bros Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Czy w okolicy Gliwic są jakieś konkretne podjazdy? Troszkę już zjeździłem okolice ale jeszcze nigdy nie trafilem na nic odpowiednio długiego i stromego. I kolejne pytanie o ciekawe trasy w terenie Słyszałem, że w lasach obok Smolnicy jeździ się całkiem przyjemnie, ale mnie osobiście nigdy nie udało się trafić na jakiś dłuższy szlak. Czy ktoś ma jakaś sprawdzoną, urozmaiconą trasę i mógłby przybliżyć jej przebieg?
RastaPastor Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 witam, no ja jestem w Pilchowic(niedaleko Gliwic i innych małych wiosek) w Smolnicy jest parę podjazdów ale musiał bym to jeszcze sprawdzić jeżeli coś będzie to dam znać ale myślę że mógł byś pojechać do trach na hołdy lub do Rud. jeżeli jesteś hardcorem to możesz spróbować w Raciborzu ale to kawał drogi pozdro
karo2 Napisano 2 Czerwca 2010 Napisano 2 Czerwca 2010 Ja mieszkam w Tarnowskich Górach i jeżdżę w okolicach Miedar, Księżego lasu, dość spory podjazd jest niedaleko Zbrosławic w Ptakowicach. Polecam również DSD w bytomiu.
klikers Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Niestety w okolicach Gliwic nie ma żadnych długich i stromych podjazdów. Jedynie gdzie jest troche podjazdów to droga z Kamieńca na Księży Las, z Pyskowic na Łubie i z Niewiesza w kierunku Wielowsi przez Toszek. Jeśli chodzi o trasy przez las to proponuję np. trasę z Sośnicowic przez Tworóg Mały, Sierakowice, Łączę, Rudziniec lub Starą Kuźnię aż po Kędzierzyn. Generalnie teren od Pilchowic po Kędzierzyn i Rybnik na południu daje dużo możliwości pośmigania po lasach, polecam wypad w kierunku Kużni Raciborskiej i Rud.
nabial Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 jak jestes ambitny i interesuje cie szosa, to albo gora swietej anny, albo liczne podjazdy miedzy rybnikiem a wodzislawiem - jeden mocny przejazd i mozna sie spocic
Myszka Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Są jeszcze hałdy, podjazdy wprawdzie nie są długie, ale kąt nachylenia odpowiedni
AndziaS Napisano 6 Października 2010 Napisano 6 Października 2010 Przy samych Gliwicach nie ma raczej ostrych podjazdów, ale faktycznie jadąc do Smolnicy od strony Leboszowic można trochę sobie popedałować pod górkę. Poza tym, dla fanów jazdy pod górkę, polecam zawsze drogę w stronę Czechowic, dalej okolice Kamieńca (też są lekkie wzniesienia). Można również wyskoczyć za Pławniowice i zrobić traskę od Pławniowic, poprzez Poniszowice na Toszek (koniecznie w tej kolejności bo praktycznie cały czas jest podjazd, a jak dopisze szczęście to nawet pod wiatr;) ). Na tej trasie (Poniszowice - Toszek, ale jadąc od Toszka)jest też podjazd około 12%, niestety nie pamiętam, w którym konkretnie miejscu.
Darth Napisano 10 Października 2010 Napisano 10 Października 2010 Krótki chyba 500 m zjazd między Pilchowicami a Smolnicą. Dzieciom sprawi frajdę, dla mnie stanowczo za krótki.
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 A ja polecam rundkę przez Ptakowice. Ze Zbrosławic jedziemy pod wiaduktem i kierujemy się w prawo z stronę Ptakowic (gdzie zaliczamy pierwsza krótką górkę), następnie w samych Ptakowicach w kierunku kościoła (druga górka).. Po zjeździe w dół za kościołem kierujemy się w lewo i w kierunku wejścia do sztolni czarnego pstrąga (3cia górka - 12%), potem zjazd, koło kościoła w lewo i cały czas prosto aż do wiaduktu gdzie wjeżdżaliśmy. W sumie pętla ma 9km + 3 fajne podjazdy (rekord trasy (nie mój) około 15min - na szosie)
marcin1111 Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Lasy Łabędzkie wzdłuż ulicy Toszeckiej. Można znaleźć kilka w miarę trudnych technicznie pętli +-1km szczególnie jak popada. Głównie część lasu za ulicą Piaskową po lewej stronie jadąc od Gliwic (zumi)
senjiro Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 w szczególności warto zawitać tam popołudniu we wtorki i czwartki w sezonie, bo trenuje tam sekcja mtb politechniki ślaskiej, wiec kilka ciekawych ścieżek można sobie podłapać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.