kosciczek Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Waga mostka nie powala na kolana bo 110mm waży 112g, a KCNC 31,8 to około 98g. Za to kierownica zdecydowanie lżejsza. Tylko jak kupować to chciałem aby mostek i kiera była od jednego producenta (tak mam i tyle). Napisałem maila do JBG2 czy wogóle są dostępne te produkty. Jeśli chodzi o cenę jaką pisałeś 229zł za mostek to w kolorze białym, a w czarnym 269zł. Tak wogóle to piernik wie czy ta kiera za to będzie sztywna bo wagę ma jak Bone 25,4mm. Jeśli dasz radę z tym filmikiem to będę Tobie bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) To już musisz się uśmiechnąć do obsługi z Playa, żeby na 10min zwiększyli mi zasięg do hsdpa Jeśli chodzi o cenę jaką pisałeś 229zł za mostek to w kolorze białym, a w czarnym 269zł. Nie podważam Twych informacji, ale wydaje się to irracjonalne Edytowane 28 Grudnia 2010 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Takie ceny podane są na stronie JBG2. Dzisiaj mają mi odpowiedzieć czy wogóle są dostępne to produkty. NIe dopytałem do końca, taki sam zestaw KCNC tylko w standardzie OS bedzie bardziej sztywny czy chodzi o to że KCNC ma bardziej wiotkie produkty od swojej konkurencji obojętnie w jakim standardzie? Tak sobie myślałem że ewentualnie można zrezygnowac z kokpitu jedenj firmy i wybrać o ile ma to być bardziej sztywne * mostek 31,8mm KCNC SC Wing 100mm waga 98g *kierownica New Ultimate lub Far&Near waga około 118g tylko czy kiera o wadze 118g przy standardzie OS nie będzie miękka skoro Bone 25,4mm tyle samo waży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Takie małe pytanie Jakie masz kominy wraz ze śrubami 10/8 8/6 ? czy rozmiarówka z vincere ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 kosciczek, zauważ, że Chris miał podobne odczucia dot. sztywności kcnc, a jego zestaw jest w OS A ja po obejrzeniu nagrania powoli zaczynam się bać jeździć... http://www.youtube.com/watch?v=zYU_E_bbbak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 miskov17 dobry filmik I dlatego też ja właśnie z dużym dystansem podchodzę do tak bardzo odchudzonych części... Wolę chyba jednak już mieć coś cięższego o 10-20gram, a ważne żebym się czuł "bezpiecznie" i nie miał gdzieś tam przed oczami myśli, że kierownica pęknie a ja zębami w mostek przywalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 @kosciczek nie obawiasz się z tak ustawionymi pionowo klamkami że przy jakieś ściance nie będziesz miał kontroli nad rowerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteQ Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 (edytowane) miskov17, nie myślałem że kokpit może być aż tak nie sztywny. Nawet przy moim WCSie OS jak naciskam na końcach to czuję uginanie się kierownicy Dałeś mi teraz do myślenia i chyba jeszcze szybciej wymienię mój kokpit (Boplight 100mm i WCS OS). Edytowane 29 Grudnia 2010 przez KosteQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Nice job, miskov Jeszcze tylko podobne Syntace zobaczyć... i kupuję mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 masz Cranki, zmiana nakrętek na alu (kilka gram) te kilka to było w moim przypadku 1,24g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Myślałem, że więcej to już wymiana dla zasady.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wczoraj nie miałem neta więc szybko odpisuje i WIELKIE dzięki miskov17 za cierpliwość i umieszczenia filmiku. Faktycznie jest to dość wiotkie, ale jeśłi komuś nie przeszkadza uginająca się kiera to nic nie powinno się stać wkońcu ktoś to zaprojektował i dał do seryjnej produkcji. Teraz to już mam taki mętlik w głowie że wkońcu na nic się nie zdecyduję i zostanę przy moim WCS. JGB2 nie odpisało mi na dostępnośc swoich produktów. Może faktycznie zrobie tak że zostanę przy swoim mostku i zmienię tylko śruby na ti (ale i tak zostaje klocek) i dokupię jakąś kiere. Pr5Rider śruby do tarcz to śruby Tokena jakich wszędzie pełno. iras76 fotki były robione na pierwszym wyjeździe i klamki już są poprawione i ustawione bardziej w poziomie. marsman tak to wiem że zysk przy alu nakrętkach jest znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Merida wstawia te