michalko Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam serdecznie forumowiczów, takich tematów było setki, dlatego najpierw je przestudiowałem i wysnułem własne propozycję, by nie robić niepotrzebnego bałaganu. szukam rowerku dla siebie. Generalnie nie będzie ostro katowany - jazda bardziej rekreacyjna niż sportowa. Głównie asfalt (miasto), drogi rowerowe (kostka) i b. rzadko teren. Mam wzrostu 182 cm / 184 cm :] Nie wiem dokładnie, bo dawno się nie mierzyłem Ważę 95-97 kg. Oto moje propozycje: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-mision-2009.html Unibike Mission 2009 za 840 zł --- http://rowery.shop.pl/view/155 Level A2 2008 w za######istej cenie 1250 zł --- http://rowery.shop.pl/view/149 Hexagon V4 2008 za 800 zł --- inne - wasze propozycje? Nie ukrywam, że najbardziej odpowiada mi Unibike Mission lub V4 (jeśli będzie rama, bo z tego co widzę, to jest jedynie mała...), a to ze względu na cenę. Co wybrać pod mój wzrost/wagę/preferencje jazdy? Ostatnie pytanie będzie dotyczyć wielkości ramy. Bardzo się martwię, że 19" będzie za mała Czy moje obawy są słuszne?
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja bym wybrał Levela A2 (z tej trójki najlepszy amortyzator, XCT często dobija mojemu koledze który waży 60 kg, najlepszy osprzet z tej trójki alivio, w krossie v4 i w unibike acera/altus, w Krossie level A2 jest kaseta). Ja bym dopłacił do Levela A2. A co do ramy, najlepiej przymierz sobie w rowerowym(ale w krossie 19 to będzie prawie 20 cali gdzie indziej, sprawdzałem jakieś duże im te ramy wychodzą )więc powinno być OK
ksm Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Małe ostrzeżenie dotyczące tego Level A2. Nie wiem czy Kross zmieniał coś w amortyzatorze, jeśli nie, to Dart 2 z roku 2008 ma standardowo żółtą sprężynę, przeznaczoną dla jeźdźca 67-77 kg, Ty powinieneś mieć czerwoną dla jeźdźca powyżej 77 kg. O pozostałych amortyzatorach nic nie wiem, ale zakładam że też domyślnie są skonfigurowane na jeźdźca poniżej 80kg. Nie wiem jak Twoja technika jazdy, czy zawsze pamiętasz o podniesieniu d..y z siodełka przy najeżdżaniu na krawężniki i inne dziury. Jeśli nie, to zapomnij o piastach wolnobiegowych (Mission i Hexagon), przy Twojej masie będziesz bardzo szybko giął osie.
michalko Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Napisano 14 Kwietnia 2010 Małe ostrzeżenie dotyczące tego Level A2. Nie wiem czy Kross zmieniał coś w amortyzatorze, jeśli nie, to Dart 2 z roku 2008 ma standardowo żółtą sprężynę, przeznaczoną dla jeźdźca 67-77 kg, Ty powinieneś mieć czerwoną dla jeźdźca powyżej 77 kg. O pozostałych amortyzatorach nic nie wiem, ale zakładam że też domyślnie są skonfigurowane na jeźdźca poniżej 80kg. Nie wiem jak Twoja technika jazdy, czy zawsze pamiętasz o podniesieniu d..y z siodełka przy najeżdżaniu na krawężniki i inne dziury. Jeśli nie, to zapomnij o piastach wolnobiegowych (Mission i Hexagon), przy Twojej masie będziesz bardzo szybko giął osie. Dzwonilem do tego salonu, który oferuje level A2, ale chłopina nie potrafił powiedzieć czy tam jest żółta czy czerwona sprężyna, bo to chyba trzeba rozbierać?? Powiedział, że to jest dart 2 bez systemu lock-out (cokolwiek to jest)... Zapytałem jeszcze czy mógłby coś dorzucić do tego roweru gdybym brał za gotówkę, to powiedział, że mógłby dać jakiś zatrzask albo błotniki, z tym że z błotnikami przednimi byłby problem, bo tam nie ma na nie miejsca (to prawda??). Zależy mi na tym, żeby w rowerze można było zamontować błotniki bez zbędnych ceregieli. Może wziąć tego Mission? Tańszy, a ja jednak potrafię jeździć i dupsko podnoszę gdy trzeba
rgomez Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam.Sam szukam roweru i trochę przeglądam net. Moim zdaniem kompromisem między krossem A2 a Missionem jest Unibike Fusion http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2009.html ,cena pomiędzy tymi dwoma a jest kaseta, lepszy (chyba ) amortyzator, lepsze przerzutki. W misionie korba też jest chyba bardziej crossowa, ale o tym niech sie fachowcy wypowiedzą. Pozdrawiam
michalko Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 Czy któryś z forumowiczów mógłby ułożyć poniższe rowery w kolejności od najlepszego do najgorszego? Hexagon V3 2008 Hexagon V3 2009 Hexagon V3 2010 Hexagon V4 2008 Hexagon V4 2009 Hexagon V4 2010 Hexagon V6 2008 Hexagon V6 2009 Hexagon V6 2010 Level A2 2008 Level A2 2009 Level A2 2010 Unibike Misison 2009 Unibike Fusion 2009 Spostster (Scott) P5 2009 Spostster (Scott) P55 2009 Spostster (Scott) P6 2009 Z tych wyżej chciałbym wybrać jeden model. Najlepszy... Miejmy nadzieję, że zmieszczę się w 1000 - 1300 zł (po wytargowaniu). Z góry dziękuję wszystkim, którzy podejmą się tego trudnego zadania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.