okim Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Od niedawna posiadam hamulce Hayes stroker Ryde. Na początku (hamulec był nowy) hamulec bardzo słabo hamował, myślałem że z czasem się dotrze ale nic z tego przejechałem na nich już ok. 100 km i nic, przy bardzo mocnym naciśnięciu tylne koło w ogóle nie odrywa się od ziemi. Ostatnio byłem na trudnej trasie (ok.25km) i podczas czyszczenia zauważyłem dziury w klockach. Tarcze już raz czyściłem benzyną ekstrakcyjną. Macie może jakieś pomysły. Wydaje mi się że nawet takie hamulce powinny mocniej hamować. W końcu nie po to kupowałem tarczówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Wyczyść tarcze zwykłym rozpuszczalnikiem, a może masz klocki zabrudzone olejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Wypiekanie to ostateczność. Być może jest to wina zapowietrzenia. Przedni hamulec jest od nowości a tylni odpowietrzałem sam ponieważ wyskoczył mi tłoczek. Czy jest możliwość że zapowietrzył się leżąc na półce?? Szukałem na forum i nie znalazłem takich problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Raczej nie ma takiej mozliwosci, chyba ze niedokladnie odpowietrzyles i po obroceniu klamki powietrze dostalo sie do przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Wypiekanie to ostateczność. Jeżeli są to klocki metaliczne odrazu bym do pieca z nimi Sam miałem niedawno sytuacje, pociekł olej na tarcze nie zauważyłem i była bida. jeden klocek sobie nasiąkł. Na początku próbowałem myć i takie tam. i NIC ... Tarcze odtłuściłem i przejechałem papierem ściernym, klocek w kleszczykach trzymałem w piecu jakieś pare minut. Po tym zabiegu OTB jednym palcem a przedtem 4 sie zatrzymać był problem. Oczywiście jeżeli klocki są zalane czymś tłustym. U mnie łatwo to było poznać bo czarna smuga na tarczy zostawała po hamowaniu. Tarczy bym rozpuszczalnikiem nie mył. Najlepiej jakiś dobry odtłuszczacz albo papier wodny tak jak ja to robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jesli masz orginalne klocki to zmień na np. CoolStopy.Ja tak zrobiłem i było niebo a ziemia. Z tym, że modulacji w tych hamplach i tak to nie poprawi. Dalej będą działac w tym elemencie zero-jedynkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Próbuje odpowietrzyć hamulec od godziny. I cały czas gdy nie leci już powietrze naciskam klamkę, gwałtownie puszczam i przekręcam do góry klamkę, cały czas wychodzi mi powietrze powtarzałem to już z 10 razy. Co robię źle, zastanawiam się czy nie spróbować nalewania oleju od góry Co powiecie o wypiekaniu klocków nad płomieniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.