Skocz do zawartości

[Buty] Miękkie czy twarde

harpagan

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem już trochę tematów z butami w roli głównej, ale nadal nie mam w głowie jasnego wyniku co i jak.

Od pewnego czasu chodzi za mną myśl przesiadki na spdy.

Głównie decyzja o zmianie sposobu przyczepienia się do dwóch kółek wynika z tego, że w środku sezonu gdy dzień w dzień kręcę korbą zaczynają mi się problemy z regeneracją nóg. O ile na rowerze jest okej to na treningach capoeiry czworogłowy uda jest na tyle słaby, że dość poważnie wpływa na moje możliwości. Rozmawiałem z kilkoma osobami i wnioski mam takie, że spdy pozwolą mi przenieść część obciążeń na łydki.

Zakładając, że tempo i intensywność kręcenia jazdy będzie taka sama, jest to do odczucia ?

Jeżdżę niestety właściwie 90% po mieście, nieomijając wszystkich atrakcji typu murki, schodki, parki itd. Daleko mi do szaleństwa, ale lubię tą wolność jaką daję rower, a styl wyrobiony przez parę lat to połączenie przyjemności przemieszczania się na dwóch kółkach z minimalną chociaż dawką adrenaliny.

Spdy to najprawdopodobniej będa cranki mallety.

Wątpliwości mam co do butów. Miękkie czy twarde ?

Nie zależy mi na szybkości bo jeżdżę dla przyjemności a nie dla wyścigów. Dzięki crankom będę miał dość dużą powierzchnie styku podeszwy z pedałem ;)

Potrzebuję wygodne buty, które dadzą możliwość normalnego wejścia po schodach czy przejścia paru metrów bez uczucia chodzenia na obcasach.

Nie potrzebuję konkretnych propozycji chociaż oczywiście takie też są mile widziane, a raczej wskazówek czego przy moich założeniach szukać, a co omijać. Przyjmijmy wyjściowy budżet na poziomie 300 PLN

Przy twoim stylu jazdy - miękkie. Twarde mogą się ślizgać, chociaż jak będziesz uważał, nie będzie problemu (sprawdzone empirycznie) - tyle tylko, że istotą twardych jest efektywność pedałowania, a nie fun przy skakaniu. Przy tym ostatnim lepiej się czasem wypiąć, a gumowa podeszwa + piny da ci na pewno lepsze podparcie niż kompozyt.

Poza tym piny w Malletach zmasakrują ci tą piękną błyszczącą podeszwę (też sprawdzone empirycznie :icon_wink:).

IMO jednak jeżeli liczysz, że przez SPD odczuwalnie odciążysz czworogłowy, to możesz się zawieść. Łydki, owszem, pracują przy pedałowaniu, ale czworogłowego z obowiązków nie zwolnisz. Na twoim miejscu pomyślałbym raczej nad przerwami na regenerację.

Po przeczytaniu odpowiedzi za które dziękuje i pogadaniu z zaprzyjaźnionymi świrami nie mam wątpliwości, że będzie to miękki obów.

Nie bardzo wyobrażam sobie dobranie wygodnych i odpowiednich rozmiarów butów przez internet, więc i tak czeka mnie bieganie po sklepach.

Orientuję się ktoś może gdzie mają duży wybór mięczaków ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...