Skocz do zawartości

[hydrauliczne]Hayes stroker Ryde - słaba siła hamowania

okim

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna posiadam hamulce Hayes stroker Ryde. Na początku (hamulec był nowy) hamulec bardzo słabo hamował, myślałem że z czasem się dotrze ale nic z tego przejechałem na nich już ok. 100 km i nic, przy bardzo mocnym naciśnięciu tylne koło w ogóle nie odrywa się od ziemi.

Ostatnio byłem na trudnej trasie (ok.25km) i podczas czyszczenia zauważyłem dziury w klockach. Tarcze już raz czyściłem benzyną ekstrakcyjną. Macie może jakieś pomysły. Wydaje mi się że nawet takie hamulce powinny mocniej hamować. W końcu nie po to kupowałem tarczówki

Wypiekanie to ostateczność.

Być może jest to wina zapowietrzenia. Przedni hamulec jest od nowości a tylni odpowietrzałem sam ponieważ wyskoczył mi tłoczek. Czy jest możliwość że zapowietrzył się leżąc na półce?? Szukałem na forum i nie znalazłem takich problemów

• Mod Team

Wypiekanie to ostateczność.

Jeżeli są to klocki metaliczne odrazu bym do pieca z nimi :P Sam miałem niedawno sytuacje, pociekł olej na tarcze nie zauważyłem i była bida. jeden klocek sobie nasiąkł.

Na początku próbowałem myć i takie tam. i NIC ... Tarcze odtłuściłem i przejechałem papierem ściernym, klocek w kleszczykach trzymałem w piecu jakieś pare minut.

Po tym zabiegu OTB jednym palcem a przedtem 4 sie zatrzymać był problem. Oczywiście jeżeli klocki są zalane czymś tłustym. U mnie łatwo to było poznać bo czarna smuga na tarczy zostawała po hamowaniu.

Tarczy bym rozpuszczalnikiem nie mył. Najlepiej jakiś dobry odtłuszczacz albo papier wodny tak jak ja to robiłem :D

Próbuje odpowietrzyć hamulec od godziny. I cały czas gdy nie leci już powietrze naciskam klamkę, gwałtownie puszczam i przekręcam do góry klamkę, cały czas wychodzi mi powietrze powtarzałem to już z 10 razy. Co robię źle, zastanawiam się czy nie spróbować nalewania oleju od góry

Co powiecie o wypiekaniu klocków nad płomieniem??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...