Skocz do zawartości

[serwis] Składanie koła

creative1989

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam,

Ja zaplatałem w u Lewickiego w Gdaśsku na ul. Do studzienki, kupowałem u nich części i zaplot miałem za darmo, tak samo jak dociągnięcie szprych.

Nabijalem też u nich stery i montowałem suport, mogę polecić ten serwis z całą odpowiedzialnością :D . Kolejne koło też tam będę robić.

Pzdr.

Krzysiek

• 4 tygodnie później...

może chwilę temu był pierwszy post, ale polecam 'rowerek' koło almy w sopocie. Pan Andrzej sprawdza się we wszystkim i od kilku lat jak coś jest nie tak to do niego jeżdżę. A jak potrzebuję jakieś części to najczęściej mi sprowadza... No i jest taniej niż np w sklepie na dworcowej w sopocie. Tak samo porządnie jeśli nie lepiej i jest tam 'od zawsze'

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Pochwalony!

W mojej "karierze" zapleciono mi kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt kół, więc udało mi się parę prawidłowości zauważyć. Odniosę się tylko do tych serwisów, które zaplatały mi więcej jak 1 koło:

- Pan Zbyszek Lewicki (potocznie zwany Rudym ze Studzienki), zaplotłem u niego 8, albo 10 kół: kiedyś byłem bardzo zadowolony, jednak czar prysł, gdy zaplotłem obręcze nieoczkowane. Szprychy za mocno ponaciągane. Nyple wybrzuszają okolice otworów na szprychy. Być może wynika to z tego, że kiedyś zaplatał osobiście, od kilku lat robi to też jego pracownik. Być może ma za ciężka rękę. W każdym razie zrezygnowałem. Obręcze, które sie wybrzuszyły, to Remerx Taurus - bardzo mocne, więc na obręcz nie można zwalić;

- Rowersi, zaplatałem bodaj 7 kół: aktualnie mój faworyt, dociaganie w cenie, wręcz obowiązkowe (przy odbiorze pewnie zostaniesz poproszony o przyjście na dociągnięcie). Warunek mega dobrego zaplotu, praktycznie nie wymagającego dociągnięcia: musi to zrobić niejaki Piotr. Ostatnie dwa koła zaplatał mi ich nowy serwisant i mimo, że reklamowany jest jako zawodnik profi-teamu, kółka szybko złapały małą centrę. Oczywiście swoje do centy dołożyły też obręcze nie najwyzszej jakości, rozmiar koła (przednie 29'), oraz pełny sztywniak. Jeden minus - chyba mają ciut rozregulowaną centrownicę (ParkTool) - 5 kół jest minimalnie obok osi (jakiś 1mm).

Generalnie zaplatanie to odrębna sztuka serwisowa. Najlepiej zaplatają ci, którzy tylko tym się zajmują. Mój kolega z Sopotu, jak już dorwał zaplatacza, to jeździ za nim po Polsce, gdy potrzebuje zaplotu. Jeśli masz więc możliwość, zorientuj się, czy jest "specjalnie oddelegowany" do zaplatania członek teamu serwisowego, czy robią to wszyscy po kolei, na kogo wypadnie.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Bogatszy w ponad dwusezonowe doświadczenie bujania się po najróżniejszych 3miejskich serwisach rowerowych, polecam ALTER na ul. Dworcowej 1 w Sopocie. :) Ten sklep/serwis zdecydowanie wygrał w moim dotychczasowym rankingu. Konkretnie, fachowo, szybko i na temat oraz bardzo kulturalnie. No i ta siła spokoju... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...