Skocz do zawartości

[pozycja na rowerze] Body Geometry - gdzie w Polsce mogę znaleźć profesjonalnego fittera?

Rekomendowane odpowiedzi

Cena samego rezonansu magnetycznego kolana w szpitalu mswia to 400 lub 600zl(z kontrastem) w klinikach prywatnych podejrzewam, że podobnie. Jeśli ktoś ma newry i czas na czekanie to może się bawić w służbie zdrowia jak nie to prywatnie :) I trzeba doliczyć koszty wizyt etc :)

Właśnie wczoraj szukałem szpitala w którym mi zrobią rezonans magnetyczny. Rzeczywiście trzeba dać średnio 500 pln. Ale doszedłem do wniosku, że taki rezonans nie ma sensu, jeśli nadal będę jeździł w niewłaściwej pozycji na rowerze... To już lepiej zapłacić te 600 pln i mieć dobrze ustawiony rower, a w razie jakby dalej bolało, to już będzie wiadomo, że to nie wina ustawień i wtedy rezonans.

Szkoda, że dopiero na jesień ta usługa... ale niech bedzie, byle by umieli profesjonalnie ustawić tak jak trzeba.

• 2 tygodnie później...

Wg mnie kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniej ramy, tzn jak ktoś ma długie nogi/ręce to kupuje ramę z górną rurą dłuższą czyli geometrią sportową i odwrotnie, kolejną istotną sprawą przy kupnie roweru jest ważne to by sztyca była wysunięta na 3/4 długości dedykowanej pod daną wielkość ramy, oczywiście chyba nie muszę przypominać że najlepszą geometrie zapewniają nam czołowe marki. Kolejną istotną sprawą przy ustalaniu idealnej geometrii jest amor, mostek, siodło itd.

Reasumując jak ktoś ma ramę 'kszoka' made in hipermarket rajdówki nie zrobi..

Wg mnie kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniej ramy, tzn jak ktoś ma długie nogi/ręce to kupuje ramę z górną rurą dłuższą czyli geometrią sportową i odwrotnie, kolejną istotną sprawą przy kupnie roweru jest ważne to by sztyca była wysunięta na 3/4 długości dedykowanej pod daną wielkość ramy, oczywiście chyba nie muszę przypominać że najlepszą geometrie zapewniają nam czołowe marki. Kolejną istotną sprawą przy ustalaniu idealnej geometrii jest amor, mostek, siodło itd.

Reasumując jak ktoś ma ramę 'kszoka' made in hipermarket rajdówki nie zrobi..

OK, czyli rozumiem, że jak kupię ramę scott scale (alu) to mam gwarancję, że geometria ramy będzie pode mnie ok? Oczywiście dobry rozmiar, a nogi mam długie i ręce też. Mostek i sztyca to druga rzecz. W zasadzie to wszystko skłania się ku temu, żeby ktoś zrobił ramę customową np. sikorski (chociaż nie podobają mi się te ramy zbytnio, ale jak potrafią dopasować ramę idealnie pod zawodnika, no to czemu nie)

Wampi, można podejść do tego z trochę innej strony - ustalasz sobie parametry optymalne:

- efektywną długość kokpitu

- efektywną wysokość setu (długość korby + wysokość ramy + odpowiednia długość sztycy)

I jak masz kasę to szukasz ramy, która spełni te dwa parametry w możliwie jak najmniejszym rozmiarze.

Gwarancji nigdy nie masz..

Najlepszą opcją było by dla Ciebie poprosić sprzedawce o jazdę próbną jak i również jazdę na innych geometriach(markach), a dopiero na samym końcu jak by nie pasowały zastanowił się nad ramą sikorskiego.

Zmierzając do sedna: gdzie mogę profesjonalnie dopasować ustawienia mojego roweru? Nie musi to być BG Fit, ale obojętnie jaka firma, która ma pojęcie i potrafi to profesjonalnie i indywidualnie zrobić. Szczególnie interesuje mnie Kraków, chociaż jeśli będzie potrzeba to i na drugi koniec Polski pojadę :D

Polecam pana Arnolda Koeninga z Wrocławia. http://www.koenigserwis.pl/

Byłem u niego na bgfit, w kolarce zmieniliśmy naprawdę dużo w ustawieniach, w MTB sporo mniej.

Sam mam problemy z kolanami i rozumiem Twój ból aż za dobrze. Powiem tak, po dopasowanie jest lepiej, ale jeszcze nie idealnie. Jestem już umówiony na poprawki (są w cenie dopasowania, płacisz raz, ustawiasz aż będzie dobrze). Pan Arnold bardzo poważnie podchodzi do tego co robi. W moim przypadku cała sesja trwała 5 godzin. Nic nie było robione pod presją czasu. Każdy pomiar był powtarzany.

