Skocz do zawartości

[instrukcja] Licznik Sigma 1609

hollowman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

więc pytanie dotyczące strony 27.

Rozmiar opony. posiadam 26x2.10 czy oznacza to, że w liczniku muszę wpisać 2133? nie kumam trochę tego. w liczniku po pierwszej cyferce jest kropka więc kombinacja 2.133 czy poprostu wpisać rozmiar koła 2.100?? pomocy bo ja chyba zmęczony ;-)

Napisano

więc pytanie dotyczące strony 27.

Rozmiar opony. posiadam 26x2.10 czy oznacza to, że w liczniku muszę wpisać 2133? nie kumam trochę tego. w liczniku po pierwszej cyferce jest kropka więc kombinacja 2.133 czy poprostu wpisać rozmiar koła 2.100?? pomocy bo ja chyba zmęczony ;-)

WS- jest to obwód koła podawany w milimetrach.Można zmierzyć na dwa sposoby , albo skorzystać z tabelki. jak masz koło 2.1 to patrząc na tabelkę powinieneś wpisać 2.130 .Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Napisano

Bierzesz linijkę/metr itp. Mierzysz promień koła ® od środka osi piasty po górną krawędź opony. Podstawiasz do wzoru na obwód koła: 2*Pi*R i masz :(

Drugi sposób, to przejechać po idealnie prostej linii tak aby całe koło wykonało jeden pełny obrót. Potem normalnie zmierzyć metrem i to wszystko.

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Napisano

Najlepiej zmierzyć obwód samemu, bo opona oponie nierówna i wiele zależy też od ciśnienia. Dla przykładu - mój Race King 2.2 przy najbardziej dla mnie optymalnym ciśnieniu ma obwód 2070 mm, czyli dokładnie tyle, ile instrukcja podaje dla opon 1.75.

Napisano

to ja tez dorzucę coś od siebie :) mając kola 26.1(51-559) wpisywać wartość 26x2.00 czy 262.125 ??

Czy tak trudno jest zmierzyć obwód opony? Zrobiłbyś to co najmniej kilka razy, podczas gdy zamieszczasz posta na forum...

Zaznaczasz kredą linię na oponie pod wentylem, robisz trzy obroty, dzielisz wynik przez 3 i wpisujesz w mm do licznika.

Tabele podawane przez producenta licznika nie są zbyt miarodajne, nie każda opona tego samego rozmiaru jest taka sama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...