Skocz do zawartości

[rower] trekking na daleką wyprawę

ugh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Będzie konkretnie. Wyprawa na kilka tysięcy km. Rower powinien wytrzymać bagaż (15-20 kg) + 85-90 kg masy ciała. Słabość mam do Gianta, zainteresował mnie rower Giant Freerider 1.0.24 używany przez gościa, który dotarł nim do Chin (http://www.rowerem.zehej.pl/sprzet/), jednak w ofertach mają zbyt małe rozmiary ram. Ja z uwagi na wzrost (190 cm) potrzebowałbym rozmiar XL. Mogę przeznaczyć 2000 zł (+ ewentualne 500 zł). Zależy mi na wytrzymałym rowerze, by zminimalizować ryzyko cięższych usterek, które na trasie moga sprawić masę kłopotu.

Bardzo proszę o pomoc i propozycje.

Pozdrawiam

Napisano

Rzeczywiście rower zbiera dużo pozytywnych opinii, jednak zastanawiam się czy powinien być to rower crossowy. Mam Gianta X-Sport 3 od ponad roku i wydaje mi się zbyt delikatnym typem roweru dla takiego obciążenia. Uzywam go w pracy, wożę ciężary rzędu 15 kg i rowere ledwo daje radę, tylne koło jest zbyt przeciążone. Liczę że rower trekkingowy mimo, że podobny to jednak lepiej sobie poradzi, no i nie trzeba będzie przerabiac poprzez kupno bagażnika, stopki, świateł itd.

A może źle rozumuję?

Napisano

Ja na moim Crossie (Author Airline) wiozłem 8butelek 5L razem ze mną rower ważył jakieś 130kg i nic sie nie działo. Crossy to to samo co trekkingi tylko troche inna geometria i dodatkowy osprzęt.

Lepiej samemu dokupić bagażnik itp bo sie ma to co sie chce :unsure:

Napisano

A coś z typowych trekkingów? Przeglądam ostatnio dużo tematów i stron - bardzo zachwalany jest Kellys Clipper. Szczegolnie pod wzgledem wytrzymalosci co mnie najbardziej interesuje. Gdzies czytalem ze poza typowymi problemami jak "gumy", jest wlasciwie niezniszczalny. I starszy rocznik można dostać już za 2150 zł.

Kellys Clipper - dane roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...