Co do podnoszonych tu kwestii nieprzenaszalności pomiarów na inny rower. Po badaniu dostaje się dokładną rozpiskę wysokości i offsetu siodła względem suportu, odległości siodła od od mostka, różnicy wysokości siadła i mostka. Na tej podstawie można sklonować ustawienia roweru. Rozpiska zawiera dane przed i po dopasowaniu.

pozdrawiam

karmi

karmi7, a jak wypały te wyniki w stosunku np. do ostatniej wersji BIOMECYCLING ?

Nie mam pojęcia, nie stosowałem nigdy BIOMECYCLING.

Zresztą moje zainteresowanie bgfit wynikło praktycznie tylko i wyłącznie z powodu problemów z kolanami. Tak jak się domyślałem, mam nogi o różnej długości, co bardzo utrudniało prawidłowe ustawienie siodła. Oprócz tego mam wątpliwą przyjemność posiadania przyparcia bocznego rzepki, co jeszcze bardziej komplikuje cała sprawę. Przy dość niesprzyjającej cyklizmowi budowie ciała musiałem sięgnąć po dość dokładne metody ustawienia stopy, czyli kliny i podkładki pod bloki.

Polecam pana Arnolda Koeninga z Wrocławia. http://www.koenigserwis.pl/

Byłem u niego na bgfit, w kolarce zmieniliśmy naprawdę dużo w ustawieniach, w MTB sporo mniej.

Sam mam problemy z kolanami i rozumiem Twój ból aż za dobrze. Powiem tak, po dopasowanie jest lepiej, ale jeszcze nie idealnie. Jestem już umówiony na poprawki (są w cenie dopasowania, płacisz raz, ustawiasz aż będzie dobrze). Pan Arnold bardzo poważnie podchodzi do tego co robi. W moim przypadku cała sesja trwała 5 godzin. Nic nie było robione pod presją czasu. Każdy pomiar był powtarzany.

Co do podnoszonych tu kwestii nieprzenaszalności pomiarów na inny rower. Po badaniu dostaje się dokładną rozpiskę wysokości i offsetu siodła względem suportu, odległości siodła od od mostka, różnicy wysokości siadła i mostka. Na tej podstawie można sklonować ustawienia roweru. Rozpiska zawiera dane przed i po dopasowaniu.

pozdrawiam

karmi

ok :whistling: I ile Cię kosztowała ta impreza? No i jeszcze jak to jest z tym co na końcu napisałeś? Tzn. przykładowo, teraz robię bgfit, a na przyszły sezon kupuję nową ramę, nowy amor, nowe siodło, korbę 175mm. Geometria zmienia się diametralnie. Czy powtórzenie bgfit będzie zbędne i wystarczą te pomiary które robiłbym w tym roku? :) A może mogę dobrać ramę na podstawie tej "rozpiski". Jak już inwestować to z głową :)

ok :) I ile Cię kosztowała ta impreza? No i jeszcze jak to jest z tym co na końcu napisałeś? Tzn. przykładowo, teraz robię bgfit, a na przyszły sezon kupuję nową ramę, nowy amor, nowe siodło, korbę 175mm. Geometria zmienia się diametralnie. Czy powtórzenie bgfit będzie zbędne i wystarczą te pomiary które robiłbym w tym roku? :) A może mogę dobrać ramę na podstawie tej "rozpiski". Jak już inwestować to z głową :D

Kosztowało mnie to 600zł. Moim zdaniem rower ustawisz wg rozpiski, pod warunkiem że nie zmieniasz długości korb. Zresztą korby powinno się dobrać raz, chyba że jeszcze rośniesz :) Po zmianie długości korby wyjdą Ci inne kąty zgięcia nóg. Ja przy wzroście 170cm używam 170mm w MTB i 172,5mm w szosie. Bdw możesz przyjechać na pomiar z więcej niż jednym rowerem.

• 1 miesiąc temu...

A wiec tak dowiedziałem się ze mam za wąskie siodło muszę mieć 143mm z dziurą, mam za długi mostek muszę mieć 90mm i wkładki kolor niebieski plus 3!!! kliny w prawym bucie..

Co do samego ustawiania, mam niespecyficzna budowę ciała gdyż mam bardzo długie nogi a krótszy tłów. I u mnie problem polega na tym ze po bgfit mam siodło wywalone w kosmos (sztyca 400mm ustawiona na 2) ale i tak nie mam prawidłowego kata nogi 30 stopni tylko 32-33... Mostek aktualnie mam 110mm ale wg, bg fit musze miec 90mm i aktualnie mam zmieniony na dodatni na samej górze..... Po powrocie do domu odwróciłem mostek na ujemny żeby ten rower jakoś wyglądał najwyżej gdy dalej plecy będą mnie bolec zmienię mostek na 90mm ale nigdy nie będzie dodatni.

