Skocz do zawartości

[Piasta] Nowa piasta na tył

wilcek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, muszę kupić nową piastę która musi mieć mocowanie na tarczę (6 śrub), 36 otworów na szprychy i obsłużyć kasetę Shimano SLX 9 rzędów. Kompletnie nie wiem jaka piasta będzie odpowiednia. Zależy mi na tym żeby nie była jakaś mego droga, nie musi być jakaś ultra lekka, ogólnie to ma spełniać powyższe wymogi, reszta jest nie ważna.

Pzd, wilcek :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Też chętnie wysłucham doświadczonych w tej kwestii. Potrzebuję podobnej piasty, tylko chciałbym żeby ważyła odrobinę mniej niż 0,5kg Novatec i dobrze jakby była na maszynach, choć nie jest to wymóg konieczny.

A może ktoś wie gdzie znajdę DT Onyx na 36 szprych, tarcza 6 śrub, w wersji srebrnej?

Napisano

Poszperałem na Allegro i znalazłem coś takiego - allegro.pl/item993149308_nowa_piasta_tylnia_fh_m475_alivio_2009r, ogólnie to jest chyba całkiem całkiem.

No i jeszcze jedno pytanko mam, czy jak będę wymieniał starą piastę na nową to muszę szprychy nowe kupić? Te co mam teraz są ok i nie chciałbym ich zmieniać. Muszę tylko kupić sobie nowe nyple, koniecznie chce czarne - czy coś takiego będzie dobre - allegro.pl/item987419852_nyple_aluminiowe_dartmoor_czarne_od_m_r

Pzd, wilcek :P

Napisano

Nyple aluminiowe Dartmoora to marny pomysł. Kup sobie mosiężne i nie będzie problemów. Teoretycznie jest szansa, że udałoby się przełożyć szprychy(wymiary nowej piasty musza byc identyczne jak starej), ale chyba lepiej kupić nowe.

Napisano

Dobra, to ze szprychami i nyplami będę się martwił później. Teraz muszę kupić tą nieszczęsną piastę... czy ta Shimano co podałem wyżej będzie ok?

Napisano

Ta piasta to straszna bida. Bardzo szybko posypały się bieżnie z kulkami, do tego urywająca się sprężyna w bębenku- załatwiłem już dwie takie.

• Mod Team
Napisano

Ciężka jak ciężka, ale to badziewie okropnie tandetnie pracuje od samej nowości. Piasta która nie jest tania, ma 4 łożyska maszynowe kręci się gorzej niż Shimano Altus. I dlatego chcę ją zmienić.

Napisano

Odi - jesli piszesz o novatecu na 4 lozyskach, to zmien go po prostu na taki sam model z 2 lozyskami :thumbsup: lzej krecacej sie piasty nie widzialem, jak cos to mam kolo na takowej do sprzedania

Napisano

To jak Panowie ta Alivio naprawdę się nie nada? Teraz mam jakąś noname i spisuje się świetnie... zaznaczam że nie startuje w jakiś zawodach i nie latam po górkach... po prostu ma działać i tyle.

Napisano

U mnie ta cudowna piasta na 2 maszynach nadaje się do wywalenia po jednym sezonie. Bębenek jest na zwykłych kulkach i do tego mamy tylko 2 zapadki. Niesamowicie huczy i do tego słabo zazębia.

Napisano

Odi - jesli piszesz o novatecu na 4 lozyskach, to zmien go po prostu na taki sam model z 2 lozyskami :icon_wink: lzej krecacej sie piasty nie widzialem, jak cos to mam kolo na takowej do sprzedania

To się tyczy modelu 042 czy 712?

• Mod Team
Napisano

MichalK - to że huczy to raczej kwestia konserwacji. Co by nie było to jestem tak zniechęcony do Noveteca, że raczej nie kupię już nic tej firmy, ostatecznie może po dokładnych oględzinach.

Napisano

Ja tez mialem od nowosci problemu z piasta novatec :unsure: i dopiero jak w zime rozkrecilem tą piaste to dziala na razie ok, nie strzela bębenek. Jakbym mial kupowac jakas piaste to roczej to nie bedzie novatec.

Napisano

Ja tez mialem od nowosci problemu z piasta novatec :) i dopiero jak w zime rozkrecilem tą piaste to dziala na razie ok, nie strzela bębenek. Jakbym mial kupowac jakas piaste to roczej to nie bedzie novatec.

Jaki model masz???

Napisano

To jak Panowie ta Alivio naprawdę się nie nada? Teraz mam jakąś noname i spisuje się świetnie... zaznaczam że nie startuje w jakiś zawodach i nie latam po górkach... po prostu ma działać i tyle.

Pytanie też jaka jest Twoja waga i na ile ta piasta będzie obciążona i ile jeździsz.

Ja mam taką samą od 3 sezonów i nie narzekam a moja waga to 85kg a jeżdze głównie lasy/asfalt i czasami góry. Także myślę że będzie lepsza od tego co miałeś.

Ale wiadomo że to żaden cud technik i sam myślę o zmianie ale na spokojnie póki jeszcze działa :)

Napisano

Dobra, muszę w końcu zakupić tą piastę. Przypomnę że potrzebuje 36 otworów, mocowanie na tarcze (6 śrub) i możliwość zamontowania na niej tej kasety - SLX

Znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/item986967395_novatec_tyl_maszyny_najtaniej.html

http://allegro.pl/item988953792_piasta_octane_one_orbital_tyl_36h_waw_a_trybik_pl.html

Czy się nadadzą? Pilnie proszę o odpowiedź :icon_mrgreen:

Pzd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...