Skocz do zawartości

[puls] czy jest za duży?

borowka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu jeżdżę z pulsometrem sigma pc-15.

Mam 14 lat i ważę 50 kg. Średni puls dochodzi mi do ok. 189 bpm ;)

Wydaje mi się, że to dużo. Nie jestem wytrenowany, ale wysportowany.

Mam prawie codziennie w-f, staram się być co najmniej godzinę na rowerze dziennie. Czasem mi się udaje, czasem nie.

Puls spoczynkowy wynosi ok. 85 bpm.

Nie wiem, co jest grane, pomóżcie!!

Może za duży wycisk sobie daję?? Albo pulsometr zepsuty...

Według tego to twój puls jakiś dziwny nie jest ;)

Wzór 2 - najbardziej znany, powszechnie stosowany

HRmax = 220 - wiek

Wzór 3

HRmax = 205.8 - (0.685 * wiek)

Wzór 4

HRmax = 206.3 - (0.711 * wiek)

Wzór 5

HRmax = 217 - (0.85 * wiek)

kilka faktów na temat pulsu

- jest zdeterminowane genetycznie,

- nie odzwierciedla sportowego poziomu zawodnika,

- jest specyficzne dla sportu jaki uprawiamy,

- nie może być stale podniesione lub obniżone treningiem,

- obniża się wraz z wiekiem u osób nieaktywnych fizycznie,

- jest średnio wyższe u kobiet niż u mężczyzn,

- cechuje się dużą zmiennością zarówno wśród osób w tym samym wieku jak i o takim samym poziomie wytrenowania.

231 to jeszcze nic :blink:

raz na basnie udało mi się osiągnąć 256 :woot: i wcale nie mierzyłem tego tandetnym pulsometrem (a posiadam taki :P), tylko łapa na serce i przez pół minuty liczyłem, efekt - 128, czyli w przybliżeniu 4 uderz./s, w dodatku wcale nierzadko przekraczam 230

natomiast tętno spoczynkowe kształtuje się na poziomie 48-56, a na dokładkę jestem niskociśnieniowcem (60/90) :P

także @borowka jeszcze nie jest tak źle :(

piszę tylko, jakie wartości zmierzyłem

fakt faktem ręczne mierzenie pulsu jest obarczone błędem - może w rzeczywistości to było tylko 220, ale jestem pewien, że było to znacząco więcej od wyliczonego hrmax=203

oczywiście nie myślcie, że podczas 30-kilometrowej jazdy czy godzinnego pobytu na basenie non-stop tętno jest powyżej 200

nie jest też tak, że z premedytacją ocieram się (być może) o zawał serca, ale po prostu jeżdżę, pływam czy w inny sposób uprawiam sport dla przyjemności (nie mam aspiracji wyczynowych), nie patrząc na wyniki, przejechane kilometry czy osiągane czasy, natomiast jak widać czasami serce pracuje na bardzo wysokich obrotach; w każdym razie jak dotąd nie wynikły z tego żadne poważne konsekwencje

ale udam się do lekarza sportowego, żeby wiedzieć, czy z sercem wszystko jest w porządku

btw. mierząc pulsometrem tętno po przejechaniu 12-procentowego podjazdu asfaltowego, na oko mającego 200m z prędkością powyżej 20km/h za pierwszym razem pokazał 215, za drugim 231 :icon_wink:

edit:

Moim zdaniem 256 bpm jest niemożliwe. 4 uderzenia na sekundę do przesada.

"Swego rodzaju ciekawostką jest najwyższe zmierzone tętno podczas zawodów. Na jednym z biegów przełajowych organizowanych w Polsce Jan Wawrzuta uzyskał tętno 260 uderzeń w ciągu minuty, co nie jest wprawdzie ewenementem, jednak na tyle rzadkim zdarzeniem, że wartym odnotowania. Pozostali zawodnicy ówczesnych czasów: Rębacz, Maranda, Malinowski, Fus charakteryzowali się znacznie niższym tętnem maksymalnym, ale podobnym pułapem tlenowym na poziomie, kolejno: 79, 79, 81 i 75."

źródło

to akurat o biegaczach, także niekoniecznie tyle jest niemożliwe :P ale najpewniej źle zmierzyłem

Idź dla świętego spokoju do lekarza sportowego. Jednak uspokoję Cię trochę. Po pierwsze, masz dopiero 14 lat - im mniej wytrenowany zawodnik, tym da radę "osiągnąć" większe tętno. Druga rzecz: jeśli masz gdzieś kogoś, kto ma pulsometr z kodowaną transmisją, to pożycz na chwilę i załóż na klatę opaskę z Twojego pulsometra i z tego kodowanego. Następnie porównaj tętna. Tak btw, jaki masz pulsometr?

Idź dla świętego spokoju do lekarza sportowego. Jednak uspokoję Cię trochę. Po pierwsze, masz dopiero 14 lat - im mniej wytrenowany zawodnik, tym da radę "osiągnąć" większe tętno. Druga rzecz: jeśli masz gdzieś kogoś, kto ma pulsometr z kodowaną transmisją, to pożycz na chwilę i załóż na klatę opaskę z Twojego pulsometra i z tego kodowanego. Następnie porównaj tętna. Tak btw, jaki masz pulsometr?

To było do mnie? Chyba tak, bo @borowka pisał o pulsometrze w pierwszym poście. A ja mam 17 lat :) Ale fakt, nie jestem wybitnie wytrenowany, ot taka średnia

A pulsometr to jakiś "crane sports" z allegro za 25 zł, mierzący z palca, nie z opaski, więc chyba mogę go sobie o kant d...y potłuc ;)

Popytam znajomych, może mają

To było do mnie? Chyba tak, bo @borowka pisał o pulsometrze w pierwszym poście. A ja mam 17 lat :) Ale fakt, nie jestem wybitnie wytrenowany, ot taka średnia

A pulsometr to jakiś "crane sports" z allegro za 25 zł, mierzący z palca, nie z opaski, więc chyba mogę go sobie o kant d...y potłuc :)

Popytam znajomych, może mają

Hehe, ale zmiksowałem Was :P No rzeczywiście ten pulsometr może mieć przekłamania. Musisz pożyczyć od kogoś coś lepszego.

• 2 tygodnie później...

EKG wszystkiego nie wykaze. Idz zrobic sobie probe wysilkowa. Na AWFiS w Gda powinni miec taki sprzet. Albo niech trener Tobie powie gdzie mozna taki test zrobic (o ile trenujesz we Flocie Gdynia). Podlacza Cie do aparatury, wymecza Cie i sprawdza czy cos z Ciebie bedzie.

• 2 miesiące temu...

dchciałbym dowiedzieć się co jest nie tak ze mną. trenuje od 2 lat. Bardzo regularnie. Startuje w maratonach i wyścigach. chodzi o to, że wyciągam dość wysokie średnie, najwyższa koło 43km/h- na szosie na 25km. mimo to puls niewiele się obniżył, bo około o 10bpm czyli teraz mam około 60 spoczynkowy. za to cisnienie skoczylo do góry(prawie nie suplementuje). kiedys mialem 110/70 teraz mam okolo 120/75? jaka moze byc przyczyna?czy ktos z was tak miał?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...