Odczucia z jazdy w nowej pozycji... na pewno będzie to wymagało przyzwyczajenia.

• 5 miesięcy temu...

a niektorzy placa za takie efekty ciezka kase....

Mi ustawili pozycję i od tamtej pory wszystkie bóle pleców zniknęły. Wojtek, człowiek który ustawiał mi pozycję oraz mój trener, kazał mi podobnie jak Robertowi ustawić mostek na plus, tak też zrobiłem i jeździ się dużo lepiej. Rower na początku prowadził się i wyglądał dziwnie ale nie nie o wygląd tylko o wygodę na rowerze chodzi i tak się już przyzwyczaiłem :icon_wink:

Jak się stosuję do tego co komuś ustawili to się wygodniej jeździ :)

Polecam bardzo :)

• 8 miesięcy temu...

Cześć

Skorzystałam z BGFit pod koniec marca tego roku, a to z tego powodu, iż odczuwałam bardzo mocny ból barków i nerwów dłoni przy jeździe dłuższej niż 2h i byłam już zrozpaczona tym.

Tu masz opis całej "imprezy" kantele.bikestats.

To było 4 miesiące temu i mogę teraz powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Oczywiście nie jest tak, że dolegliwości znikły od razu. Na początku, przez miesiąc czy może nawet dłużej, nie odczułam szczególnej poprawy. Dopiero po jakimś czasie dolegliwości zaczęły występować coraz rzadziej aż wreszcie znikły. Wojtek Marcjonak, BGFitter wyjaśnił mi, że to dlatego, że ciało pamięta jeszcze poprzednie ustawienie i trochę czasu zajmuje, żeby mięśnie przyzwyczaiły się do nowej pozycji.

Ostatnio mnie zaczęło pobolewać kolano, sądziłam że to efekt tej zmiany ale po podniesieniu siodła - przeszło. Często wyjmuję sztycę z roweru do transportu autem więc pewnie po prostu źle ustawiłam przy ostatnim razie.

Po zmianach m. in. przestałam się na rowerze garbić, odczułam ponadto znaczną poprawę w efektywności pedałowania. Przesunięcie sylwetki do przodu także ułatwia obecnie dociążenie przodu roweru przy podjazdach, podjeżdża się o wiele łatwiej. Łatwiej też rower wprowadzić w przechył przy zakręcie - mam wrażenie, że jest bardziej stabilny.

Ogólnie wrażenie naprawdę bardzo pozytywne, jestem bardzo zadowolona z efektów.

Witam wszystkich

Piszę ponieważ mam problemy z prawym kolanem od pewnego czasu nie jeżdżę dużo ale boli mnie przy jeździe właśnie na rowerze, byłem u lekarza, smarowałem maściami i nic nie pomaga. Może to właśnie złe ustawienie roweru.

Czy moglibyście pomóc jakimiś radami na co patrzeć jak ustawić ? jaka powinna być prawidłowa pozycja ? czy noga powinna być wyprostowana na maksa przy jeździe czy nie ?

Co z siodełkiem ? kierownicą ?

Pomóżcie ;)

Pozdrawiam weasly :)

• 3 tygodnie później...

Piszę ponieważ mam problemy z prawym kolanem (...) Może to właśnie złe ustawienie roweru.

Witaj. Ból w kolanie jest problemem tak złożonym, że nie da się zaproponować uniwersalnej rady bez zbadania i zobaczenia cię. Najpierw powinieneś wykluczyć zaburzenia strukturalne, uszkodzenia wewnątrz stawowe. Idź w tym celu do ortopedy, jeśli uzna za stosowne zleci ci USG, sprawdzi testy łąkotkowe itp. Jeśli wszystko jest w kolanie "zdrowe" to najprawdopodobniej możesz mieć ból przedniego przedziału stawu kolanowego. - Z takim problemem dobrze jest pożegnać lekarza i zaprzyjaźnić z dobrym fizjoterapeutą. Jak nie masz daleko do Poznania, to odwiedź VeloLAB. ofertę znajdziesz na velolab.pl badanie jest dużo bardziej rozwinięte niż w przypadku BGFit, jest znacznie więcej opcji terapeutycznych. BikeFit kosztuje 400zł, terapia manualna i ćwiczenia 100zł.

Jedyny problem jest z terminami, czasami trzeba sporo czekać na wizytę.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...