golarz Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jest sens kupowania tarczy pływającej firmy hope, do hamulca shimano slx. Jestem przed zakupem samego hamulca niestety na razie tylko na tył , jednak już teraz wole zdecydować z jaką tarczą będę go "ujeżdżał" Naczytałem się na forum trochę o tarczach i mam srogi mętlik w głowie. Spodobały mi się tarcze ashima, później dartmoor`a a na końcu jakieś alligatory, ale okazało się że bardzo łatwo się gną. Natomiast o pływających tarczach hope doczytałem, że czasami jest problem z piastą i potrafią trzeć o zacisk. Moja tylna piasta to ns coaster pro. Z góry dziękuje za odpowiedzi, jak i za propozycje innych modeli tarcz. P.S. Mam jeszcze dylemat do rozmiaru tarczy, zastanawiam się między 160 a 180 mm, moja waga mieści się w przedziale 76-78 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 A co chcesz uzyskać poprzez montaż takiej tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 A co chcesz uzyskać poprzez montaż takiej tarczy? Po prostu chcę kupić dobrą tarczę, która nie będzie do wymiany po kilku przejażdżkach. Jeśli mam kupić tarcze za około 90-100 i zepsuje się po miesiącu to wole już troszkę dołożyć i kupić lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Zaletą tarczy pływającej jest lepsza wentylacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Czyli co, darować sobie tą tarcze i szukać innej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BorisDime Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 miałem LX'a z pływającym Hopem 203mm i pająk nie tarł ani o adapter ani o zacisk, co prawda miejsca tam dużo nie ma, ale nie przytarł ani razu. Domniemywam że w SLX aż tak dramatycznie zacisk się nie różni żeby miał trzeć. Z mojej strony polecam pływające Hope'y, choćby dlatego że trudniej je pogiąć przy hamowaniu, gdyż tarcza układa się pod zacisk. Dla mnie był to główny powód gdyż zabiłem już sporo tarcz i nic mnie bardziej nie wnerwia jak tarcza z biciem. Nad pływającą zastanawiałbym się od 180mm wzwyż, bo przy 160 i mniej nie ma większego sensu, chyba że dla wyglądu pająka A co do marek, to standardowe tarcze polecałbym z avid'a i hope'a, a pływające to wiadomo, tylko hope. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Dzięki wielkie BorisDime o taką odpowiedz mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 zaletą w tarczy pływającej nie jest wentylacja Teoretycznie taka tarcza dzieki wlasciwosciom alu powinna szybciej odprowadzac cieplo z powierzchni hamujacej. Nad pływającą zastanawiałbym się od 180mm wzwyż, bo przy 160 i mniej nie ma większego sensu Czemu nie ma sensu, jest jak najbardziej, sa lzejsze od stalowych (Pro) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.