnego już masz
slickmex Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Napisano 19 Kwietnia 2010 Chce sprzedac, ma przejechane ok 80km (rower zakupiony tydz temu doslownie), jaka cene proponujesz? A z ta wymiana to tylko dlatego, ze mam dobra okazje (po cenie hurtowej - wiec ciezko nie skorzystac)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.