Skocz do zawartości

[1200 - 1500 zł] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich :thumbsup:

Jestem nowy - zarówno na forum, jak i w temacie rowerów (ostatnio jeździłem chyba w podstawówce), więc proszę o wyrozumiałość ;)

Mam 181 cm wzrostu (z pewnością już nie urosnę) przy masie ok 80 kg i szykuję się do zakupu roweru. Jego przeznaczeniem będzie jazda po mieście oraz leśnych ścieżkach.

Od czasu do czasu pewnie na jakiś pagórek też zapragnę wjechać, ale to raczej rzadko.

Po wyczytaniu masy postów na tym forum oraz słuchając opinii sprzedawcy w sklepie wychodzi na to, że najlepszym rozwiązaniem będzie rower crossowy.

Wstępnie podobają mi się Meridy Crossway, a najlepszym chyba w tej klasie cenowej jest model 40-v. Jako, że znajomy może mi załatwić niezły rabat w jednym ze sklepów, do zakresu cenowego mógłby się zmieścić jeszcze TFS 100-v. Tu pora na pytania:

Co myślicie o tych modelach? Jakie są opinie? Jakie są plusy i minusy? Czy warto dopłacać do TFS 100-v (zdaję sobie sprawę, że droższy znaczy w tym przypadku lepszy, ale czy naprawdę można odczuć tę różnicę w osprzęcie?)?

Jakie są alternatywy? Nie jestem ślepo nastawiony na markę Merida. Budżet mam dość ograniczony i chciałbym wyciągnąć maksymalną wartość ze stosunku jakość/cena (z uwzględnieniem wyglądu ;) ). Co byście polecili? Jeśli coś zdecydowanie innego niż Merida, prosiłbym o uzasadnienie, w czym konkretny model jest lepszy itp. Mam nadzieję, że nie jestem zbyt wymagający :/

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.

Kurde, strasznie w tym mało konkretów... Niemniej dzięki za odpowiedź, zwłaszcza tak wczesnoporanną porą ;)

A jak inni użytkownicy? Macie jakieś doświadczenia z tą marką? Możecie doradzić, wskazać wady/zalety, podsunąć pomysły? :)

Z góry dzięki.

Rozumiem. A jakie modele tych firm byś polecił? W podanym zakresie cenowym, oczywiście. Oraz czy faktycznie koniecznie to musi być crossówka, czy może być jakieś MTB do warunków wspomnianych w pierwotnym poście?

Patrząc na to co napisałeś zdecydowanie Cross, teraz pasuje znaleźć coś lekkiego w dobrej cenie, na początek Kross Crow Fitness / Fitnes http://www.allegro.pl/item984552693_rower_kross_crow_fitnes_21_najtaniej_bmk_moto.html (rama 19"/21" - tutaj sam musisz podjąc decyzję, jeżeli asflaty/utwardzone nawierzchnie to 21"), Kross Crow Preria http://www.allegro.pl/item982005117_kross_preria_deore_alivio_hydraulika_m21_23.html (super osprzęt ale wysoka waga), co do Unibików musisz poprzeglądać inne tematy. Jeszcze taki rodzynek pod względem wagi :unsure: Kross Unforgiven http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php?products=product&prod_id=1657 || http://www.kross.pl/rower/62-Unforgiven.html

dodając przerzutki, pedały, hamulce i całą resztę już wcale taki ultralekki nie będzie, ale design ma rewelacyjny

co do samego tematu - ja Ci mogę polecić w tym pieniądzach scott'a sportstera P5 - sam mam ten rower i jestem zadowolony

dodając przerzutki, pedały, hamulce i całą resztę już wcale taki ultralekki nie będzie, ale design ma rewelacyjny

Ale w jaki sposób chciałbyś je dorzucić :) - Nie ma mocowania pod hamulce, nie ma mocowania pod przerzutki zresztą widac ze napęd Single Speed - i nawet jeżeli by to miał to ważyłby ok 11kg, na pewno 12kg by nie przekroczył. Ja osobiście nie wiem czy wybierając sie na studia takiego nie kupie.

przepraszam, faktycznie przeoczyłem ten fakt, może przez to że bardziej patrzyłem na design niż na brak wyżej wymienionych mocowań, natomiast jak jeździć na rowerze bez hamulców? Albo się nie znam, albo jest to trochę niemożliwe.

Ale fakt faktem robi niesamowite wrażenie

przepraszam, faktycznie przeoczyłem ten fakt, może przez to że bardziej patrzyłem na design niż na brak wyżej wymienionych mocowań, natomiast jak jeździć na rowerze bez hamulców? Albo się nie znam, albo jest to trochę niemożliwe.

Hamowanie odbywa się na takiej samej zasadzie jak w "składaku" :)

afly możesz mi napisać co ma wspólnego polecanie Krossa Unforgiven, będącego ostrym kołem, z wyborem roweru crossowego? Wiesz w ogóle do czego taki rower służy? Przyjrzałeś się chociaż jakie on ma koła?

Tak wiem do czego służy ostre koło, jakie ma koła przyjrząłem się, napisałem że jest to rodzynek jeżeli chodzi o wagę i cene, nie napisałem tylko że ma ograniczone zastosowanie, ponieważ jakoś o tym zapomniałem, nigdzie też nie napisałem ze polecam tylko jak już to proponuje, Unforgiven znalazł sie tutaj tylko jako "ciekawostka".

Spokojnie, przejrzałem wszystkie polecane rowerki i bezproblemowo zrozumiałem cel wzmianki o tym nietypowym Krossie <_<

Poczekam jeszcze, może temat się rozrusza. Tak czy inaczej wielkie dzięki za dotychczasowe odpowiedzi - z pewnością rozważę wszystkie możliwości.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...