Skocz do zawartości

[rower] Giant talon 3 czy Merida tfs xc 400-d?

Oskaruss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam od 6 lat Arkusa Vip 1001. Lecz nastała decyzja na kupno czegoś "lepszego" z powodów że Arkus wysiada już przy mojej jeździe. Byłem w rowerowych w moim mieście, i po przejrzeniu oferty biorę pod uwagę: Merida tfs xc 400d lub Giant Talon 3. Rower ma mi służyć do dystansów takich jak 50-100km , lecz lubię czasem spontanicznie wyskoczyć polatać po mniejszych 'hopkach' lub trochę poszaleć po lesie (nie przesadzając, nie uprawiam dh ani nie ścigam się). Na początku byłem na 100% zdecydowany na Meride. Lecz po ujrzeniu Gianta zacząłem się wahać. Z tego co czytałem Merida 400d jest dobra, ogólnie dużo jest pochlebnych opinii na ten model. Lecz niestety, na temat Gianta nic nie mogę znaleźć. Facet w sklepie mówi, że Giant talon 3 to wyższa półka rowerów i naprawdę porządny rower i poleca. Ogólnie jestem za Giantem (wydaję się 'sprytniejszy'), lecz nie siedzę tak bardzo w rowerach (tyle o ile) i czasem mogę coś przeoczyć. Bardzo proszę o pomoc w wyborze który rower byłby lepszy i odpowiedni? Merida 400d kosztuje 2300zł a Giant Talon 3 2400zł. Liczę na fachową pomoc z waszej strony.

Pozdrawiam, Oskaruss

Napisano

Z tych dwóch rowerów trochę lepiej wypada Merida - ma lepszą przerzutkę przednią, manetki. ALe wydaje mi się, że Giant ma geometrię bardziej sprzyjającą twemu stylowi jazdy. Proponowałbym również rozważyć Krossa Level A6 - w tej samej cenie dostaniesz rower na ramie podobnej jakości z lepszym amortyzatorem i osprzętem SLX, co prawda z V-kami, ale bardzo dobrej jakości więc powinny Ci wystarczyć - http://masterbike.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=24&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

Napisano

Witam!

Do opisanego przez Ciebie stylu jazdy lepiej pasuje Talon - wg recenzji z Bikeboard. Meridę TFS mam /TFS900/ - jest to rower świetny do długich wypraw, stabilny i o raczej dość spokojnej geometrii - maratonowy, wydaje mi się, że do "szaleństw", na które czasami się porywasz lepszy będzie właśnie Talon, też dobry na dłuższe trasy ale o geometrii pozwalającej na "luźną", nie sportową jazdę.

Pozdrawiam!

PS przeczytaj recenzję z Bikeboard 02/2010 bądź 03/2010 - są tam zestawione i Talon i Merida TFS.

Napisano
Z tych dwóch rowerów trochę lepiej wypada Merida - ma lepszą przerzutkę przednią, manetki

Gdzieś właśnie o tym słyszałem, że przednia i tylna lepsza. Ale podobno Deore Shadow są lepsze z tym, że są krótsze? I nie obijają się podczas wybojów/skoków.

Proponowałbym również rozważyć Krossa Level A6 - w tej samej cenie dostaniesz rower na ramie podobnej jakości z lepszym amortyzatorem i osprzętem SLX, co prawda z V-kami, ale bardzo dobrej jakości więc powinny Ci wystarczyć

Czytałem, że często go właśnie proponujecie. Znaczy powiem tak, zależy mi na lepszych hamulcach już, gdyż potem nie chcę się bawić w zmienianie itp. Dlatego jak kupuję to zależy mi już na hydraulicznych. A armotyzator wiadomo, jak po pewnym czasie nie będzie się już 'spełniał' to kupie coś z trochę wyższej półki (nie przesadzając) :icon_confused: No i główna sprawa, rowery które wymieniłem mam na miejscu. Mogę zobaczyć i przypasować sobie je, a nie jestem zwolennikiem kupowania takich rzeczy w sklepach internetowych itp.

el_gregorio - Dzięki wielkie. Na pewno przejrzę :) Właśnie oglądając Meride 400-d wydawała się bardziej stabilna do stabilniejszej jazdy, trochę wydawało mi się, że nie pasuję na tereny (jakoś tak). Mieszkam na jurze Krakowsko-Częstochowskiej, dlatego poruszam się właśnie przeważnie po różnych lasach, piachach, kamieniach, dziurach, pniach i tym podobnych rzeczy. W takim razie dziękuję za wszelką pomoc wszystkim wypowiadającym się :)Pozdrawiam serdecznie i udanego oraz bezpiecznego sezonu 10'!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...