wysokie stery. A ja u siebie stoczyłem je na wysokość 5mm i zmieniłem miejsce na uszczelkę (CNC) Od razu lepiej się widzi i 20g odeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 piotrulek84 w jakim sensie zamieniłeś miejsce bo nie bardzo czaje? Możesz napisać cały proces co zrobiłeś ze swoimi sterami FSA? Nagrałem też filmik jak zachowuje się moje WCS podczas użytkowania i jest o wiele sztywniejsze od Twojego zestawu. Może ktoś wie ile gram zaoszczędzie zmieniając śruby na ti w mostku WCS 110mm OS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Tytan jest niby około 2x lżejszy od stali. Aluminium 2,5-3x. Około 2-3gram powinieneś uzyskać na śrubie. Spróbuj może lepiej na początku powymieniać mniejszym kosztem, tam gdzie się da śrubki na aluminiowe (kominy, przerzutki, manetki, koszyczki, itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Tam gdzie się dało to już wstawiłem śruby alu. Dostałem odp z JBG2 i produkty są dostępne. Mostek 100mm waży 106gram tylko nie wiadomo jak ze sztywnością takiego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Tytan jest niby około 2x lżejszy od stali. Aluminium 2,5-3x. Około 2-3gram powinieneś uzyskać na śrubie Takie obliczanie można za przeproszeniem o kant d**y sobie obić, wychodzi 18g na cały mostek... Powinieneś zyskać około 10g na całym mostku, o ile w Twoim wcs'ie wciąż są śruby M5. Kup zestaw, zamontuj bezinwazyjnie i jak będzie miękki odeślij Edytowane 30 Grudnia 2010 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Przewód od przedniego hamulca skróć bo masz dość długi, podobnie z pushlock'iem możesz zrobić i tylnym hamulcem, bo chyba też troszkę przydługi przewód jest. Kilka drobnych gram na tym uzyskasz Ogólnie nie wiem czy jest sens, bawić się w dalsze odchudzanie kierownicy i mostku jak ma zacząć on tak pływać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Teraz mam w głowie tyle kombinacji że już sam nie wiem co z wybrać. Na alledrogo pojawił się mostek KCNC 100mm 31,8 za 160zł. Gadałem z kolesiem i sprzedaje bo jest mu za krótki. Rozwiązanie widzę taki że go odkupię i przkonam się czy wogóle 100mm jakie chce kupić będzie odpowiednie (zniknie bół pleców) i przy okazji sprawdzę jego sztywność. Jak się okaże że kicha to go odsprzedam dalej. Kierownicę wybiorę New Ultimate bo jest lżejsza od Bone i będzie ok, a przynajmniej teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Sądząc po rozmiarze ramie i wysokości sztycy, najniższy nie jesteś i raczej kupiłbym dłuższy niż krótszy mostek ale próbuj, kombinuj - mnie dopiero zmiana ramy pomogła Aby nie zaliczyć wtopy polecam http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO wylicza wszystko co potrzebne do dobrania optymalnej pozycji - długość ramy, mostka, wysokość siodełka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Odnośnie zs3 - odciąłem górną część tej wielkiej podkładki. Wewnątrz odciętej częsci była uszczelka o-ring 1mm, także należało ją przenieść do docelowej podkładki W ogóle to masz podobny pomysł na rower jak ja. Dość solidna konstrukcja na napędzie xt. Tylko RocketRony nie pasują jak u mnie sztyca KCNC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteQ Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Bardzo możliwe że Ci pomoże krótszy mostek, a jak nie pomoże to spróbuj ustawić wyżej kierownicę. To jest mniej więcej według teorii BG Fit. Mi pomogło podwyższenie pozycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Wypełniłem te dane w kalkulatorze i chyba nie do końca się przekładają na rzeczywistość. Wyszło mi że rozmiar ramy dla mnie przy 186cm wzrostu to M. Siodło na wysokości 73 -79cm, a mostek 8,2-10,6cm dość duża tolerancja . Dane do All Mountain. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ja też kiedyś ten kalkulator przerabiałem i wtedy chyba mi za duży rozmiar wyliczało (bodajże 22" przy moich 186cm). Po swoich przymiarkach do różnych ram widzę, że przy tym wzroście najlepsza jest rama 19/20". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Dane do All Mountain. A masz ramę AM czy XC? Fludi, tyle, że głównym wymiarem jest top tube a nie wysokość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi