Skocz do zawartości

[rower] Dwa modele crossowe

HaaYaargh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam dylemat z wyborem roweru crossowego, który po ubraniu w osprzęt który już posiadam będzie też rowerem trekkingowym na długie trasy. Za tą cenę, myślę każdy z nich sprosta ciężarowi sakw. Merida jest lepsza, ale ma też wyższą cenę, a nie wiem czy jest ona proporcjonalna do osprzętu. Od razu chciałem sprawić sobie drugi komplet kół, wzmocnione z cieńszymi oponami, więc różnica w piastach i tylnym trybie jest zniwelowana, a kasy trochę zostało. Jednak jest jeszcze rama, gość u mnie w okolicznym sklepie powiedział że ta Meridy jest lepsza, nie potrafił dokładnie wytłumaczyć dlaczego. Nawet jeśli rama jest gorsza, to i tak wytrzyma sporo, a za te 5-7 lat będzie mnie stać na wydanie kolejnych 2k.

Co do ceny, to teoretycznie mam 3k, ale chciałbym dokonać jeszcze kilku zakupów, jak kask, nowy licznik, wspomniane koła, plecak i śpiwór, duperele jak światełka, tool sety. A razem wyjdzie to z 700 zł, z ostrożnym szacunkiem.

Tutaj pytanie, co jest takiego superpr0 w Meridowej, bym wydał na to 600 stów więcej.

Merida: Crossway TFS 700-V 2699 zł

Author: Author Zenith 2199 zł

Napisano

Modele z Authorów z 2009 i 2010 nie różnią się niczym poza kolorem, no i ceną. Co za niecne zagrywki.

Mimo że zdecydowałem się już prawie na Authora, to jakie różnice są pomiędzy tymi ramami?

Napisano

Starsze roczniki zawsze są objętymi wikszymi lub mniejszymi rabatami bo zalegają w sklepach. To jak z samochodami.

Ramy zazwyczaj z roku na rok zmieniają się w mało znaczącym stopniu.

Propozycja Moloch89 jest bardzo dobra. Zenithy są sprawdzonym i dobrym rozwiązaniem.

Napisano

To zdecydowałem się na tego Zenitha, podejdę do sklepu pogadać jakie zniżki dostanę przy dużych zakupach. Pochwalę się zdjęciem, tutaj, albo w swoim profilu jak dokonam zakupu :icon_confused:

Ładniejszy jest biały, czarny tańszy, wiadomo że nie jeździ się na kolorze. Ale jak ma to być moja kochanka przez najbliższe lata, to musi być ładna, bym mógł się nią szczycić :)

A i kask miałbym też biały, byłbym lepiej widoczny. Niby takie czcze gadanie ale estetyka tez jest ważna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...