kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam. Chcę kupić nową ramę, bo ta którą mam jest już trochę mała. Będę miał do wydania około 600 złotych (razem ze sterami). Zainteresowałem się tą ramą http://allegro.pl/item995477547_rama_rowerowa_author_traction_2009_20.html . Warto ją kupić w tej cenie? Dziękuję za odpowiedzi
twix09 Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 http://allegro.pl/item990180515_no_saint_angel_biala_od_lemonbike.html coś takiego może? troche droższe, ale waga świetna jak za ta cene.
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Napisano 14 Kwietnia 2010 Ze sterami, hakiem przerzutki i zaciskiem wyszło by mi około 800 złotych, a ja szukam czegoś znacznie tańszego
Mod Team durnykot Napisano 14 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2010 Kubek,nie oczekuj pochwał na temat Authora. Firma nie jest specjalnie lubiana ,chociaż niepochlebne opinie głównie dotyczą starszych modeli Basic. Prywatnie użytkuję ramę Egoist ( trzeci sezon), która lekko nie ma i jedyny minus to słabej jakości lakier. Poza tym ( co jest tylko lub aż wadą estetyczną) nie mam żadnych,najmniejszych problemów. W mojej opinii Author jest marką niedocenianą, która w Polsce niestety cierpi ze względu na kiepski marketing jedynego importera. Summa summarum- warto kupić Ewentualnie dla zasady coś innego: http://allegro.pl/item986087571_rama_gary_fisher_marlin_19_cali_nowa_wyprzedaz.html choć GF trzeba lubić.
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Napisano 14 Kwietnia 2010 A u mnie Author zawsze i wszędzie dzięki
CORKY Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Kubek,nie oczekuj pochwał na temat Authora. Firma nie jest specjalnie lubiana ,chociaż niepochlebne opinie głównie dotyczą starszych modeli Basic. W mojej opinii Author jest marką niedocenianą, która w Polsce niestety cierpi ze względu na kiepski marketing jedynego importera. Tu się zgodzę z kolegą, rowery Author'a są moim skromnym zdaniem bardzo dobre, sam posiadam. Marka jest chyba nie doceniana, a może to efekt tego, że oni sami sądzą że to co produkują jest najlepsze. Przykład? Skoda. Uważają że Skoda to jedna z najlepszych marek na świecie. Może właśnie za to ich nie lubimy. Za tą wysoką samoocenę. Ktoś już tu na forum kiedyś napisał że o rowerach Author'a się mało pisze, ale to świadczy o tym że ludzie wolą na nich jeździć niż je opisywać. P.S. Taki mały OT. Mam znajomego który sądzi że Skoda to dobra marka. Kiedy zamierzał kupić nowe auto przyznał, że bardzo chętnie kupił by Skode, ale nie kupi z jednego powodu. Czesi myślą że Skoda to jedyna słuszna marka. Że jest najlepsza. I właśnie dlatego nie kupi czeskiego auta.
Mod Team durnykot Napisano 14 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2010 Corky, fakt postrzegania przez południowych sąsiadów Skody jako jedynie słusznej marki bardziej wynika z dumy narodowej niż egocentryzmu czy samouwielbienia. Są dumni z tego co mają. A że w naszej świadomości to co niemieckie/amerykańskie ( niepotrzebne skreślić) jest naj ... Dla przykładu- o trzeszczących Basicach/Introvertach napisano już tysiace postów, pękajace Kellysy to przedmiot krytyki i anegdot, ale pękajace rury sterowe w najwyższych szsowych modelach Gianta to już temat tabu- ciekawe,nie?
Klosiu Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja jezdzilem trzy lata na Tractionie, zlego slowa nie dam powiedziec, troche ta rama przeszla, ponad 20 maratonow wytrzymala pod moja nie najmniejsza waga. Ramy sa duze jak na nominalny rozmiar, 19 cali bylo dla mnie zdecydowanie za duze (175cm wzrostu), geometria dosc spokojna i stabilna, dobra na zjazdach. Dziewietnastka wazyla 1.9 kg, a nie 1.75, nie wiem czy to w ofercie to zanizanie wagi, czy faktycznie nowe Tractiony sa lzejsze, fakt ze pare elementow sie zmienilo w ramie. Moim zdaniem dobra i solidna rama XC/maraton w tej cenie.
ksm Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Zainteresowałem się tą ramą http://allegro.pl/item995477547_rama_rowerowa_author_traction_2009_20.html . Warto ją kupić w tej cenie? Nie warto tej ramy kupować w tej cenie z Allegro. Nowa rama Traction ma cenę katalogowa 599 PLN i jest dostępna w Velo. Jeśli masz zaufany sklep/warsztat rowerowy który korzysta z Velo to możesz wynegocjować rabat na ramę, lub spory rabat na przełożenie osprzętu do nowej ramy, jeśli tak jak ja, wolisz jeździć niż grzebać w rowerze. Osobiście używam ramy Author Versus z 2006 roku i bardzo sobie ją chwalę.
kubek20 Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 Znajomy od mojego taty ma sklep współpracujący z velo http://velo.pl/www/sklepy.php?w=12&m=196 , to może za około 500 złotych mi się uda kupić...
blair7 Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Ze sterami, hakiem przerzutki i zaciskiem wyszło by mi około 800 złotych, a ja szukam czegoś znacznie tańszego Przeciez haka przezutki nie musisz kupowac bo jest on sprzedawany razem z rama. A jesli chodzi o Skody, toprzeciez nie od dzisiaj wiadomo ze z czechami to ma jedynie nazwe wspolna.
kubek20 Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 I tak wyjdzie mi około 750 zł, a te 600 złotych to jest max... Jeszcze jedno pytanie. Czy do tej ramy (traction) przypasuje mi amortyzator RST Omega tnl o skoku 100 mm ?
ksm Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Teoretycznie tak. Tutaj widać, że Author proponuje do tego modelu "F/L" 480mm Z katalogu RST wynika, że RST Omega TnL 100mm ma wymiar "A" 480mm Pozostaje tylko naocznie sprawdzić czy teoria zgadza się z praktyką :-)
Abbradon Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 witam, na osobę 185cm , jazda raczej turystyczna z lekkim zacięciem sportowym jaki rozmiar 19 czy już 20" (amortyzator 10-12cm skoku, mostek 100mm. Czy ktoś może napisać jak rama się sprawuje, jakość lakieru, wytrzymałość?
fotodawido Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 ja zamierzam zmienic rame i w tej chwili posiadam rame Author Kinetic czerwono srebrna jesli bysmi sie doagadli to moge Tobie ja sprzedac uzywana troche podrapana w miejscu gdzie lancuch czasem spada ale jest cala
daro77 Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Kolego ja mam do sprzedania ramę z Radona Zr-Team 2008 - przebieg 2500-3000 ale w jeździe turystycznej więc nie jest nadwyrężona. 20 cali http://rowery.onet.pl/_i/sprzet/rowery/600/2008_11178.jpg czarny mat
Klosiu Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Abbradon --> jezeli Traction, to zdecydowanie dziewietnastka dla Ciebie. Tractiony sa dosc duze na swoj nominalny rozmiar. Jezeli geo sie nie zmienila od 2006 (mialem rame z tego rocznika) to wlasnie do takiej jazdy rama sie nadaje najlepiej, nie jest demonem zwrotnosci, za to stabilnie sie prowadzi i jest wygodna na dlugich dystansach. Lakier ponoc jest taki sobie, ale teraz uzytkujac rame XTC stwierdzam ze Traction mial lepszy lakier.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.