Skocz do zawartości

[rower] Trekking czy przerobiony goral

Hellker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszytkich.

Planuje powrot do rowerowej przygody. Wyjezdzilem jako maly chlopak 3 rowery, ale byly to glownie skaldaki rodem z hipermarketu. Na studiach postanowilem sprawic sobie cos lepszego. Po pierwsze mam 186cm i waze okolo 84kg. Przeznaczenie: szukam roweru w maire uniwersalnego, od czasu do czasu na trase 100km, do jazdy po malym miescie, jak i do wyjazdu rekreacyjnego do lasu czy inne bezdroza, czasami moze w gory. Zainteresowalem sie rowerami trekkingowymi, jednak po przeczytaniu kilku poradnikow zaczalem sie zastanawiac nad goralem przerobionym, chcociaz mysl o jezdzie po asfalcie mnie troche przeraza. Koszta oby jak najmniejsze. Powiedzmy kwota wyjsciowa kolo 1000zl. Prosze o porady czy propozycje.

Napisano

Wiec pytanie na ktore oczekiwalbym odpowiedzi brzmi: czy do tych zastosowan warto kupic gotowego trkkinga (i jakiego) czy kupic crossa i zamontowac wytrzymaly bagaznik, oswietlenie na baterie i moze blotniki? (i tu tez jesli juz to jaki model polecacie) :)

Napisano

Najpierw mówiłeś o przerobionym góralu, a potem o przerobionym crossie, ale nie szkodzi:)

Ja polecam zbacznie bardziej crossa i dokupienie do niego bagażnika i oświetlenia, ponieważ cross ma zwykle znacznie lepszy osprzęt oraz dokupujesz do niego sam lampki i blotniki, a w trekkingu masz zwykle już lampy na dynamo w pieście i metalowe pełne błotniki.

Przykłady:

http://allegro.pl/item963913870_nowy_rower_author_2009_model_classic_wys_gratis.html

http://allegro.pl/item984552703_rower_kross_crow_preria_meski_23_raty_bmk_moto.html

http://allegro.pl/item1001463858_merida_crossway_20_v_2009_gratis_wyprzedaz.html

Postaraj się dołożyć te 200-300 zł

Napisano

Miałem kiedyś taki sam dylemat - wybrałem crossa i to był dobry wybór . Wazne tylko żeby miał wszystkie otwory do mocowania pełnych błotników i bagażnika . Będziesz miał 2w1.

Napisano

A co do moich wymiarow to jaka rama? 20? postanowione: cross + osprzet. A jakie opony do tych zastosowan dobrac? zeby na asfalcie sie milo jechalo i do lasu mozna bylo spokojnie wjechac (taki kompromis).

A np. co byscie powiedzieli przy wyborze: merida crossway 10-V w rozmiarze 20,5 za 800zl a Kross Crow Meadow rama 19 lub 21 rowniez za 800zl...

patrzac na to co bylo pisane wyzej.

Napisano

coś ciężki ten cross krossa - 15 kg to on powinien ważyć z bagażnikiem i błotnikami . Cóż cena ...

Opony - moim zdaniem rozsądny kompromis to 700*35 - semisliki . Ja na takich jeżdziłem .

Rozmiar 20 - 21" .Poszukaj na forum - jest taka tabelka - osobiście radzę przymiarkę .

Napisano

Postanowione: wybor pada na meride crossway 20-v. mam nadzieje ze sie nie zawiode i jest warta swojej ceny. A moze macie na polecenie jakies blotniki, bagaznik, oswietlenie? I czy warto kupowac teraz czy czekac 1-2 miesiace na nizsze ceny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...