Wampi Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam, przeczytawszy multum tematów na temat bólu kolan, pozycji na rowerze, wieloma próbami ustawień bloków i siodła, faszerowaniem się glukozaminą, żelkami i galaretką, wizytą u lekarza ortopedy, poddaję się. Nadal coś nie gra w kolanie. Jednak dzisiaj, podczas treningu pomyślałem, że jeszcze więcej się pobawię ustawieniem bloków i obniżę ciut siodło. Poczułem, że jest trochę lepiej, ale to jeszcze nie to. Czuję, że to jest kwiestia ustawień, ale już nie mam do nich siły... Los chciał, że też akurat dzisiaj wpadł mi w ręce nowy BikeBoard... a w nim artykuł o Body Geometry - czyli ustawianiu różnych elementów roweru pod konkretną osobę. Niby do tej pory tego sam próbowałem, ale okazuje się, że niedawno w Polsce odbyło się szkolenie Fitterów BG Fit. W tekście wymienione zastały firmy, które uczestniczyły i ich komentarze na temat dopasowywania roweru. Niestety, część komentarzy sprowadza się (tak to zrozumiałem), do tego, że firmy m.in Twomark, AirBike, i inne firmy z Warszawy, Poznania, Chorzowa, Kielc, Wrocławia, będą wykonywać usługę dopasowania roweru tylko podczas kupowania w dodatku drogiego roweru. Przy czym tak zrozumiałem tylko niektóre komentarze. Jednak wypowiadający się w artykule fitterzy piszą, że mają już na swoim koncie tego typu dopasowania, więc wnioskuję że każdy rower potrafią dopasować. Zmierzając do sedna: gdzie mogę profesjonalnie dopasować ustawienia mojego roweru? Nie musi to być BG Fit, ale obojętnie jaka firma, która ma pojęcie i potrafi to profesjonalnie i indywidualnie zrobić. Szczególnie interesuje mnie Kraków, chociaż jeśli będzie potrzeba to i na drugi koniec Polski pojadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ja zrozumiałem inaczej. Też bB czytałem i wynika z tego, że przy kupnie roweru <chyba?> dopasowanie gratis, a jak chcesz bez zakupu sprzętu to normalnie płacisz za usługę BG Fit zaczyna dopiero raczkować, nie ma jeszcze studiów 3D, jedynie 2D. I z tego co wyczytałem w artykule to Chorzów chyba najbliżej. No chyba że coś pominąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Rzeczywiście, wygląda na to, że dopasowanie gratis przy zakupie roweru No i Chorzów najbliżej. Ciekawi mnie czy ktoś z Was korzystał już z takiego czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Na pewno dopasuja cie do jakiegos roweru ktory maja na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 doklaaaaadnie i tak do optymalnej pozycji dochodzi sie latami, nie kazdemu sie udaje, no ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Z czystej ciekawości bym poszedł i zobaczył co ustalą Zna ktoś ceny takiej usługi bez kupowanai roweru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Nie podano na razie. Ale zamierzam dzwonić do Twomarku po tą informację jutro, jak będę wiedział to się podzielę Nie korzystał, bo to nowość, ale jeśli cena nie będzie zaporowa to może się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Chwalą się, że jest skuteczne i już w Polsce wykonano kilka/naście takich "zabiegów", więc może coś z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Właśnie dzwoniłem. Twomark Chorzów: dostępność usługi przewidywana jest na jesień dopiero. W 3D. Dlaczego tak późno? muszą przebudować sklep, maszyny muszą przyjechać. Pracownicy są co prawda po szkoleniach, ale nie mają na czym pracować. Cena? Magiczne i jedyne 600 złotych <orientacyjnie> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Właśnie dzwoniłem. Twomark Chorzów: dostępność usługi przewidywana jest na jesień dopiero. W 3D. Dlaczego tak późno? muszą przebudować sklep, maszyny muszą przyjechać. Pracownicy są co prawda po szkoleniach, ale nie mają na czym pracować. Cena? Magiczne i jedyne 600 złotych <orientacyjnie> 