juhu Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 ...Z takim podejsciem dziwne, ze jeszcze jezdzisz na oponach (z bieznikiem??) a nie na golych obreczach (mniejsze tarcie) . Jakim cisnieniem pompujesz kola? Jak suport sie nie kreci 3 min to do wymiany? Moze jakis inny jestem, ale nie ide na rower zeby mnie sam wiozl. Moje podejście wynika z tego: -Miałem niedawno ciężką przeprawę przez wodę i jak zobaczyłem, że tylne kółko kręci się krócej to zacząłem się zastanawiałem czy wszystko jest ok. -Ten drugi rower jechał o wiele gorzej w porównaniu do mojego, kółka kręciły się w nim też o wiele gorzej (krócej), więc wywnioskowałem, że od tego jak długo kręcą się koła zależy jak jedzie rower. No i nie pomyliłem się. Teraz kiedy przednie kółko kręci się 3,5 minuty a tylnie po tym jak wolnobieg się rozkręcił ponad 1 minutę (wcześniej było 1 minuta i 0,5 minuty) rower już tak szybko nie wytraca prędkości, lżej się jedzie. Właściciel też odczuł różnicę w porównaniu z tym co było i jest już zadowolony z roweru. "Teraz jest o niebo lepiej" tak mi powiedział Ja też nie idę na rower żeby mnie sam wiózł. Takie rzeczy to w downhill albo na motorze. Chyba oboje jestesmy dziwni he e W oponach mam 2,5 bara czyli raczej mało bo jeżdżę w terenie. Tak słyszałem- mocno napompowane koła stawiają w terenie większy opór, natomiast na asfalcie im większe ciśnienie tym lepiej. Zgadza się?
rzymo Napisano 21 Kwietnia 2010 Napisano 21 Kwietnia 2010 więc wywnioskowałem, że od tego jak długo kręcą się koła zależy jak jedzie rower. No i nie pomyliłem się. To rowery z dynamem w piaście nie powinny w ogóle jeździć? Przednie koło robi kilka obrotów i staje. Tak słyszałem- mocno napompowane koła stawiają w terenie większy opór Tak. natomiast na asfalcie im większe ciśnienie tym lepiej. Zgadza się? Tak, ale nie ma co przesadzać i pompować do tylu ile pompka da radę - chyba że jedziesz po idealnie gładkiej nawierzchni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.