Skocz do zawartości

[rama] Czy takie uszkodzenie wyklucza ramę z użytkowania ?

traxmail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Drodzy koledzy i koleżanki powiedzcie mi czy Waszym zdaniem przedmiotowe uszkodzenie może zagrażać bezpieczeństwu kolarza ?

Na czerwono zostały zaznaczone pęknięcia lakieru i pęcherze powietrza [ rama jest cała karbonowa, a mocowanie jak widać aluminiowe ]

http://img519.imageshack.us/i/cann1.jpg/

http://img714.imageshack.us/i/cann2.jpg/

http://img59.imageshack.us/i/cann3.jpg/

Pozdrawiam :P

Napisano

Hmmmm, ja bym bał się dalej używać tarczówki na tyle. Tam działają za duże siły, jak to sie oderwie to wciągniesz cały zacisk, pokrzywisz tarczę i kto wie czy nie wyrwiesz paru szprych.

Napisano

1. Na tych zdjęciach niewiele widać. Musisz dokładnie oczyścić ramę, z błota oraz usunąć luźny lakier tam gdzie zaczął odchodzić. Zrób zdjęcia w większym powiększeniu i wrzuć na forum.

2. Zaciskiem w głowę nie dostaniesz, ponieważ mocowanie zacisku jest zintegrowane z hakiem tylnego koła. Może odpaść po prostu tylne koło, a to czy będziesz hamował czy nie nie ma już takiego znaczenia. Podejrzewam ,że karbon z alu na górnej rurce jest łączony dokładnie na wysokości mocowania zacisku i tam własnie występują największe obciążenia, od koła i hamulca.

3. Niech ktoś wsiądźie na rower zaciśnie tylny hamulec i pobuja się do przodu i do tyłu. Wtedy należy obserwować co sie dzieje w newralgicznym miejscu.

3. Gdybym miał oceniać na podstawie zdjęć które zamieściłeś to wg. trzeciego zdjęcia ta rama nadaje się tylko na złom.

Napisano

Ja tam tarczy bym nie montował, zbyt duże ryzyko, że coś się może urwać. Cannondale daje dożywotnią gwarancję na większość ram, mniemam że papierów na nią nie masz niestety :)

Napisano

Jedyny plus ze mocowania hamulcow w rowerze sa robione (zawsze?) od strony dociskajacej mocowanie podczas hamowania, takze Ci go nie wyrwie.. Nie wiem jednak czy taki pekniety element nie oslabilby do tego stopnia konstrukcji i nie polamal tylnych widelek. Trzeba tam zajrzec pod lakier zdecydowanie

Napisano

Dziękuję za Wasze opinie potwierdzające moje zdanie na ten temat, bo już myślałem, że to ja mam błędne pojęcie o siłach działających w rowerze.

Już wyjaśniam całą sprawę.

Przedmiotowa rama jest sprzedawana na allegro przez firmę Twomark. Nie jest tam słowem nawet wspomniane o o tej usterce/wadzie ! Ciesząc się że udało mi się kilka złotych utargować zakupiłem ją. Kupując w tej firmie oczekiwałem, że towar będzie bez wad ukrytych, ale się "przejechałem" i trzeba było oddać sprzęt ponosząc niepotrzebne koszty.

Odpowiedź pana z firmy Twomark: " ...tak jak pisałem rama nie posiada żadnych wad i jest sprawna technicznie " .

Leci kolejna aukcja tej ramy i nadal w opisie brakuje opisu usterki/wady.

http://www.allegro.pl/item998402784_okazja_rama_cannondale_taurine_team_replica.html

Sprzedawać można wszystko, ale uważam, że o takich rzeczach powinno się informować kupujących. Kto będzie odpowiadał za uszkodzenie ramy (w najlepszym wypadku) jeżeli to się zerwie ? Na zdjęciu nr 3 widać rysę, która sugeruje mocne uderzenie w mocowanie, a to jest już uszkodzenie mechaniczne i nie podlega gwarancji !

Zawsze byłem daleki od oczerniania kogoś, ale w tym wypadku uważam, że należy się nagana, bo może tu chodzić o czyjeś zdrowie ( i ciężko zarabiane pieniądze ) !

Napisano

Nawet jeśli są pewni, że rama nie ulegnie zniszczeniu to powinni o tym pęknięciu wspomnieć. Dziwne jest też to, że dają na rame dożywotnią gwarancję wszakże jest ona zwykle na pierwszego właściciela, a tu mamy do czynienia z używanym sprzętem. Z drugiej strony muszą być bardzo pewni ramy skoro taką gwarancję dają. Mam nadzieję, że nie chcą nikogo nabrać, tylko po wnikliwej analizie stwierdzili, że ramie nic nie grozi, nie jest to żadne pęknięcie tylko skaza etetyczna. W każdym bądź razie ja takiej ramy bym nie kupił.

Napisano

Poza tym "dożywotnia" gwarancja działa dopóki albo produkują go jeszcze albo niedawno produkowali w zależności od tego co jest napisane w tej gwarancji. Radziłbym to jeszcze przejrzeć :)

Napisano

Tak swoją drogą skoro gwara jest "dożywotnia" to dlaczego właściciel nie załatwił sobie nowej ramki?Dla mnie to zwykłe naciąganie klienta.Poza tym jeśli nawet to uszkodzenie jest bez znaczenia,to ja jadąc w terenie te 40 km/h cały czas bym myślał o tym zacisku :)Po za tym wszyscy wiemy,że jakiekolwiek pęknięcia wykluczają ramę z użytkowania.