600 to w 3d? Jak tak, to zastanawiam się czy to ma sens, jeśli np. zrobię takie coś na jesień, a wiosną kupie amortyzator, albo w ogóle nowa ramę i całkowicie zmieni mi się geometria roweru. Do tego może i nowe buty... a właśnie: bo są jakieś wkładki specjalne, ale czy to są tylko do butów speca czy do sidi i innych też? Bo tak naprawdę, to za wysoka cena, żeby takie zabiegi robić po każdej większej zmianie części Tak to już można przyjść z ostatecznymi częściami, butami. No a najbardziej boli to, że Ci pracownicy są przeszkoleni, ale nie mają na czym pracować... Przecież za te kilka miesięcy to ani połowy z tego co potrafią teraz nie będą pamiętać... Chociaż może będą znowu przeszkoleni jak już sprzęt dostaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 600 PLN? To niech sami sobie dobierają pozycje.Nie wróżę im w naszym kraju powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Po pierwsze około 6 stów, a nie dokładnie tyle. Pracownik zastrzegł że cena się może zmienić. I nie, nie jest to tylko w momencie kupowania roweru u nich, ALE... z apdejta moich info wynika, że to działa w 100% jedynie z rowerami Speca. Bo to oni wymyślili BG i to do ich geometrii ram etc itp przystosowane są te pomiary @Wampi Totalnie nie ma sensu jeżeli masz w planach modernizacje bika. Wystarczy że zmienisz drobnostkę i już geo poszła się ... Wkładki: pewnie przy pomiarze na tych 'maszynach' <> wychodzi czy masz stopę prosto, czy jednak nie do końca. Co wpływa na kolano. Sądzę że te wkładki działają na podobnej zasadzie co BG w butach Speca. Odchylają nogę lekko do zewnątrz. Tego też się pewnie można dowiedzieć przy przymiarce. P.S. Z nieoficjalnych info które udało mi się wyciągnąć: jest cień szansy że całość ruszy za miesiąc, najprawdopodobniej w 2D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 gdyby ktos mial problem z ustawieniem optymalnej pozycji na rowerze, to niech sie do mnie zglosi, cena 300zl, 100% satysfakcji gwarantowane, marka roweru nie ma znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Nabiał, że tak zapytam jakieś poparte doświadczenie w tej materii ? Kursy etc ? Bo nie chodzi tylko o to bszkodliwenie ale nie było przy okazji szkodliwe w dłuzszej perspektywie Nawet biorąc pod uwagę fakt, że trwa to 3h to cena 600zl jest przegięta... Kupiłem też ten nowy bikeboard i jestem zawiedziony... Typ z twomarku rozpisuje się tam o pierdołach o jakichś importerach :/ Taki art to mogli sobie darować i zamieścić małą informację, że takie szkolenie było i basta. Wypocin ludzi z tego artykułu nawet nie ma co czytać :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 napisalem to pol-zartem, pol-serio, ale papierow nie posiadam w pelni powaznie - jesli za 600zl znalezliby sie chetni, to niezly biznes...trzeba bedzie pomyslec nad szkoleniami, ktore znajac zycie sa kosmicznie drogie, a nikt na nowo by mi oczu nie otworzyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Panowie - z tego co mi wiadomo - Fabian Cancellara skorzystał z tej usługi i sobie chwali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 nie chce w pelni negowac, ale warto zapytac, czy po prostu skorzystal, czy jeszcze na tym zarobil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 600 złotych, 60 czy 6 000... Dla mnie takie dopasowanie to nie jest fanaberia. Dużo bym dał, żeby jeździć na rowerze bez bólu. Nie mówię oczywiście o bólu mięśni pochodzącym ze zmęczenia, kiedy kwas mlekowy odkłada się i czuć, że się jedzie. Mówię o takim bólu, który uniemożliwia jazdę na takich obrotach, żeby doprowadzić właśnie do zmęczenia. Jakby mi ktoś rok, dwa lata temu powiedział, że takie dopasowanie będzie mnie kosztowało 600 złotych, to bym go wyśmiał chyba, ale "szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz". Dzisiaj borykam się z tym, męczę, a to BG to jest szansa dla mnie i dla wielu innych osób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Wampi coś w tym jest, tylko pamiętaj o tym co mówili że to do danego roweru no i pamiętaj że wprowadzasz zazwyczaj cały czas jakieś modyfikacje, więc ten pomiar/dostosowanie szybko traci na aktualności (chyba?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decu Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 [...] no i pamiętaj że wprowadzasz zazwyczaj cały czas jakieś modyfikacje, więc ten pomiar/dostosowanie szybko traci na aktualności (chyba?). W jaki sposób traci na aktualności i jakie modyfikacje masz na myśli ? Ja to widzę tak: jeśli dobiorą Ci siodło oraz jego wysokość, a także buty i wkładki do nich, określą rozmiar korb, szerokość kierownicy itd. to jasnym jest, że potem nie wymieniasz np. korb na krótsze tylko takiej długości jaka jest dla Ciebie optymalna, nie kupujesz siodła z innej bajki, tylko takie jakie wg. speców najlepiej pasuje do twojego tyłka. Jedyna "modyfikacja" jaka przychodzi mi do głowy, która faktycznie sprawia, że całe to dopasowywanie traci sens, jest zmiana ramy (geometria). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zmiana ramy, zmiana amora/dampera, pamiętaj że nic nie jest wieczne i wchodzą cały czas nowe modele więc nie uda ci się kupować takich samych części o identycznych parametrach... Aczkolwiek ciekawe jak to wszystko przebiega...Jak dla mnie zbyt dużo kasy do zainwestowania i póki co zbyt mało pewności że to się przyda na dłuższą metę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zmiana ramy, zmiana amora/dampera, pamiętaj że nic nie jest wieczne i wchodzą cały czas nowe modele więc nie uda ci się kupować takich samych części o identycznych parametrach... Aczkolwiek ciekawe jak to wszystko przebiega...Jak dla mnie zbyt dużo kasy do zainwestowania i póki co zbyt mało pewności że to się przyda na dłuższą metę... Aaa, właśnie zapomniałem napisać, że dobrze by było, aby gwarantowali jakość usługi w jakiś sposób. Bo szkoda by było wyrzucić w błoto tyle kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decu Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 zmiana amora/dampera To chyba jedynie w przypadku, gdy zmienia się skok. pamiętaj że nic nie jest wieczne i wchodzą cały czas nowe modele więc nie uda ci się kupować takich samych części o identycznych parametrach... Jakie konkretne części masz na myśli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Stary tak czy inaczej warto !! Bynajmniej wg mnie Nawet za te 600zl i nawet gdyby to by była cena netto Powód ... Ból kolana 53 posty i prawie 3000 wyświetleń ból w odcinku lędźwiowym 10/300 drętwienie palców u stóp 17/406 skurcze palców u rąk3/250 mięśnie ud - ból podczas jazdy32/926 można dalej szukać i przeglądać forum, a znalazłoby się tego więcej... Teraz kolejna sprawa ... Cena samego rezonansu magnetycznego kolana w szpitalu mswia to 400 lub 600zl(z kontrastem) w klinikach prywatnych podejrzewam, że podobnie. Jeśli ktoś ma newry i czas na czekanie to może się bawić w służbie zdrowia jak nie to prywatnie I trzeba doliczyć koszty wizyt etc Pomijając koszty, jeśli ktoś jeździ dużo i ta cała procedura dopasowania bika jest robiona faktycznie profesjonalnie to jestem w 100% za Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 W tańszych rowerach to nie ma sensu - w droższych można łatwo wymienić : mostek - kąt, długość sztyca - długość, offset korby / suport - długość ramion i rozstaw pedałów (nawet nie wiem jak to się nazywa ) kiera - szerokość, wznios, gięcie Generalnie mając konkretne wyliczenia ciężko dopasować wszystkie parametry nie mając 5-ki w kieszeni na rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.