Napisano

Podobno trudno w ramach karbonowych robi się połączenia z wstawkami z aluminium a tu na takie połączenie wygląda. To co widać na 3 zdjęciu osobiście deklasuje tą ramę do zakupu - jak można o takim defekcie nie wspomnieć chyba że firma Twomark jest pewna że to tylko pęknięcie lakieru ale je również należy opisać. Ale z drugiej strony czy nie jest tak że karbon pracuje tam gdzie jest na niego wywoływana siła i pod wpływem tej pracy pęka po prostu tylko lakier?

• Mod Team
Napisano

Może to uszkodzenie nie wyklucza ramy z użytkowania(?) ale z całą pewnością wyklucza sprzedaż jako towar bez wad. Przecież to nie jest tzw. wada ukryta. Sądzę że gdyby to podlegało pod naprawę/wymianę gwarancyjną zostało by zrobione. Zbyt dużo domysłów a ze strony sprzedającego brak dobrych zasad handlowych (można bardziej dosadnie).

Napisano
  W dniu 14.04.2010 o 11:21, Moskit napisał:

Nawet jeśli są pewni, że rama nie ulegnie zniszczeniu to powinni o tym pęknięciu wspomnieć. Dziwne jest też to, że dają na rame dożywotnią gwarancję wszakże jest ona zwykle na pierwszego właściciela, a tu mamy do czynienia z używanym sprzętem. Z drugiej strony muszą być bardzo pewni ramy skoro taką gwarancję dają. Mam nadzieję, że nie chcą nikogo nabrać, tylko po wnikliwej analizie stwierdzili, że ramie nic nie grozi, nie jest to żadne pęknięcie tylko skaza etetyczna. W każdym bądź razie ja takiej ramy bym nie kupił.

Kilka postów napisaliśmy sobie (sprzedający<-->kupujący) i w żadnym Twomark nie napisał: przepraszamy nie zauważyliśmy lub widzieliśmy to ale po wnikliwych oględzinach stwierdziliśmy, że nie sprawia to zagrożenia .... , oni unikają bezpośredniej odpowiedzi ciągle tylko "...tak jak pisałem rama nie posiada żadnych wad i jest sprawna technicznie " . Chcąc sprawdzić jak podejdą do kolejnego klienta poprosiłem kolegę żeby do nich napisał i też nie wspomniano o tym. Dopiero po tym jak poprosił o szczegółowe fotki kilku miejsc i dopatrzył się pęknięcia to co usłyszał ? "...rama nie posiada żadnych wad i jest sprawna technicznie " .

Napisano

Skoro tak to wygląda to delkatnie mówiąć bardzo nieuczciwie. Ciekawe jaką by mieli odpowiedz jakby pojawił się ktoś u nich na miejscu i zapytał o ten szczegół. Twomark zdawałoby się poważna firma, należą do PGR, gdzie na stronie chwalą się że: "Od października 2005 roku jesteśmy wyłącznym przedstawicielem w Polsce firmy Cannondale i autoryzowanym serwisem." Może chcą zaryzykować i w razie urwania reklamacje uznać, ale jeszcze raz powtórze o tym dziwnie wyglądającym łączeniu wspomnieć powinni. Oj bardzo nieładnie.

Napisano

Spróbuj może napisać oficjalne pismo do głównego biura Cannondale'a w Stanach Zjednoczonych, żeby może oni wypowiedzieli się w tej sprawie, bo według mnie to co Twomark robi jest zupełnym zhańbieniem legendarnej marki. Może producent po rzetelnym przedstawieniu całej sprawy wpłynie jakoś na jakość sprzedaży prowadzonej przez jedynego polskiego dystrybutora bo to co powyżej opisujesz jest po prostu jakimś cyrkiem...

Z niecierpliwością czekam jak dalej rozwinie się cała sprawa.

Napisano
  W dniu 18.04.2010 o 08:49, kipps napisał:

Spróbuj może napisać oficjalne pismo do głównego biura Cannondale'a w Stanach Zjednoczonych, żeby może oni wypowiedzieli się w tej sprawie, bo według mnie to co Twomark robi jest zupełnym zhańbieniem legendarnej marki. Może producent po rzetelnym przedstawieniu całej sprawy wpłynie jakoś na jakość sprzedaży prowadzonej przez jedynego polskiego dystrybutora bo to co powyżej opisujesz jest po prostu jakimś cyrkiem...

Z niecierpliwością czekam jak dalej rozwinie się cała sprawa.

Wysłałem fotkę z ciekawości do Cannondale'a ; odpowiedź:

"The paint cracks on the Taurine are caused by friction at the disc brak mount. This is an optical issue

You can of course contact your closest Cannondale-Dealer( you purchase the bike from) to take a look at it, too"

Nie pisałem, że jest to rama sprzedawana przez dystrybutora; ale liczę na to że potencjalni klienci szukając informacji w necie o tej ramie dotrą do tego forum i naszych opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.